Update articol:

Silviu Predoiu, fost şef SIE, pe Facebook: “Comunicarea de criză trebuie să fie clară, concisă dar mai ales empatică, nu solemnă. Imnul nu ajută, din contră…”

Conducerea eficientă în timp de criză nu se rezumă doar la a face ceea ce trebuie făcut în teren, scrie pe Facebook generalul Silviu Predoiu, fostul şef al SIE. 

Acesta explică: “Liderii trebuie să aibă obligatoriu și abilitățile de comunicare care să le permită să expună clar populației problemele cu care se confruntă, să poată să mobilizeze și să unească cetățenii în jurul lor dacă vor să își asigure susținerea și sprijinul acestora, elemente esențiale pentru succesul politicilor de combatere a oricărei crize.

Nu eu am formulat ideea de mai sus, ea aparține unui cercetător de la Universitatea din Leiden, Arjen Boin, coautor al lucrării intitulate “The Politics of Crisis Management”.

Când faci greșeli de comunicare, când nu reușești să aduci argumente convingătoare în susținerea măsurilor promovate, nu este suficient să revii și să pretinzi că ai fost înțeles sau că ai fost preluat greșit.

Această idee nu îi aparține lui Arjen Boin și nici măcar numai mie pentru că, din (ne)fericire, nu trebuie să fii cercetător la Universitatea din Leiden pentru a realiza că ceva nu este în regulă cu modul în care “Grupul de Comunicare Strategică” (?!) și coordonatorii acestuia ne comunică ce se întâmplă și ne explică ce trebuie să facem.
Comunicarea de criză trebuie să fie clară, concisă dar mai ales empatică, nu solemnă. Imnul nu ajută, din contră….
Am apreciat sincer faptul că aseară, ministrul Vela și cei doi secretari de stat, pe lângă faptul că au renunțat la programul de dansuri irlandeze, având fiecare,în sfârșit, microfonul său, și-au asumat implicit, prin cele comunicate, că ordonanța anterioară a fost elaborată fără a lua în calcul o mulțime de aspecte relevante.

Aș fi apreciat și mai mult dacă asumarea ar fi fost explicită, dacă ar fi admis că au greșit, că s-au pripit. Greșeala recunoscută, oricât de nedorită, te face mai uman, te apropie de mine, îți sporește credibilitatea și șansele de a fi ascultat și respectat. Nu același lucru îl putem spune despre negarea încăpățânată a erorilor evidente de comunicare.

“Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor ani !”
Așa și-a început aseară intervenția televizată ministrul Vela, pentru ca, după ce un fior de teamă ne-a trecut tuturor pe șira spinării, să ne liniștim rapid constatând că tot ceea ce urmă reprezintă corecții, relaxări și amendări ale prevederilor ordonanței anterioare.

Oare ei nu realizează că această abordare le reduce sensibil credibilitatea ? Că de acum mulți vor aștepta ordonanță militară 5 pentru a înțelege exact modul de aplicare a puținelor noutăți cuprinse în ordonanța 4?

Unii ar putea spune că sunt doar greșeli minore, că sunt simple erori de comunicare. Poate, dar când vorbim despre salvarea de vieții, despre amenințări majore la adresa siguranței naționale, suntem îndreptățiți să cerem mai multă responsabilitate, mai mult profesionalism inclusiv în planul comunicării publice, componentă esențială a oricărei politici de depășire a crizei.

Și încă ceva – desigur sunt importante informațiile pe care le prezintă, de fiecare dată, dl. Despescu. Mai ales pentru că arată volumul muncii personalului MAI. Dar oare n-ar fi cel puțin la fel de relevant să cunoaștem situația cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus la nivel de județe? La nivelul marilor aglomerări urbane? Nu ar trebuie să existe mai multă transparenţă la nivel local, în așa fel încât lumea să știe și să înțeleagă? Și să se conformeze restricțiilor nu de teama unor amenzi pe care oricum cei mai mulți nu le pot plăti, ci pentru că înțeleg că amenințarea este concretă și prezentă peste tot, nu doar la București sau în România, în general? Ajungi să crezi că amânarea plății ratelor la bănci precum și alte măsuri de sprijin financiar al populației sunt luate tocmai pentru a ne putea permite plata amenzilor.
Sunt convins că se lucrează mult, sunt convins că se fac multe lucruri bune, necesare și corecte.
Sunt convins că cei mai mulți implicați direct în elaborarea și coordonarea măsurilor de combatere a crizei știu ce fac.
Sunt convins pentru că pe mulți i-am cunoscut și vreau să cred că sunt în continuare aceiași oameni dedicați și corecți.
Sunt convins însă, mai ales, pentru că vreau să fiu așa, pentru că știu că de acești oameni depinde viitorul nostru, al tuturor.
Sunt convins pentru că am ales să fiu așa, nu pentru că m-a convins în vreun fel comunicarea oficială.
Sunt convins pentru că vreau. Încă!”

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie