Update articol:

Sindicaliştii de la Complexul Energetic Oltenia au venit la Camera Deputaţilor pentru susţinerea proiectului de lege, care introduce minerii şi energeticienii din CEO în categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă speciale

Un grup de sindicalişti de la Sindicatul Energia Rovinari a venit miercuri la Camera Deputaţilor pentru a solicita adoptarea unui proiect de lege care introduce minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia în categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă speciale.

Este vorba despre proiectul 75/2021 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, care se află miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor şi urmează să fie supus votului.

“Astăzi in Plenul Camerei Deputaților se va dezbate PLX 75/2021, iar parlamentarii români trebuie înțeleagă că au datoria morală și profesională prin care trebuie să oprească GENOCIDUL SOCIAL la care sunt supuși minerii și energeticienii din C.E.Oltenia, datorită faptului că nu le-au fost recunoscute și plătite contribuțiile pentru condițiile speciale de muncă în care își desfășoară activitatea, ajungând astfel cea mai îmbătrânită și imbolnavită categorie de lucrători din toată industria României!
Copiii țării trebuie să înțeleagă că minerii și energeticienii sunt oameni, sunt români și au dreptul să fie încadrați în legea pensiilor pe condițiile în care muncesc, adică în CONDIȚII SPECIALE DE MUNCĂ!”, a declarat Manu Tomescu, vicepreşedinte Sindicatului Energia Rovinari, la Palatul Parlamentului.

 

Acesta  a mai spus: “Am venit astăzi în Parlament pentru a susţine un proiect de lege, un proiect care aduce o modificare la legea pensiilor, un proiect care să recunoască condiţiile speciale de muncă în care muncesc minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia. Datorită faptului că zeci de ani la rând angajatorul nostru, guvernele României au făcut reduceri de costuri inclusiv cu grupa de muncă, cu condiţiile de muncă ale minerilor şi energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia, media de vârstă a acestei bresle din această companie a ajuns la 52 de ani. Noi spunem – un genocid social, pentru că am făcut o medie, în ultimii cinci ani au decedat 45 de colegi de-ai noştri, în fiecare an, mineri şi energeticieni, în timpul activităţii”.

El a adăugat că minerii şi energeticienii sunt cea mai îmbătrânită categorie de salariaţi din toată industria românească.

“Acest proiect ne recunoaşte condiţiile de muncă în care noi muncim.(…) Am reuşit să creăm un consens în care partidele politice din Parlament au înţeles problema noastră, să voteze şi să ne recunoască condiţiile de muncă. Prin proiectul votat astăzi se adaugă şi categoria minerilor şi energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia la condiţii speciale de muncă. Ele au ca efect şi pensionarea mai devreme cu trei ani decât până acum a acestei categorii, reduce vârsta de pensionare cu trei ani”, a afirmat Tomescu.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022