Update articol:

Soros avertizează Europa: “Feriți-vă de liderii din interior și de China din exterior”

soros-poster

Suntem într-o criză, cea mai grea criză din viața mea de la cel de-al doilea război mondial, a spus miliardarul George Soros, într-un interviu pentru La Repubblica, explicând: “Aș descrie-o ca pe un moment revoluționar, când gama de posibilități este mult mai mare decât în ​​timpurile normale. Ceea ce este de neconceput în timpurile normale devine nu numai posibil, dar se întâmplă de fapt. Oamenii sunt dezorientați și speriați. Ei fac lucruri care sunt rele pentru ei și pentru lume.”

Apoi a continuat:

Întrebare: Cum vedeți situația din Europa și Statele Unite?

Răspuns: Cred că Europa este foarte vulnerabilă, mult mai mult decât Statele Unite. Statele Unite sunt una dintre cele mai îndelungate democrații din istorie. Dar chiar și în Statele Unite, un jongleur precum Trump poate fi ales președinte și poate submina democrația din interior.

Dar în SUA ai o mare tradiție de verificări și reguli stabilite. Și mai presus de toate ai Constituția. Așadar, sunt încrezător că Trump se va dovedi a fi un fenomen tranzitoriu, care sper să se încheie în noiembrie. Dar el rămâne foarte periculos, luptă pentru viața lui și va face orice pentru a rămâne la putere, pentru că a încălcat Constituția în multe feluri diferite, iar dacă va pierde președinția va fi tras la răspundere.

Dar Uniunea Europeană este mult mai vulnerabilă, deoarece este o uniune incompletă. Și are mulți dușmani, atât în ​​interior cât și în exterior.

Întrebare: Cine sunt dușmanii din interior?

Răspuns: Există mulți lideri și mișcări care se opun valorilor Uniunii Europene. În două țări au capturat deja guvernul, Viktor Orbán în Ungaria și Jaroslaw Kaczyński în Polonia.  Se întâmplă că Polonia și Ungaria sunt cei mai mari beneficiari ai fondurilor structurale distribuit e de UE. Dar de fapt cea mai mare preocupare a mea este Italia. Un lider anti-european foarte popular, Matteo Salvini, câștiga teren până când și-a supraestimat succesul și a rupt guvernul. Asta a fost o greșeală fatală. Popularitatea lui este în scădere. Dar el a fost înlocuit de Giorgia Meloni de la Fratelli d’Italia, care este chiar mai mult extremist. Coaliția guvernamentală actuală este extrem de slabă. (…)

Și Italia a fost cel mai entuziast susținător al Europei. Pentru că oamenii au avut încredere în UE mai mult decât în ​​propriile lor guverne. Acum, sondajele de opinie publică arată că susținătorii Europei se împuținează și sprijinul pentru a rămâne membru al zonei euro scade. Dar Italia este unul dintre cei mai mari membri, este prea important pentru Europa. Nu-mi imaginez o UE fără Italia. Marea întrebare este dacă UE va putea oferi suficient sprijin Italiei.

Întrebare: Uniunea Europeană tocmai a aprobat un fond de recuperare de 750 miliarde EUR …

Răspuns: Este adevărat. UE a făcut un pas pozitiv foarte important înainte, angajându-se să împrumute bani de pe piață la o scară mult mai mare ca niciodată. Dar apoi mai multe state, așa-numitele state frugale  – Olanda, Austria, Suedia, Danemarca și Finlanda – au reușit să facă efectul acordului mai puțin eficace. Tragedia este că acestea sunt, practic,  proeuropene, dar sunt foarte egoiste. Și sunt foarte frugale. În primul rând, au ajuns la o înțelegere care se va dovedi inadecvată. Inacțiunea planurilor privind schimbările climatice și politica de apărare este deosebit de dezamăgitoare. În al doilea rând, doresc să se asigure că banii sunt bine cheltuiți. Asta creează probleme pentru statele din sud care au fost cele mai lovite de virus.

Întrebare:  Mai crezi în obligațiunile europene perpetue?

Răspuns: Nu am renunțat la această idee, dar nu cred că este suficient timp pentru a fi acceptate. Permiteți-mi să explic mai întâi ce face obligațiunile perpetue atât de atractive și apoi să argumentez de ce este o idee ne-practică în prezent.

După cum sugerează numele său, suma principală a unei obligațiuni perpetue nu trebuie rambursată niciodată; numai plățile de dobândă anuale sunt datorii. Presupunând o rată a dobânzii de 1%, care este destul de generoasă într-un moment în care Germania poate vinde obligațiuni de treizeci de ani la o rată a dobânzii negativă, o emisiune de obligațiuni de 1 trilion de euro ar costa 10 miliarde de euro pe an.

Acest lucru oferă un raport cost / beneficiu uimitor de scăzut de 1: 100. Mai mult decât atât, 1 trilion de euro ar fi disponibil imediat într-un moment în care este nevoie urgentă, în timp ce dobânda trebuie plătită în timp și cu cât înaintezi  mai mult, cu atât devine mai mică valoarea actualizată. Deci, ce stă în modul de emitere a acestora? Cumpărătorii obligațiunilor trebuie să se asigure că Uniunea Europeană va putea plăti dobânda. Aceasta ar necesita ca UE să fie înzestrată cu resurse suficiente (adică putere de impozitare) și statele membre sunt foarte departe de a autoriza aceste impozite. Statele frugale  – Olanda, Austria, Danemarca, Suedia (acum sunt cinci pentru că li s-a alăturat Finlanda) – stau în cale. Impozitele nici nu ar trebui să fie impuse, ar fi suficient să le autorizeze. Mai simplu spus, acest lucru face imposibilă emiterea de obligațiuni perpetue.

Întrebare: Cancelarul Angela Merkel, care este hotărâtă să arate succesul președinției germane, face ceva în acest sens?

Răspuns: Face tot posibilul, dar luptă împotriva unei opoziții culturale profund înrădăcinate: cuvântul german Schuld are un sens dublu. Înseamnă datorii și vinovăție. Cei care au o datorie sunt vinovați. Acest lucru nu recunoaște că și creditorii pot fi, de asemenea, vinovați. Este o problemă culturală care există foarte, foarte adânc în Germania. A provocat un conflict între a fi german și european în același timp. Și explică decizia recentă a Curții Supreme germane care este în conflict cu Curtea Europeană de Justiție.

Întrebare: Cine sunt dușmanii Europei din exterior?

Răspuns: Sunt numeroși  dar toți au o caracteristică comună: se opun ideii unei societăți deschise. Am devenit un susținător entuziast al UE, deoarece am considerat-o o întruchipare a societății deschise la scară europeană. Rusia a fost cel mai mare inamic, dar recent China a depășit Rusia.

Rusia a dominat China până când președintele Nixon a înțeles că deschiderea și construirea Chinei vor slăbi comunismul,  nu numai în Uniunea Sovietică. Da, a fost condamnat, dar el, împreună cu Kissinger, au fost mari gânditori strategici. Mișcările lor au dus la marile reforme ale lui Deng Xiaoping.

Astăzi lucrurile stau mult diferit. China este un lider în domeniul inteligenței artificiale. Inteligența artificială produce instrumente de control care sunt utile pentru o societate închisă și reprezintă un pericol mortal pentru o societate deschisă. Înclină balanta în favoarea societăților închise. China de astăzi este o amenințare mult mai mare pentru societățile deschise decât Rusia. Și în SUA există un consens bipartizan care a declarat China rivală strategică.

 

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021