Update articol:

Spania: Patronul Iberdola, inculpat în cadrul unui dosar de spionaj între mari companii

Justiţia spaniolă a anunţat miercuri inculparea preşedintelui grupului energetic Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan, în cadrul unei anchete vizând un amplu scandal de spionaj între mari companii, potrivit AFP, informează Agerpres .

Sanchez Galan, unul dintre cei mai importanţi patroni din Spania, este suspectat de “corupere activă a unui funcţionar”, “atingere adusă vieţii private” şi “falsificare de documente comerciale”, potrivit unui document publicat de Audienţa Naţională, tribunal specializat îndeosebi în probleme financiare.

Alţi trei înalţi responsabili ai companiei au fost inculpaţi din aceleaşi motive.

În centrul scandalului se află un fost comisar de poliţie, Jose Manuel Villarejo, acuzat de numeroase interceptări ilegale efectuate asupra unor şefi de companii şi politicieni, un scandal ce a pus în dificultate până şi familia regală.

Din 2004 până în 2017 preşedintele Iberdrola ar fi recurs în numeroase rânduri la serviciile fostului comisar de poliţie, în special cu scopul de a-i spiona pe alţi doi patroni: Manuel Pizarro, pe atunci preşedinte al companiei energetice Endesa, şi Florentino Perez, nr.1 al grupului de construcţii ACS şi preşedinte al clubului de fotbal Real Madrid, potrivit documentului judiciar.

Un alt contract a vizat supravegherea activităţilor anumitor locuitori ai satului andaluz Arcos de la Frontera “cu scopul de a învinge opoziţia arătată de primăria localităţii” faţă de construirea unei centrale electrice de către Iberdrola, scrie judecătorul însărcinat cu ancheta.

Magistratul suspectează Iberdrola că ar fi dorit să mascheze aceste activităţi, făcând să fie emise de către altă societate facturile corespunzătoare serviciilor Cenyt, firma de consultanţă a comisarului Villarejo.

La jumătatea lunii aprilie, preşedintele grupului petrolier Repsol, Antonio Brufau, şi fostul nr.1 al băncii CaixaBank, Isidro Faine, au fost de asemenea inculpaţi pentru “corupere activă a unor funcţionari”. Ei sunt de asemenea suspectaţi că ar fi recurs la serviciile fostului comisar de poliţie pentru a-l spiona pe patronul grupului de construcţii Sacyr în cadrul unei bătălii bursiere.

Villarejo, 69 de ani, a fost eliberat la începutul lunii martie după peste trei ani de arest preventiv, în aşteptarea judecării sale într-un alt dosar de interceptări ilegale, care a afectat imaginea băncii BBVA, al cărei patron Francisco Gonzalez a fost inculpat în 2019.

Dar fostul comisar este vizat în mai multe anchete deschise pe baza înregistrărilor confiscate după arestarea sa în 2017.

Calificat drept “şantajist” de către şeful guvernului, Pedro Sanchez, el este acuzat că s-ar fi îmbogăţit făcându-se plătit pentru campanii de discreditare, ameninţare şi şantaj.

Înregistrările sale i-au pus într-o situaţie delicată în special pe fostul rege Juan Carlos, Partidul Popular (de dreapta) şi pe fostul ministru socialist al justiţiei Dolores Delgado.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (24/03/2023)

Finalizare achizitie Sunwind Energy SRL

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/03/2023)

Documente suport AGOA & AGEA 25.04.2023

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii parti afiliate 2021

VES SA (VESY) (24/03/2023)

Convocare AGA O & E 27-28.04.2023