Update articol:

Shell va renunța la parteneriatele cu Gazprom și va înceta implicarea în conducta Nord Stream 2

Shell a anunțat luni că intenționează să renunțe la parteneriatele sale cu gigantul energetic de stat rus Gazprom, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit CNN.

Potrivit unui comunicat, Shell intenționează să renunțe la asocierile sale în comun cu Gazprom și entități aferente, inclusiv participația sa de 27,5% în instalația de gaze naturale lichefiate Sakhalin-II, participația de 50% în Salym Petroleum Development și compania energetică Gydan. De asemenea, compania își va înceta implicarea în proiectul conductei Nord Stream 2, se mai arată în comunicat.

„Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act lipsit de sens de agresiune militară care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul executiv al Shell, Ben van Beurden.

„Decizia noastră de a înceta (n.r. colaborarea) este una pe care o luăm cu convingere”, a spus el adăugând: „Nu putem – și nu vom rămâne – pe loc. Accentul nostru imediat este siguranța oamenilor noștri din Ucraina și sprijinirea oamenilor noștri din Rusia. În discuții cu guvernele din întreaga lume, vom analiza și implicațiile detaliate de afaceri, inclusiv importanța aprovizionării sigure cu energie pentru Europa și alte piețe, în conformitate cu sancțiunile relevante.”

La sfârșitul anului 2021, Shell avea în jur de 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste companii din Rusia, potrivit companiei.

„Ne așteptăm că decizia de a începe procesul de ieșire din asociațiile în participațiune cu Gazprom și entitățile afiliate va avea un impact asupra valorii contabile a activelor Shell în Rusia și va duce la deprecieri”, a spus Shell în declarație.

În 2021, câștigurile ajustate ale acțiunilor Shell de la Sakhalin Energy JV și Salym JV au fost de 0,7 miliarde USD.

Sahalin-2

Shell deține o participație de 27,5% în Sakhalin-2, joint venture cu Gazprom, un proiect integrat de petrol și gaze situat pe insula Sakhalin. Alţi proprietari sunt Gazprom 50%, Mitsui 12,5%, Mitsubishi 10%.

Salym

Shell deține o participație de 50% în Salym Petroleum Development N.V., o societate mixtă cu Gazprom Neft care dezvoltă zăcămintele Salym în districtul autonom Khanty Mansiysk din vestul Siberiei.

Nord Stream 2

Shell este una dintre cele cinci companii energetice care s-au angajat fiecare să ofere finanțare și garanții pentru până la 10% din costul total estimat de 9,5 miliarde de euro al proiectului.

Gydan

O societate mixtă cu Gazprom Neft (participaţie Shell 50%) pentru a explora și dezvolta blocuri în peninsula Gydan, în nord-vestul Siberiei. Proiectul este în faza de explorare, fără producție.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out