Update articol:
Banca centrală a Poloniei a decis astăzi să reducă dobânda de referință cu 0,40 puncte procentuale, la 0,10%

Analişti: BNR ar trebui să mai scadă dobânda de intervenție cu 0,25%

Opinie concurentă: Legea a fost adoptată fără solicitarea avizului Băncii Naționale a României, cu încălcarea art.1 alin.(5) din Constituție. Opinie concurentă: Legea a fost adoptată fără solicitarea avizului Băncii Naționale a României, cu încălcarea art.1 alin.(5) din Constituție.

BNR ar trebui să mai scadă dobânda de intervenție cu 0,25% sau chiar cu 0,5% şi să reducă rezerva minimă obligatorie, consideră unii analişti din piaţa financiară.     

Dacă BNR va lua aceste măsuri în viitorul apropiat ar ajuta economia să îşi revină mai repede după criza coronavirus, mai spun analiştii, adăugând: “Dobânda redusă si diminuarea rezervelor minime obligatorii aduc economia Romaniei mai aproape de condiţiile stimulative pe care celelalte ţări europene le oferă cetăţenilor şi companiilor”. 

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, a anunţat că, pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă. Domnia sa a adăugat: “Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi în scopul adoptării deciziilor adecvate. Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni”.

Mugur Isărescu a mai spus declarat: “După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost  păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației. În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul  operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie-15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei). Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în luna februarie a.c. BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de circa 3 miliarde de lei. După ajustarea descendentă consemnată ca reacție la reducerea de la 2,50 la sută la 2,00 la sută a ratei dobânzii de politică monetară, cotația ROBOR3M a coborât de la 3,24 la sută (20 martie a.c.) la 2,61 la sută (23 martie a.c.), iar apoi la 2,44 la sută (15 mai a.c.). În același timp, cursul de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4 la sută), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice.

În perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat pe piața primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11  mld. lei, majoritatea fiind suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai. Cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au accentuat mișcarea descendentă de la debutul lunii aprilie până în prezent. Astfel, în cazul maturităților de până la 1 an, acestea au revenit recent în preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională. Cele aferente maturității de 10 ani au rămas cu doar 0,5 puncte procentuale deasupra nivelurilor înregistrate în prima decadă a lunii martie, iar în raport cu luna decembrie 2019, aceste cotaţii au scăzut  cu 0,15 puncte procentuale. Pe segmentul primar al pieței titlurilor de stat avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitații față de perioada imediat premergătoare declanșării tensiunilor financiare s-a redus la circa 0,5 puncte procentuale în cazul titlurilor cu maturitate reziduală de aproximativ 11 ani (randament de 4,77 la sută) și la 0,25 puncte procentuale în cazul celor pe 5 ani (3,82 la sută)”.

Banca centrală a Poloniei a decis astăzi să reducă dobânda de referință cu 0,40 puncte procentuale, la 0,10%

Banca centrală a Poloniei a decis astăzi să reducă dobânda de referință cu 0,40 puncte procentuale, la 0,10%. Banca Poloniei NBP va continua, de asemenea, să achiziționeze titluri de stat și obligatiuni garantate de stat pe piața secundară, ca parte a operațiunilor structurale.
Momentul și amploarea operațiunilor vor depinde de condițiile pieței.
Mai mult, NBP va oferi credite cu discount, pentru refinanțarea împrumuturilor acordate întreprinderilor de către bănci.

La finalul lunii martie, Banca Națională Cehă a redus rata dobânzii principale cu 0,75 puncte procentuale la 1%, după ce a scăzut-o cu 0,5 pp la 16 martie. Marea majoritate a analiștilor chestionați de Reuters se așteptaseră ca oficialii cehi să reducă ratele cu doar 0,5 pp. Scopul este de a diminua impactul negativ al pandemiei coronavirusului pentru companiile și gospodăriile cehe, potrivit presei din Cehia.

După reducerea ratei, coroana si-a continuat deprecierea, în contextul in care Ministerul Finanțelor a vândut obligatiuni in sume uriașe, pentru a doua zi la rand, crescand împrumuturile.

Şi Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus în această lună dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la 8,75%, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia şi a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters şi DPA. Este a noua reducere consecutivă a dobânzii de referinţă în aproape un an, de la 24% în iulie, când preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei pentru că “nu a urmat indicaţiile” privind ratele dobânzilor.

La finalul lunii aprilie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară dar s-a declarat gata să majoreze răscumpărările de obligaţiuni decise în luna martie pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus. 

De asemenea, după mai multe decizii adoptate în ultimele săptămâni în contextul dublei crize sanitare şi economice, BCE şi-a relaxat şi mai mult operaţiunile de finanţare destinate băncilor, cu condiţii extrem de favorabile, pentru a stimula acordarea de credite. Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%.

“Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, iar o astfel de convergenţă se reflectă în dinamica inflaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al BCE.

În luna martie, Banca Angliei (BoE) a anunţat o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, în încercarea de a proteja economia britanică de efectele negative provocate de epidemia de coronavirus. Membrii comitetului de politică monetară de la BoE au decis, pentru prima dată după luna august 2016, să reducă dobânda de referinţă până la 0,25% de la 0,75%.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă aproape de zero şi a avertizat că pandemia de coronavirus (Covid-19) “provoacă un declin semnificativ activităţii economice şi duce la creşterea considerabilă a şomajului”. “Actuala criză din sănătate va afecta semnificativ activitatea economică, numărul de angajaţi şi inflaţia pe termen scurt şi reprezintă riscuri considerabile la adresa perspectivelor economiei pe termen mediu”, se arată în comunicatul Fed, care dă asigurări că va continua programele de achiziţii de obligaţiuni “alocând sumele necesare pentru a sprijini funcţionarea corespunzătoare a pieţei”.

Oficialii Fed au precizat că se aşteaptă la menţinerea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25% până când vor fi încrezători că economia a depăşit recentele evenimente şi este în grafic pentru a obţine un nivel ridicat al ratei angajării şi o stabilitate a preţurilor.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020

AAGES S.A. (AAG) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/12/2020)

Modificari de reprezentare incepand cu 1 decembrie 2020

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (02/12/2020)

Schimbare componenta CA al SAI Tradeville Asset Management SA

MedLife S.A. (M) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020