Update articol:
ALERT

S&P menține la stabilă perspectiva ratingului pentru România, considerând că Guvernul va modifica OUG 114 (Vezi declarație Eugen Teodorovici și evoluția cursului leu/euro)

Agenția S&P Global Ratings a menținut la stabilă perspectiva ratingului pentru România, potrivit unui anunț făcut în această seară.

Pe 1 martie, S&P Global Ratings a menținut ratingul pentru România la „BBB- / A-3” pentru creditele în monedă străină și locală, iar perspectiva de rating a fost pusă în analiză, la cererea guvernului, potrivit unui comunicat al agenției de rating.

S&P  consideră că guvernul român va solicita opinia actorilor cheie de pe piața locală și va revizui principalele părți ale ordonanței de urgență 114.

Agenția transmite că inițiativa guvernului adoptată de urgență în decembrie a sporit incertitudinea: „Măsurile incluse în aceste politici implică în special o serie de taxe sectoriale netestate destinate să compenseze efectele ultimilor ani de creșteri ale salariilor în sectorul public și ale pensiilor, care încep să pună presiune pe poziția fiscală. Cu toate acestea, măsurile anunțate, dacă rămân neschimbate, ar putea avea consecințe negative asupra economiei reale, finanțelor publice și eficacității politicii monetare”.

S&P observă un dialog permanent și din ce în ce mai constructiv între guvern și actorii locali cu privire la consecințele OUG și se așteaptă ca anumite prevederi să fie revizuite: „În forma sa inițială, taxa propusă asupra activelor din sectorul bancar este legată de ROBOR (rata interbancară românească) și nu scutește niciun activ de la baza impozabilă. Observăm că această dispoziție ar constrânge eficiența politicii monetare, precum și capacitatea Băncii Naționale a României de a păstra inflația sub control, menținând în același timp stabilitatea sectorului financiar. În plus, menționăm că legislația ce impune cerințe suplimentare de capital pentru fondurile de pensii private și face opționale contribuțiile la Pilonul II ar putea exercita presiuni crescânde asupra sistemului de pensii”.

S&P consideră că politicile guvernului actual sunt predominant pe termen scurt, concentrând spațiul fiscal disponibil asupra creșterii salariilor și pensiilor: “Inițiativele de reformă structurală lipsesc, în detrimentul rețelei de infrastructură aflată în dificultate și sistemului de învățământ slab performant. România are o istorie îndelungată de funcționare a unor politici pro-ciclice privind veniturile, care, prin eliminarea investițiilor publice, au întrerupt adesea perioadele anterioare de îmbunătățire a competitivității.

În plus, România continuă să sufere din cauza corupției, deși
agenția anti-corupție Direcția Națională Anticorupție a înregistrat progrese în ultimii ani. Acestea fiind spuse, reformele juridice controversate și intervenția politică în instituțiile independente riscă să contribuie la slăbirea statului de drept”. 

În cazul în care OUG 114 nu se modifică suficient, S&P consideră că taxele sectoriale nou introduse ar putea cauza întârzieri în planurile de investiții străine, în special în sectorul energetic: Acest lucru ar putea încetini convergența veniturilor din România spre nivelurile superioare din Europa Centrală și de Vest. Astăzi venitul pe cap de locuitor în România rămâne la 50% din venitul pe cap de locuitor din Cehia și la 60% față de Slovacia, de exemplu. În opinia noastră, diferența provine din nivelurile de productivitate absolut inferioare în România.

În ultimii trei ani, mediul de afaceri al României s-a deteriorat, potrivit Sondajului Băncii Mondiale Ease of Doing Business, dar și clasamentului World Economic Forum’s Global Competitiveness Ranking, în care România a coborât cu aproximativ 15 de locuri din 2015. În acest sens, observăm o tendință de emigrare în rândul forței de muncă educată, tânără, pe fondul nemulțumirii față de tendințele actuale ale instituțiilor, precum și o percepție sumbră asupra îmbunătățirii condițiilor generale de trai”.

Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice. Potrivit MFP, printre punctele forte ale României care au stat la baza deciziei agenției de rating sunt evidențiate nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe în comparație cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și menținerea perspectivelor de creștere economică. Îmbunătățirea rating-ului de țară ar putea fi luată în considerare în contextul în care agenția evaluează că se înregistrează progrese în ceea ce privește stabilitatea cadrului instituțional și în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice pe o traiectorie descendentă, precum și în consolidarea cadrului de guvernanță.

Recent, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) va publica un raport ce va conține o concluzie foarte bună pentru România.

Senatorul PNL Florin Cîţu: „Așteptăm ca S&P să-și ceară scuze de la români în câteva luni; Cred că este o premieră ca o agenție de rating să întoarcă un raport la cererea clientului”

Teodorovici: În următoarele zile, Standard & Poor’s va publica un raport final, va fi o concluzie foarte bună pentru România

S&P menține ratingul României la ‘BBB-/A-3’ dar amână decizia privind perspectiva de rating, la cererea autorităților