Update articol:

Sondaj Federația „Solidaritatea Sanitară”: 78% din personalul medical declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție

Sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit suficient pentru lupta împotriva pandemiei COVID 19, a transmis Federația „Solidaritatea Sanitară”, intr-un comunicat postat pe Facebook.

Federatia a publicat primele date rezultate din cercetarea pe tema percepției salariaților din sănătate privind asigurarea echipamentelor individuale de protecție:
“Concluzia generală rezultată pe baza datelor indică faptul că sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID 19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecție.
Refuzul autorităților de a respecta regulile dialogului social înrăutățește situația, accentuând gradul de neîncredere al salariaților.

Principalele informații:

78% dintre respondenți declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție (70,91% – pentru întrebarea care a vizat personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar); doar 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.

Echipamentul de protecție / Procentul salariaților care afirmă că l-au primit:
Mănuși de unică utilizare – 70,92%
Mască chirurgicală – 69,36%
Halat impermeabil de unică folosință – 19,08%
Niciunul – 15,82%
Mănuși menajere – 11,63%
Ochelari de protecție – 10,00%
Mască N95 sau FFP2 standard, sau echivalent – 8,23%
Halat de unică folosință cu mânecă lungă + șort impermeabil de unică folosință – 7,73%
Ghete /papuci de spital închiși în față – 7,02%
Mască FFP3 – 4,33%
Ecran de protecție facială – 4,26%

63% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecție a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienților cu coronavirus; 55,68% au indicat același lucru pentru pacienții suspectați a fi infectați cu COVID 19.
65% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea și eliminarea echipamentelor de protecție personală (PPE).
51,58% dintre salariați au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul și tratarea pacienților cu COVID 19. Nu putem indica scenariul de intervenție din care fac parte acești salariați.
42,6% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să cumpere materiale de protecție.
Doar 44,59% dintre respondenți au indicat faptul că unitatea are un sistem de monitorizare a infecțiilor nosocomiale pentru personal.
Doar 26,9% dintre respondenți au indicat că unitatea a inițiat procedurile de consultare a salariaților/reprezentanților salariaților privind pregătirea pentru lupta cu COVID 19.
Numai 20,5% au indicat faptul că Comitetul de Sănătatea și Securitate în Muncă a pregătit un plan/măsuri de protecție a sănătății și securității în muncă aferente luptei cu COVID 19.
Doar 27,52% dintre respondenți au indicat faptul că Compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din unitate a implementat o strategie de acțiune specifică COVID 19.
68,5% dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă.
38% dintre respondenți afirmă că unitatea este pregătită să li se monteze o mască de protecție, odată cu venirea în unitatea sanitară, pacienților suspecți a fi infectați cu COVID19.
Doar 13,3% dintre salariați consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumul de pacienți ce ar putea fi internați.
Numai 42% dintre respondenți au fost informați care sunt regulile de utilizare rațională a echipamentului individual/personal de protecție (PPE) în contextul COVID 19.
Doar 50% dintre respondenți au indicat faptul că au fost informați care sunt principalele măsuri de protecție recomandate de INSP.

Personalul din unitățile în care sunt tratați pacienții cu COVID 19
6,76% dintre respondenți au indicat faptul că în unitatea lor sunt internați pacienți COVID 19.
32% dintre respondenții au indicat că unitatea sanitară a anunțat toți angajații în momentul depistării unui pacient infectat cu COV19 în unitate.”

BVBStiri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (25/05/2020)

Reluare tranzactionare - ora 09:45 - conform Decizie ASF nr. 617/22.05.2020

VES SA (VESY) (22/05/2020)

Litigiiu la 22.05.2020