Update articol:

Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: Cerem Consiliului European să acorde statutul de țară candidată Republicii Moldova și Ucrainei; Cetățenii moldoveni și autoritățile au acționat într-un spirit cu adevărat european în ultimele luni

Parlamentarii europeni cer Consiliului European să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova și să ofere Georgiei o perspectivă europeană, a spus, azi, Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, la dezbaterea din plenul Parlamentului European despre acordarea statutului de țară candidată pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

El a declarat: „Putem trăi în siguranță și securitate în interiorul granițelor Uniunii Europene doar dacă în vecinătatea noastră imediată suntem înconjurați de țări sigure și stabile. De aceea, oferirea unei perspective europene cetățenilor ucraineni, cetățenilor moldoveni, cetățenilor georgieni este, de asemenea, în interesul fundamental al tuturor cetățenilor Uniunii Europene.

Asistăm acum la modul în care cetățenii Ucrainei apără valorile europene. Ei luptă pentru democrație, pentru libertate, pentru a-și decide propriul viitor, cu armele în mână, dacă este nevoie.

De asemenea, vedem cum oamenii din Republica Moldova și-au deschis casele refugiaților ucraineni. Republica Moldova este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați în raport cu populația sa. Cetățenii moldoveni și autoritățile au acționat într-un spirit cu adevărat european în ultimele luni.”

Într-un briefing de presă, Siegfried Mureșan a adăugat:„Republica Moldova a contribuit decisiv la stabilitatea și siguranța cetățenilor și în interiorul Uniunii Europene. Republica Moldova este condusă, astăzi, de o președintă, un guvern și o majoritate parlamentară pro europene.

Republica Moldova a început procesul de reformare, de modernizare”.

Acordarea statutului de țară candidată este începutul procesului, nu este finalul, dar este foarte important, pentru că, de acum, cetățenii Republicii Moldova știu că au perspectivă europeană, a spus Siegfried Mureșan: “Cât timp va dura depinde de reformele de la Chișinău. Dacă și în următorii ani, Republica Moldova continuă cu viteza cu care a început în ultimele luni procesul de reformare, atunci va fi mult mai rapid.”

Rusia este falita din punct de vedere militar, politic, economic, a mai spus parlamentarul european: “De la începutul războiului, Rusia a pierdut pe fiecare dintre aceste paliere. 70% din exporturile din Republica Moldova vin spre Uniunea Europeană. România este de departe cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova.”

El a mai amintit: „Creăm, în acest an, un mecanism european comun de achiziție a gazului și de stocare a gazului. Achiziționăm gaz la nivel european, cu toată puterea Uniunii Europene, în această toamnă, si vom pune gazele la dispoziția statelor ce au nevoie. Am deschis acest mecanism și Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.”

Comisia Europeană și-a anunțat, saptamana trecuta, decizia de a recomanda acordarea statutului de candidat la admiterea în UE pentru Ucraina și Republica Moldova, dar în anumite condiții. În cazul Georgiei, Comisia a recomandat oferirea unei „perspective europene”, subliniind nevoia unor reforme mai aprofundate înainte de acordarea statutului de candidat.

Statutul de candidatură pentru Ucraina si Moldova va fi discutat de liderii UE în timpul summitului Consiliului European din 23-24 iunie de la Bruxelles.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia militară la sfârșitul lunii februarie. Moldova și Georgia și-au depus la scurt timp și ele candidaturile.

Toate statele membre UE susțin acordarea statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, potrivit Euractiv și Radio Europa Liberă, care au consultat ultimul proiect de concluzii al summitului din 23 iunie.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (30/06/2022)

OMV Petrom lanseaza raportul de sustenabilitate pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022