Update articol:

Serviciile secrete americane încă nu au descoperit ce provoacă ‘sindromul Havana’

Sursa foto: cia.gov

Statele Unite încă nu ştiu sigur ce provoacă ”sindromul Havana”, denumirea dată unei simptomatologii misterioase care a afectat diplomaţi americani în mai multe ţări, a declarat luni directoarea pentru informaţii naţionale a SUA, Avril Haines, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Informarea CIA către parlamentari cu privire la presupusele atacuri energetice asupra ofiţerilor americani de informaţii a devenit controversată

Haines a avut vineri o întâlnire cu experţi şi înalţi responsabili guvernamentali pentru a discuta această problemă.

Fenomenul a stârnit bănuieli, încă nedovedite, că Rusia sau alte ţări au folosit dispozitive electronice de intensitate înaltă pentru a le face rău fizic diplomaţilor americani în Cuba, China şi alte locuri.

Dar la cinci ani după primul caz de acest fel semnalat la Havana, experţii medicali, serviciile secrete şi responsabilii din SUA încă nu ştiu ce provoacă aceste ”probleme de sănătate anormale” care au afectat diplomaţi americani şi familiile lor, notează Avril Haines într-un comunicat.

”Identificarea cauzei problemelor de sănătate anormale, oferirea celor mai bune îngrijiri celor afectaţi şi oprirea continuării unor astfel de incidente este o prioritate absolută”, a mai transmis ea după respectiva reuniune la care printre participanţi s-au numărat de asemenea miniştrii apărării, de externe, trezoreriei, energiei, securităţii interne şi justiţiei.

În ultimii ani, diplomaţii americani afectaţi au acuzat guvernul că nu a făcut suficient pentru a descoperi cauza ori sursa simptomelor ciudate pe care le-au suferit.

Chestiunea a ieşit la suprafaţă în anul 2016, când diplomaţi americani şi familiile acestora în Cuba au relatat că au avut dureri de cap, stări de greaţă şi sângerări nazale după ce au auzit sunete ascuţite noaptea.

De atunci, simptome similare au fost semnalate de funcţionari americani în China, Rusia şi chiar în SUA.

Mass-media a relatat în iulie că, în perioada scursă de la învestirea preşedintelui Joe Biden, circa 20 de agenţi de informaţii, diplomaţi şi alţi funcţionari americani la Viena s-au plâns de aceleaşi simptome.

Participanţii la reuniunea de vineri ”au spus clar că vor susţine persoanele afectate de probleme de sănătate anormale pentru a se asigura că ele sunt crezute, înţelese şi respectate”, a mai declarat directoarea pentru informaţii naţionale a SUA.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (25/05/2022)

Decizie favorabila a Curtii de Apel Bucuresti referitoare la One Peninsula

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/05/2022)

Promateris atrage o noua finantare cu fonduri nerambursabile norvegiene