Update articol:
BANKING FORUM

Silvia USCOV: O protecție mai eficientă a banilor – obiectiv al DORA (video)

DORA, Regulamentul european 2554/2022 privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar,  care va intra în aplicare din 17 ianuarie 2025, are în vedere protejarea, cât mai eficient, a banilor clienților din instituțiile financiare, a declarat Silvia USCOV, Managing Partner la USCOV Attorneys at law, la Banking Forum.  

 

Silvia Uscov a spus: “DORA oferă niște principii și mai departe lasă să fie monitorizată aplicarea atât de entitățile naționale, cât și la nivel de Bancă Centrală Europeană, pentru că instituțiile de credit semnificative sunt monitorizate la Banca Centrală Europeană. S-a urmărit nu doar o monitorizare națională, cât să se meargă puțin și înspre o monitorizare la nivelul Uniunii Europene, pentru că vorbim până la urmă de reziliența în sectorul financiar și la nivelul Uniunii Europene.

Pe DORA discutăm despre întregul sector financiar, tot ceea ce ține de zona tradițională financiară, până la zona de crypto, deci și despre tehnologii financiare mai noi.

Pe 17 ianuarie 2025, tot sectorul financiar trebuie să fie pregătit, nu doar sistemul bancar. Ar trebui să existe o colaborare între ASF, BNR, DNSC, mai ales pe legislație. Înțeleg că există o cooperare și s-a ajuns la o înțelegere, fiecare ce anume va supraveghea și va monitoriza pe DORA. Eu sunt mai sceptică în privința pregătirii entităților pentru acest moment pentru că eu văd, ca avocat, cât de pregătiți sunt în general clienții și cât de mult se duc înspre zona preventivă, adică mai deloc, cu toate sancțiunile la care ar fi supuși”.

Despre amenzile pe care le prevede DORA,  doamna Uscov a spus: “DORA nu vorbește despre amenzi ca sancțiuni, ci despre penalități de întârziere, adică până te pui la punct, vor curge niște sume, ca să te oblige astfel la remedieri. Nu există o variantă acceptabilă ca o entitate din sectorul financiar să nu fie compliant.

Așadar, există o perioadă de grație în sensul că, dacă autoritățile găsesc ceva nereguli, trebuie să existe un plan de remediere, de măsuri, după care va exista o nouă verificare pentru a vedea dacă s-a implementat ce trebuie. Asta s-ar putea să se traducă în întârzieri peste întârzieri de la aplicare, că poate instituția financiară așteaptă controlul din partea autorității, urmează perioada de remediere, după aceea verificarea”.

Potrivit doamnei Uscov, sunt salutare prevederile privind standardele de contractare pe care le-a adus DORA cu privire la furnizorii terți ai sectorului financiar, adăugând: “Eu nu am mai văzut un astfel de regulament în care chiar să se stabilească niște standarde de contractare, cu anumite clauze esențiale pe care ar trebui să le cuprindă contractele dintre cei din sectorul financiar și furnizorii terți”.

 

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024