Curtea de Apel Timişoara a respins acţiunea depusă în instanţă de către societatea de termoficare Colterm S.A. din Timişoara prin care contesta amenda primită de la Autoritatea Fondului de Mediu, în valoare de 106.863.467 lei, pentru neachiziţionarea de certificate de poluare impuse de Uniunea Europeană.
Decizia instanţei nu este una definitivă, ea poate fi contestată în termen de 15 zile.
“Respinge acţiunea în justiţie formulată de reclamanta Compania Locală de Termoficare “Colterm” S.A. prin administrator judiciar consorţiul „Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL şi Insolvein SPRL”, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu, acţiune având ca obiect: – anularea Deciziei nr. 35, emisă de Administraţia Fondului pentru Mediu în soluţionarea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale), comunicată societăţii reclamante la data de 09.08.2021; – admiterea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale) formulată de reclamantă împotriva Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021; – anularea în totalitate a Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021, în ceea ce priveşte stabilirea în sarcina reclamantei a obligaţiei fiscale în cuantum de 106.863.467 lei, în temeiul art. 9 alin (1), lit. ş) din O.U.G. nr. 196/2005 (exonerarea de plata acestor sume); – obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Timişoara. În temeiul art. 396 alin. 2 Cod de procedură civilă (aprobat prin Legea nr. 134/2010), pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei la data de 22.12.2021″, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara.
În luna mai, Administraţia Fondului pentru Mediu a amendat societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, cu suma de 106.863.467 lei, adică aproximativ 21 milioane de euro, după ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achiziţionării certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeană. Ulterior, edilul a anunţat că va contesta această amendă.
Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, mai are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei.
- Timiş: Preţul căldurii plătite de abonaţii Colterm se dublează, din ianuarie
Aleşii locali timişoreni au votat, pe 23 decembrie, dublarea preţului gigacaloriei plătite de abonaţii furnizorului centralizat de încălzire, Colterm, din ianuarie, de la 207,27 lei/MWh plătit în prezent, la 416,24 de lei/MWh, după ce Executivul Primăriei a dorit iniţial triplarea facturii.
Un amendament propus de un consilier local prevede că se aprobă asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei. Plata acestor sume asigurate din bugetul de stat nu va depăşi plafonul anual de 15.000.000 de euro, echivalent în lei, care poate fi acordată Colterm SA.
Consilierii liberali au mai o majorare etapizată, cu doar 20% a preţului acum, dar amendamentul n-a mai fost supus la vot, după ce propunerea USR de dublare a preţului a trecut deja de votul aleşilor locali.
Totodată, Consiliul Local Timişoara va actualiza preţul local al energiei termice facturată populaţiei, astfel încât să fie respectate dispoziţiile legale în materie de ajutor de stat.
Viceprimarul Ruben Laţcău a anunţat că a avut loc şi un control al Curţii de Conturi la primărie şi la Colterm, din care a reieşit “că preţul pentru gigacalorie nu a fost actualizat de foarte mult timp, din 2009, în realitate, pe cifre”.
În 11 noiembrie, Guvernul României a alocat municipiului Timişoara aproape 54 de milioane de lei, pentru termoficare, însă primarul Dominic Fritz a anunţat că aceşti bani vor ajunge doar până la finalul acestui an, potrivit News.ro.
Din cauza datoriilor şi a neachiziţionării de cărbune, Colterm a întrerupt furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timişoara, în acest sezon. Aceasta după ce primarul Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a companiei. În cele din urmă a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o altă companie, însă cu plata în avans.