Update articol:
CNBC:

Softbank, identificat drept cumpărătorul unor instrumente derivate de miliarde de dolari, care a determinat raliul companiilor din tehnologie înainte de scădere

SoftBank din Japonia ar fi fost „balena Nasdaq”, care a cumpărat opțiuni de miliarde de dolari pe acțiuni individuale la marile companii de tehnologie, în ultima lună, crescând volumul și determinând un raliu al cotațiilor, arată CNBC.

Softbank a refuzat să comenteze informațiile Financial Times, care a citat surse anonime care au  povestit despre cumpărările masive de instrumente financiare derivate pe acțiuni. Pe piață, circulaseră zvonuri că există jucători mari în spatele activității frenetice pe piața opțiunilor pentru acțiunile mari de tehnologie și internet, iar SoftBank a fost unul din numele menționate în legătură cu volumele extreme și unele opțiuni call (de cumpărare) out-of-the-money (optiunea care nu ofera nici un profit din exercitare/ Pentru o optiune OTM, valoarea este data in intregime de valoarea timp intrucat valoarea intrinseca este zero. Cu cat pretul de exercitare al optiunii este mai aproape de pretul curent de piata al activului de referinta cu atat este mai mare valoarea timp a acesteia).

SoftBank, prin fondulul Vision de 100 de miliarde de dolari, a făcut investiții mari în start-up-uri de tehnologie private. Investițiile mari pe piața de opțiuni reprezintă un teritoriu nou pentru firma de investiții.

Investitorii au asistat la o activitate extraordinară pe opțiunile out-of-the money, pe care unii analiști le-au văzut drept un avertisment cu privire la o vânzare pendentă a Nasdaq. Unele dintre numele cu volume mari de activitate includ Apple, Tesla, Zoom și Nvidia.

Potrivit Wall Street Journal, SoftBank a depus documente care arătau că a cumpărat acțiuni de aproape 4 miliarde de dolari la Amazon, Microsoft și Netflix, plus o participație la Tesla. Ziarul a citat o sursă spunând că SoftBank a cheltuit aproximativ 4 miliarde de dolari cumpărând opțiuni de cumpărare legate de deținerile sale în acțiuni, dar și de alte nume. 

Activitatea din piața de opțiuni a fost creditată de analiști pentru creșterea cotațiilor din piața de acțiuni. Unele dintre aceste trenduri se inversează acum. Nasdaq a scăzut brusc joi, cu 5% și cu încă 2,5% vineri.

„Este doar o vizită la cazino”, a spus Peter Boockvar, director de investiții la Bleakley Advisory Group. „Dacă se presupune că ar trebui să fie o companie de investiții care să aibă un orizont pe termen lung, încercând să-ți obțină randamentul pe termen scurt prin opțiuni, se transformă într-un fond de risc”.

Boockvar a spus că întrebarea este acum dacă SoftBank și-a descărcat pozițiile. „Vom vedea dacă face mișcarea inversă. Multe dintre achizițiile de opțiuni au dus la o creștere a pieței. Vânzătorii acelor opțiuni au trebuit apoi să cumpere acțiuni pentru acoperire și devine o profeție care se împlinește de la sine ”, a spus el.

Investitorii au monitorizat activitatea neobișnuită, ceea ce poate ajuta la explicarea motivului pentru care piața de acțiuni a urcat în același timp cu creșterea VIX, indicele de volatilitate al CBOE. VIX este un așa-numit indicator al fricii și se mișcă de obicei în sus atunci când acțiunile scad, nu cresc.

Investitorul în tehnologie Roger McNamee a declarat că raportul SoftBank este îngrijorător. “Dacă este adevărat că SoftBank face asta, ar fi mai multe semne că imaginea fundamentală aici este decuplată de prețurile acțiunilor”, a spus el la CNBC.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2020)

Decizie ASF nr. 1133/24.09.2020

CONPET SA (COTE) (24/09/2020)

Hotarari AGOA & AGEA 24.09.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2020)

Notificare referitoare la dosar candidatura pentru AGOA din 29.10.2020

SOCEP S.A. (SOCP) (24/09/2020)

Convocare AGAO 28/29.10.2020