Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Claudiu Cercel, BRD: Listarea Hidroelectrica va reprezenta pașaportul pentru MSCI

Listarea Hidroelectrica va reprezenta pașaportul pentru MSCI (n.n. promovarea BVB la statutul de piață emergentă, de către MSCI), consideră Claudiu Cercel, Director General adjunct al BRD, coordonator al polului Piete.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori București va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcționat în România doar burse de comerț.

***  

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Claudiu Cercel : Bursa de Valori Bucuresti a realizat multe lucruri bune in aceasta perioada. Fie ca vorbim de accederea la statutul de piata de capital emergenta, de cresterea numarului de listari de companii, de emisiuni de obligatiuni sau de IPO-uri, dar si de initierea unor importante proiecte de infrastructura specifica – contrapartea centrala – toate acestea inseamna pasi extrem de importanti pentru consolidarea rolului bursei de canal de finantare a economiei.

Cand și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Claudiu Cercel : Listarea Hidroelectrica este un proiect important pentru notorietatea si lichiditatea pietei de capital din Romania si sunt sigur ca ducerea la bun sfarsit a acesteia va reprezenta pasaportul pentru MSCI.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital? 

Claudiu Cercel : Dezvoltarea operatiunilor de securities lending / short selling, dar si demararea activitatii contrapartii centrale, care creste mult siguranta decontarilor, si dezvoltarea produselor derivate.

***

c

Gabriel ȚECHERĂ, TTS: Eforturile tuturor factorilor interesați în dezvoltarea pieței de capital românești ar trebui să se concentreze în direcția operaționalizării contrapărții centrale într-un timp cât mai scurt

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX