Update articol:

 Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu vrea să picheteze Ministerul Economiei pe 10 februarie

Sindicaliştii de la Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu au transmis Primăriei Capitalei o înştiinţare prin care anunţă o acțiune de pichetare  în fața sediului Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în 10 februarie 2020,  în intervalul orar 09:00-16:30.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor se numără, potrivit documentului:

1.Nerespectarea Legii nr. 193/2018 și a H.G. nr. 126 / 2019, fapt ce conduce la falimentarea intenţionată a Companiei Naționale a Uraniului SA.

2. Neelaborarea H.G.-ului referitor la stocul de siguranță și consum, precum și completarea H.G. nr. 126/2019 care expiră în data de 05.03.2019 sau elaborarea unei noi Hotărâri de Guvern.

3. Imposibilitatea desfăşurării obiectului de activitate al CNU – S.A. ce are ca efecte destructurarea locurilor de munca cu consecinte sociale grave.

4. Implicatii privind siguranta şi independenţa energetică a României.

Sindicaliştii anunţă că, la protest, vor participa circa 500 persoane.

Într-o scrisoare adresată Ministerului Economiei în luna noiembrie a anului trecut, sindicaliștii spuneau, că la data de 19 iulie 2018, între Nuclearelectrica și Compania Națională a Uraniului a fost încheiat un contract avizat de Agenția de Aprovizionare a Euratom (ESA) prin care părțile au convenit ca, pe o perioadă de 3 ani, CNU să livreze o cantitate de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu la prețul convenit și stabilit prin contract. Până la apariția HG 126/ 2019 (n.r. Hotărârea nr. 126/2019 pentru aprobarea criteriilor și modalităților de stabilire și ajustare a prețurilor reglementate aferente serviciilor de calificare, depozitare și procesare a octoxidului de uraniu, precum și a prețului dioxidului de uraniu furnizate de către Compania Națională a Uraniului – S.A. pe teritoriul României), CNU spune că a onorat prima comandă către SNN, livrând cantitatea solicitată la un preț sub prețul stabilit prin contract, urmând ca prețul să fie regularizat după apariția prețului reglementat din actul normativ.

Sindicaliştii acuză că, după HG 126/2019, Nuclearelectrica (SNN) a tergiversat punerea în aplicare a actului normativ, în sensul condiționării lansării unor comenzi și plata comenzii efectuate, prin compensarea diferenţei până la nivelul prețului reglementat și acordarea diferenței de preț încasat pentru cantităţile livrate anterior atât în raport cu preţul reglementat, cât și în raport de preţul stabilit în contract, condiționând aceasta de punerea la dispoziție a unor docuemte confidențiale.

Sindicaliştii mai spun că SNN refuza punerea în aplicare a prevederilor Legii 193/2018 (n.r. Legea nr. 193/2018 pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naționale a României referitoare la menținerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcționării unităților de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă) și HG 126/2019, astfel încât face imposibilă desfășurarea activității de către CNU în condiții de siguranță și securitate nucleară şi de mediu.

Conform sinidicaliştilor, lipsa fondurilor va conduce la sistarea furnizării energiei electrice, a gazului metan, reactivilor chimici, a neasigurarii condițiilor minime de avarie și a neasigurarii pazei obiectivelor, toate acestea vor conduce la sistarea activităților de secuirzare specific privind evacuarea și tratarea controlată a apelor de iaz și de mina, sistarea decontaminării apelor cu conţinut semnificativ de uraniu, radiu, săruri diverse ce presupun o serie de consecințe grave din punct de vedere al siguranței în funcționare.           

În altă ordine de idei, sindicaliștii mai spuneau, la finalul anului trecut: “Prin pătrunderea pe piața românească a unui furnizor non-european de octoxid/dioxid de uraniu, în condiții asupra cărora planează semne de întrebare, în speță Camenco,  considerăm că prețul scăzut al octoxidului/dioxidului de uraniu de pe piața internațională nu este sustenabil pe termen lung, iar posibila ieșire a CNU de pe această piață va crea vulnerabilități semnificative pentru SNN cu impact asupra asigurarii securității energetice a României. În urma ieşirii CNU de pe piaţă, SNN, implicit România, va rămâne dependentă de volatilitatea pieţei internaţionale, existând riscul ca prețul să cunoască creșteri/fluctuații semniificative, ca urmare a diminuării competiției și sau conjuncturilor geopolitce și economice internaţionale nefavorabile, care pot duce la blocaje în aprovizionarea cu aceste materii prime”.     

Tot în luna noiembrie, Bogdan Iuliu Hossu, Președinte CNS Cartel ALFA, propunea, într-o scrisoare adresată lui Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, asimilarea Companiei Naţională a Uraniului de către Societatea Naţională Nuclearelectrica. Acesta spunea: „Ţinând cont de interesele naţionale, având în vedere păstrarea circuitului nuclear integrat, vă resupunem atenției, imperativul, ca într-un termen cât mai scurt cu putinţă, Compania Naţională a Uraniului – S.A. să fie asimilată de către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A., perspectivă agreată  în cadrul discuţiilor avute la Ministerul Economiei”.

Bogdan Iuliu Hossu mai preciza în noiembrie: „Compania Națională a Uraniului (CNU) este singurul producător de pe teritoriul României a combustibilului nuclear. Aceasta reprezintă „o activitate de interes strategic”, iar CNU face parte din strategia privind independența energetică a României. Deși legile sunt clare în acest sens, interesele de grup au făcut ca numeroase persoane și structuri să le ignore, conducând la situația actuală a companiei, care prejudiciază atât salariații, cât și interesele economiei naționale.

Anul trecut a fost adoptată legea 193/2018, urmată de HG 126/2019, care stabilește principiile privind asigurarea și menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu.

Cu toate acestea, Compania Națională a Uraniului se află în blocaj, iar salariații săi nu și-au primit salariile de două luni, desfășurarea în continuare a activității fiind sub semnul incertitudinii.

În aceste condiții, având în vedere că:

  • Există cadrul legislativ pentru desfășurarea activității companiei și valorificarea dioxidului de uraniu  prin achiziționarea sa de către Societatea Națională Nuclearelectrică (SNN); 
  • Cele două societăți (CNU și SNN) sunt companii de stat, ambele deținute de Ministerul Economiei;

Vă solicităm să dispuneți aplicarea legislației pentru a debloca activitatea CNU și să ne comunicați soluțiile pe care ministerul le identifică în acest sens”.

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (03/12/2024)

Hotarari CA 03.12.2024

SIMTEL TEAM (SMTL) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

STK EMERGENT (STK) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1) (03/12/2024)

Tranzactie conform art. 19 Reg. (UE) 596/2014