Update articol:

SIF Banat Crișana a completat ordinea de zi a AGA, conform solicitării SIF Oltenia

*SIF Oltenia: Demersul SIF OLTENIA este legitim, dovedit probator si juridic si are drept scop protejarea interesului derivand din calitatea de actionar la SIF BANAT CRISANA
*SIF Banat Crișana: Comunicatul SIF Oltenia publicat la Bursa de Valori în data de 17 februarie 2020 este de natură să inducă în eroare acționarii SIF Banat-Crișana

SIF Banat Crișana a dat curs cererii unui grup de acționari, inclusiv SIF Oltenia, de completare a ordinii de zi a AGA, din 10 martie, potrivit unui raport transmis astăzi.

Punctele solicitate de acționari – SIF Oltenia SA, Alimentara Slatina SA, Flaros SA, Mercur SA, Univers SA, Voltalim SA, Tudor Ciurezu și Anina Radu – a fi introduse pe ordinea de zi a AGEA vizează anularea unor acțiuni deținute de unii acționari ai SIF Banat-Crișana, reducerea capitalului social al SIF Banat-Crișana aferent acestor acțiuni și suspendarea dreptului de vot aferent acestor acțiuni până la aprobarea reducerii capitalului social al societății

SIF Oltenia doreste reducerea capitalului social al SIF Banat Crișana, prin anularea unor acțiuni deținute de SIF Muntenia, OPUS – Chartered și Roumanian Strategy Fund.

Anterior SIF1 a anunțat că va da curs cererii acționarilor, dar a transmis că a ajuns la concluzia că solicitarea primită nu cuprinde probleme care intră în atribuțiile adunării generale a acționarilor și reprezintă o exercitare abuzivă a drepturilor de acționar, care poate avea ca efect afectarea, îngrădirea sau suprimarea drepturilor investitorilor.

Totodată, SIF1 a precizat că a consultat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la solicitarea SIF5. 

ASF a raspuns ca numai instanta se poate pronunta asupra legalitatii punctelor solicitate de actionari. De asemenea, ASF a metionat ca nu a identificat elemente de natura a conduce la concluzia ca SIF Muntenia, OPUS – Chartered și Roumanian Strategy Fund actioneaza concertat fata de SIF1.

Dar, ASF atenționează că „nu va putea aproba nicio operațiune corporativă (în cazul de față fiind vorba de o eventuală reducere a capitalului social) care nu îndeplinește condițiile legale și care este de natură a aduce atingere, în afara cadrului legal, a dreptului de proprietate al acționarilor ”.

Ulterior, atât SIF5, cât și SIF1 au transmis clarificări referitoare la situația creată.

SIF Oltenia a argumentat că demersul său este legitim, dovedit probator si juridic si are drept scop protejarea interesului derivand din calitatea de actionar la SIF BANAT CRISANA SA (vezi aici Raportul SIF5).

În replică, SIF1 a apreciat că raportul SIF Oltenia SA publicat la Bursa de Valori în data de 17 februarie 2020 este de natură să inducă în eroare acționarii SIF Banat-Crișana. SIF1 consideră că SIF Oltenia nu recunoaște și ignoră poziția oficială exprimată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (vezi aici Raportul SIF1).

SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) au convocat acționarii pentru eliminarea pragului de deținere din statute și corelarea cu legea Fondurilor de Investiții Alternative (FIA), promulgată recent.

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (31/03/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 26.03.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (31/03/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (31/03/2020)

Informare privind transfer actiuni S.I.F. Transilvania