Update articol:
Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) - PP22

Sorin Grindeanu: Creșterea și răspândirea rapidă a telecomunicațiilor și TIC și crearea unor ecosisteme diverse creează și provocări, nu doar avantaje

Creșterea și răspândirea rapidă a telecomunicațiilor și TIC și crearea unor ecosisteme diverse creează și provocări, nu doar avantaje. Este nevoie de cooperare globală pentru a adresa aceste provocări și sper că PP-22 poate constitui o bază pentru această cooperare, a declarat Sorin Grindeanu, fost președinte ANCOM, actualmente ministru al Transporturilor, în deschiderea Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) – PP22. 

Sorin Grindeanu a spus: “În numele României, țară gazdă a acestei reuniuni majore a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, vă adresez un salut călduros, bun venit și succes în adoptarea unor decizii care vor permite dezvoltarea continuă a domeniului de vârf al tehnologiilor comunicațiilor și informatice (TIC) la nivel global.

Este o onoare și un privilegiu pentru noi să organizăm, pentru prima dată în ultimii 30 de ani Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, într-un stat membru al Uniunii Europene. Decizia Consiliului UIT din iunie 2019, de a accepta oferta României pentru organizarea și găzduirea acestei reuniuni confirmă progresele realizate în ultimul deceniu de țara noastră în acest domeniu.

M-am bucurat să aud că 50 de reprezentanți la nivel înalt au participat ieri la Masa rotundă ministerială, eveniment care a produs un rezultat important, și anume Declarația de la București „Construirea unui viitor digital mai bun pentru toți”.

Trăim într-o lume care este modelată și influențată de economia digitală  care a permis creșterea fără precedent a folosirii comunicațiilor în bandă largă și a telefoanelor inteligente.

Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când telegraful și telefoanele au fost introduse pentru prima dată și până în zilele noastre, ITU reprezintă o platformă globală de cooperare în domeniul comunicațiilor fie că este vorba despre administrarea orbitelor satelitare și a spectrului radio sau standarde în comunicații electronice. ITU a fost prima organizație internațională la care România a aderat, în plin proces de definire a identității naționale, încă din anul 1866.

Ne aflăm în mijlocul unei revoluții digitale ce permite oferă mijloacele pentru dezvoltarea unor noi industrii și servicii convergente, cum ar fi vehiculele inteligente, asistența medicală, orașele și locuințe inteligente. Modul în care trăim și folosim acest avans tehnologic dictează dezvoltarea economiilor și societăților noastre.

Creșterea și răspândirea rapidă a telecomunicațiilor și TIC și crearea unor ecosisteme diverse creează și provocări, nu doar avantaje. Este nevoie de cooperare globală pentru a adresa aceste provocări și sper că PP-22 poate constitui o bază pentru aceasta cooperare.

O altă direcție în care este important să acționăm este reducerea decalajului digital și conectarea tuturor cetățenilor la internet. Considerăm că deviza “să nu lăsăm pe nimeni în urmă” (leaving no one behind), consacrată prin Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, este valabilă și pentru domeniul digital.

Tehnologiile digitale pot aduce mari servicii omenirii care poate beneficia de pe urma acestora, dar aceste tehonologii generează, în același timp, îngrijorări etice fundamentale. Tocmai din acest motiv, statele membre ONU trebuie să evalueze riscurile generate de utilizarea improprie a unor tehnologii digitale și a altor tehnologii emergente asupra vieții private, libertății conștiinței, libertății  de exprimare și libertății de circulație, și să se asigure că dezvoltarea tehnologică se face cu respectarea deplină a libertăților și drepturilor fundamentale ale omului.

În acest moment de cotitură în dezvoltarea tehnologică, trebuie să nu uităm de datoria noastră esențială de a respecta ființa umană, drepturile și libertățile ei fundamentale. Numai îndeplinirea acestei îndatoriri ne permite să protejăm libertatea și prosperitatea generațiilor viitoare, în viața cărora tehnologiile pe care astăzi le vedem ca emergente, vor juca un rol determinant.  Mulțumită politicilor publice coerente conduse de MCID și ANCOM, România se bucură de o serie de condiții favorabile dezvoltării comunicațiilor electronice. Beneficiem de servicii calitative și accesibile. Ne mândrim cu forța de muncă specializată în domeniul IT. România ocupă locuri fruntașe în toate statisticile globale ale dezvoltării digitale: 85% dintre conexiunile de internet fix permit viteze de descărcare de cel puțin 100 Mbps”.

Cu toate acestea, suntem conștienți că eforturile noastre pentru dezvoltarea acestui domeniu trebuie să continue. Avem în vedere dezvoltarea in continuare a serviciilor publice digitale, a conectivității, a securității cibernetice și a competențelor digitale.  În acest scop ne-am angajat să cheltuim 1,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea digitală a României, cea mai semnificativă contribuție financiară la dezvoltarea României cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Considerăm că apartenența noastră la această organizație este atât un privilegiu, cât și o responsabilitate și doresc să îmi exprim pe această cale angajamentul României pentru atingerea obiectivelor agendei Connect 2030.

Conferința Plenipotențiarilor UIT de la București are loc într-un context internațional marcat de provocări majore în cele trei domenii din mandatul ONU: pace și securitate internațională, dezvoltare durabilă și drepturile omului. Stă în puterea statelor membre ale ONU și ale UIT să susținem și să promovăm, prin activitățile noastre, multilateralismul eficient, bazat pe reguli. Din această perspectivă, Conferința Plenipotențiarilor oferă cadrul pentru adoptarea unor decizii bazate pe principiile dreptului internațional, fundamentul Cartei ONU.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX