Update articol:

Sibiu: Senatorul Arcaş, preşedintele Comisiei pentru buget, descrie rectificarea ca fiind ”o cârpeală”

Sursa foto: facebook.com

Preşedintele Comisiei pentru buget din Senat, social-democratul Viorel Arcaş, a declarat miercuri, că se va încerca, prin amendamentele grupurilor PSD, să se echilibreze rectificarea bugetară, pe care a descris-o ca fiind “o cârpeală”, potrivit Agerpres.

“Discutăm despre hotărârea prin care s-au repartizat sumele la UAT-uri. Eu vreau să vă spun că astăzi, în Parlamentul României, cele două comisii de buget din Camera Deputaţilor şi Senat se vor reuni la ora 15,00 şi vor discuta Ordonanţa Guvernului 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. Este a doua rectificare pe care o fac. Este o rectificare, eu o consider o cârpeală a politicii lor proaste economico-financiare, fiscale, prin care se încalcă o serie de prevederi legale, legi organice, cum este legea de majorare a punctului de pensie, care este în vigoare şi ar trebui respectată (…) De asemenea, cu privire la creşterea salariilor profesorilor, care se prorogă până în 2021, la 1 septembrie, cu încă un an şi aceste sume repartizate şi despre necesarul UAT-urilor care s-a dus într-o anumită direcţie şi care este insuficient total. Şi ne referim aici cel mai mult la cheltuielile pentru combaterea COVID-19. Noi încercă, şi avem o serie de amendamente propuse de grupurile PSD din Senat şi Camera Deputaţilor, şi sperăm ca astăzi să echilibrăm cât de cât această rectificare, adică să o facem într-adevăr şi conform legii, şi respectând toate normele şi acordând într-adevăr acolo unde este nevoie strict de aceste sume de bani”, a afirmat senatorul Vioreş Arcaş, într-o conferinţă de presă.

Senatorul PSD Sibiu a anunţat că vor exista amendamente care se vor referi la majorarea punctului de pensie, salariile din învăţământ şi bugetul asigurărilor sociale de stat.

“Unul din amendamentele propuse care sper să treacă după-masă şi mâine probabil în plen, ar fi abrogarea articolului 42 şi 43 din Ordonanţa de Urgenţă 135, de care vă povesteam, aceste articole se referă la limitarea majorării punctului de pensie la 14 % de la 01.09.2020 şi la acordarea devansată a nivelului de salarizare, stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic, personalul de conducere şi de îndrumare şi control din învăţământ. Prin această abrogare se va menţine valoarea punctului de pensie, aşa cum este prevăzută în lege, la valoarea de 1.775 de lei, cu scopul păstrării calendarului privind majorarea şi de asemenea, vom reveni la drepturile salariale fără această derogare de termen. În acelaşi sens va fi şi un amendament şi la bugetul asigurărilor sociale de stat, prin care se va suplimenta această sumă. Şi dacă o să mă întrebaţi şi despre sursa de finanţare, va fi din bugetul Finanţelor Publice acţiuni generale, plus bugetul de stat, plus sume defalcate de TVA, oricum trebuie suplimentat bugetul asigurărilor sociale de stat”, a arătat Viorel Arcaş.

Preşedintele Comisiei pentru buget din Senat a mai vorbit şi despre amendamente care se referă la fondurile alocate pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mânturii Neamului, suplimentarea sumelor pentru proiectele aprobate din programul Start-Up Nation şi banii pentru unităţile administrativ teritoriale (UAT).

Potrivit senatorului PSD, municipiile reşedinţă de judeţ din ţară ar trebui să mai primească câte 500.000 de lei. “De asemenea, tot în aceste amendamente, municipiile reşedinţă de judeţ sunt prinse cu câte 500.000 de lei suplimentare, reşedinţele de judeţ, în mod uniform, ca să nu mai vorbim de direcţionări pe criterii politice”, a mai precizat Viorel Arcaş.

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (28/09/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21-25 Septembrie 2020

COMPA S. A. (CMP) (28/09/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii - 21-25.09.2020

PROMATERIS S.A. (PPL) (28/09/2020)

Disponibilitate raport semestrial consolidat 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (25/09/2020)

Raport curent conform art. 234, lit. i). al Regulamentului ASF nr. 5/2018