Update articol:

Shell negociază cu un consorţiu din India vânzarea participaţiei deţinute la proiectul Sakhalin-2 (Reuters)

Shell negociază cu un consorţiu de companii energetice din India vânzarea participaţiei sale într-o centrală cu gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, pe care firma britanică a abandonat-o, din cauza invadării Ucrainei, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

Interesul consorţiului în ceea ce priveşte unitatea din Rusia arată cum este decisă India să acţioneze în privinţa activelor energetice şi a livrărilor ieftine de petrol care vin pe piaţă ca rezultat al retragerii companiilor occidentale de pe piaţa rusă.

În februarie, Shell anunţa închiderea tuturor operaţiunilor sale din Rusia, inclusiv renunţarea la participaţia sa de 27.5% în centrala cu gaz natural lichefiat Sakhalin-2. Shell a înregistrat deprecieri de active de 3,9 miliarde de dolari după impozitare în urma suspendării operaţiunilor din Rusia

Shell, cel mai mare trader global de gaze natural lichefiat, negociază cu un grup de companii energetice din India, inclusiv ONGC Videsh şi Gail, vânzarea participaţiei deţinute la Sakhalin-2. Orice acord de vânzare trebuie aprobat de autorităţile de la Moscova, susţin sursele.

Oficialii Shell şi ai firmelor indiene nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

Guvernul indian a cerut companiei energetice de stat să evalueze posibilitatea achiziţionării de active ruseşti de la firmele europene, anunţa Reuters luna trecută.

Sakhalin-2 este controlat şi operat de Gazprom. Alţi acţionari ai proiectului sunt firmele nipone Mitsui & Co şi Mitsubishi Corp.

Lukoil, al doilea mare producător rusesc de petrol, a anunţat luna aceasta că va cumpăra afacerile de retail şi lubrifianţi ale Shell din Rusia. Tranzacţia include 114 benzinării din centrul şi nord-vestul Rusiei şi fabrica de lubrifianţi Torzhok.

Cele două companii nu au dat publicităţii valoarea tranzacţiei, care trebuie aprobată de autorităţile ruse de reglementare.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)