Update articol:

SIF Moldova a cumpărat, prin Agroland Capital, active ale Iasitex de circa 37 milioane de lei

SIF Moldova: “Suntem încrezători că printr-un dialog deschis cu autoritățile locale vom realiza un nou proiect imobiliar important”

Agroland Capital SA, subsidiară a SIF Moldova, a achiziţionat active aparținând societății IASITEX SA, poziționate în zona centrală a municipiului Iași, cu un potențial semnificativ de dezvoltare imobiliară pe toate segmentele: rezidențial, office și comercial, potrivit unui comunicat al SIF Moldova. Au fost achiziționate terenuri în suprafață de cca 30.000 mp și o clădire administrativă (P+8) cu o suprafață construită desfășurată de 4.600 mp. Valoarea totală a tranzacției a fost de 37 milioane lei.

Comunicatul spune: “Operațiunea se înscrie în strategia multianuală aprobată de actionarii SIF Moldova, privind abordarea de tip «private equity» în derularea unor investiții în domeniul real estate, ce oferă oportunități de creștere pe termen mediu și lung. Această abordare presupune o implicare activă în proiecte antreprenoriale, ce conduce la creșterea rentabilității activelor administrate și oferă, în mod prudențial, posibilitatea compensării riscurilor generate de o eventuală creștere a volatilității pieței de capital.

În același timp, am reușit vânzarea acțiunilor deținute la IASITEX (simbol IASX), emitent din portofoliul de dezinvestiri al SIF Moldova (potențial redus de creștere și o lichiditate extrem de scăzută în piață). Tranzacția s-a derulat pe piață DEAL, pe segmentul a AeRO-ATS din cadrul BVB. Profitul rezultat din această tranzacție este de circa 18 milioane lei, iar lichiditățile generate sunt destinate realizării programului investițional.

Una din componentele tranzacției este și cea judiciară, respectiv soluționarea reciprocă a tuturor proceselor, precum și identificarea unor soluții amiabile, de tranziție, în ceea ce privește activitatea IASITEX și a firmelor care operează în activele care fac obiectul tranzacției.

Instanța a anulat cererea Iasitex de obligare a SIF Moldova la plata a 4,4 milioane de euro cu titlu de prejudiciu

Deși procesul de negociere a fost unul îndelungat și dificil, din cauza multitudinii de condiții care trebuiau îndeplinite, rezultatul final a fost în acord cu strategiile și obiectivele viitoare ale părților implicate în tranzacție. Structurarea și finalizarea acestei tranzacții a fost posibilă datorită dedicării specialiștilor noștri, precum și sprijinului primit din partea firmelor profesionale de avocatură.

Analizele și proiecțiile noastre detaliate au vizat atât calitatea și locația activelor achiziționate, cât și perspectiva dezvoltării pieței imobiliare din Iași – al treilea pol de dezvoltare urbană din România. Dincolo de cifrele referitoare la investiții, suntem siguri și așteptăm cu mare interes să contribuim la dezvoltarea orașului Iași. Suntem încrezători că printr-un dialog deschis cu autoritățile locale vom realiza un nou proiect imobiliar important, care va servi cererii pentru cartiere rezidențiale, spații de birouri și servicii conexe”.