Update articol:
Proiect editorial susținut de CEZ România

Sisteme inteligente de management a rețelei electrice implementate de Distribuție Energie Oltenia

Sisteme inteligente de management a retelei electrice implementate de Distributie Energie Oltenia

În 2022, Distribuție Oltenia are planificate lucrări de investiții și mentenanță în valoare de 226.664 mii lei în CAPEX și 222.250 mii lei, puneri în funcțiune (investiții prognozate), precum și continuarea proiectelor de digitalizare cu fonduri europene.

In 2022, Distributie Oltenia are planificate lucrari de investitii si mentenanta in valoare de 226 664 mii lei

Vizând creșterea calității energiei distribuite, a confortului utilizatorilor și reducerea timpului de intervenție, Distribuție Oltenia a implementat următoarele proiecte:

  • MWM (Mobile Workforce Management) – proiect care a scurtat deja în 2021, timpul de remediere a deranjamentelor electrice cu aproape 10%.

Beneficii pentru consumatorii de energie:

  • realimentarea mai rapidă a acestora în cazul deficiențelor electrice.
  • optimizarea timpului mediu de preluare și remediere a deficiențelor electrice, rezultând o scădere cu peste 9% în 2021, comparativ cu 2019.
  • alocarea celei mai apropiate echipe operative de locația unui deranjament, confirmarea în timp real a execuției lucrărilor de remediere și folosirea sistemului MWM în corelație cu harta GIS a rețelei electrice DEO care îi ajută pe electricienii operatorului să stabilească ruta optimă de deplasare, să preia rapid deranjamente noi și implicit să reducă timpul în care consumatorii de energie sunt fără energie electrică.
  • reducerea numărului de întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică.

Harta GIS a retelei electrice DEO

Turele operative Distribuție Oltenia pot înregistra în aplicație, în timp real, neconformitățile observate în rețea și astfel operatorul planifică lucrări de prevenire avarii și intervine în rețea pentru înlocuirea echipamentelor defecte și evitarea avariilor electrice care afectează zone mai ample de rețea.

Valoare investiție: peste 2.350.000 euro din 2018 până în 2021, iar în 2022 Distribuție Oltenia a alocat suma de 220.000 euro din fonduri proprii.

Beneficiu pentru clienții de energie: diminuarea diferențelor dintre valorile facturilor de estimat și cele de regularizare și reducerea impactului financiar pentru utilizatorii finali (clienții casnici și non casnici).

În prezent, DEO dezvoltă o platformă care le va permite și consumatorilor de energie (utilizatorilor finali) să-și consulte consumurile lunare, dar și curbele de consum înregistrate de contoarele inteligente cu transmisie de date.

În termeni de contorizare inteligentă, Distribuție Oltenia are în plan aproximativ 400.000 de contoare SMART instalate până în 2024. În 2021, DEO a montat 90.000 de contoare, atât în mediu urban (peste 42.000), cât și in mediul rural (peste 48.000), implementând 100% planul de contorizare aprobat cu ANRE.

Mai mult, având în vedere disponibilitatea fondurilor europene precum și Planul Național de Reziliență și Redresare, operatorul își propune să depășească țintele setate și să crească gradul de implementare până în anul 2028. Pentru 2022, Distribuție Oltenia a planificat instalarea a peste 83.000 de contoare inteligente.

Distributie Oltenia isi continua proiectele de digitalizare

Modernizarea rețelei pentru preluarea prosumatorilor și a noilor utilizatori va fi asigurată atât prin investițiile CAPEX și PIF ale operatorului de distribuție, cât și prin implementarea următoarelor proiecte:

  • Advanced Distribution Management System – ADMS (cofinanțat din fonduri europene, în valoare de 76 milioane de lei) oferă mijloace avansate de control asupra rețelei, permițând diagnosticarea și soluționarea rapidă a evenimentelor care ar putea influența calitatea distribuției energiei. Mai multe detalii despre proiect – AICI.
  • Modernizarea rețelei de distribuție și creșterea capacității de distribuție a stației de transformare 110/20 kV Caracal Vest pentru evacuarea energiei electrice produse de centralele electrice fotovoltaice, în beneficiul prosumatorilor și a celor 13.600 de consumatori de energie din Caracal și localitățile adiacente (proiect cofinanțat: 43 milioane de lei).

Beneficii pentru consumatori:

  • reducerea întreruperilor accidentale în alimentarea cu energie electrică și a fluctuațiilor de tensiune
  • creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică prin identificarea și izolarea zonelor cu defect ca urmare a modernizării instalațiilor Distribuție Oltenia.

În plus, vor fi reduse emisiile de carbon prin asigurarea evacuării energiei electrice produse de centralele electrice fotovoltaice racordate la stația Caracal Vest (aproximativ 12,7 MWh). Proiectul este detaliat AICI.

Lista de proiecte curente ale operatorului Distribuție Oltenia include și investiția de peste 2 milioane de lei în două dispecerate noi, de rezervă, care vor fi finalizate la jumătatea anului, fiind strâns conectată cu dezvoltarea continuă a sistemului SCADA și cu implementarea proiectului ADMS.

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014