Update articol:

Statele din Pacific resping proiectul unui acord de securitate regională cu China

china Yuanul chinez

Zece ţări insulare din Pacific au respins luni un acord de securitate regională şi dezvoltare economică propus de China, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Agenţia citată apreciază că eşecul tratativelor din Fiji între ministrul chinez de externe, Wang Yi, şi reprezentanţii celor zece state constituie o lovitură pentru diplomaţia de la Beijing. Proiectul Chinei a determinat Statele Unite şi Australia să avertizeze ţările din regiune despre riscul de a ajunge într-o zonă de influenţă chineză, reaminteşte France Presse.

Acordul propunea un ajutor din partea Chinei pentru instruirea forţelor de ordine, securitatea informatică şi cartografierea detaliată a fundului mărilor, precum şi ameliorarea exploatării resurselor naturale maritime şi terestre. Beijingul a oferit ajutoare financiare de milioane de dolari, perspectiva unui tratat de liber schimb cu insulele din Pacific şi acces pe uriaşa piaţă chineză.

Într-o scrisoare trimisă recent altor lideri din regiune, preşedintele Federaţiei Microneziene, David Panuelor, a apreciat că propunerea este “înşelătoare” şi urmăreşte “să asigure influenţa chineză asupra guvernului” şi “controlul economic” în domenii vitale.

După reuniunea din Fiji, participanţii au făcut declaraţii mai moderate, anunţând că nu acceptă “viziunea comună de dezvoltare” promovată de China din cauză că nu s-a întrunit un consens regional.

Premierul fijian Frank Bainimarama, unul din organizatorii evenimentului, a arătat că “am preferat, ca întotdeauna, consensul”.

Iniţiativa Beijingului a provocat îngrijorare şi în Papua-Noua Guinee, Samoa sau Palau – stat care recunoaşte diplomatic Taiwanul şi nu a fost invitat la reuniune.

“Preferăm să ne ocupăm de propriile chestiuni de securitate cu China”, a declarat ministrul de externe din Papua-Noua Guinee, Soroi Ene, care şi-a exprimat preocuparea faţă de un pact regional.

Conducerea de la Beijing, care a încercat să asigure sprijin pentru acord printr-o campanie diplomatică de zece zile a ministrului Wang Yi în regiune, şi-a recunoscut eşecul. Şeful diplomaţiei chineze a susţinut, la finalul reuniunii cu uşile închise, că statele implicate “vor continua să discute şi să se consulte continuu şi aprofundat pentru a ajunge la un consens mai larg privind cooperarea” şi le-a cerut să nu se teamă de obiectivele Chinei. El a adăugat că ţara sa îşi va publica poziţia, care va face referire şi la punctele de vedere ale statelor insulare din Pacific.

Pentru a încheia onorabil – comentează AFP – Wang a anunţat că cele zece state au încheiat protocoale de acorduri cu China în cadrul proiectului chinez de infrastructură denumit “Noile Drumuri ale Mătăsii”.

Ambasadorul chinez în Fiji, Qian Bo, a afirmat că “a existat o susţinere generală din partea celor zece ţări (…) dar, desigur, există unele îngrijorări privind anumite probleme specifice şi am convenit că aceste (…) documente vor fi discutate ulterior, până când vom ajunge la un acord”.

În Occident, ofensiva diplomatică a Beijingului a provocat iritare, consemnează France Presse. Departamentul de Stat american a avertizat că acordurile propuse de chinezi sunt “netransparente şi vagi”, iar Australia a cerut Chinei să îşi înceteze eforturile de extindere a influenţei de securitate în regiune.

Statele din Pacific doresc însă să menţină relaţii bune cu China şi să găsească un echilibru corespunzător între Beijing şi Washington – sau să practice un joc care să profite de adversitatea între cei doi poli de putere, comentează AFP.

Aflat alături de ministrul de externe chinez, premierul fijian i-a criticat pe cei care “concurează pentru a marca puncte geopolitice”. El a adăugat că “asta nu înseamnă nimic pentru nimeni care este ameninţat de creşterea nivelului mărilor, care a rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei sau a cărui familie este afectată de creşterea preţurilor produselor de primă necesitate”.

Insulele implicate au altitudini mici, fiind deosebit de vulnerabile la creşterea nivelului oceanelor, provocată de schimbările climatice.

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical