Update articol:

Statul a atras 1,4 miliarde de lei prin cele trei emisiuni de titluri de stat Fidelis

Guvernul Romaniei

Statul a atras 1,4 miliarde de lei prin cele trei emisiuni de titluri de stat Fidelis, iar acestea au fost înregistrate în sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit informaţiilor publicate pe site-ul bursei, citate de Agerpres.

Astfel, pentru emisiunea de titluri de stat cu scadenţa în 2024, nominative, denominate în lei, statul a atras peste 323,86 milioane de lei, iar pentru emisiunea de titluri de stat cu scadenţa în 2022, nominative, denominate în lei, a obţinut 385,63 milioane de lei. De asemenea, pentru emisiunea de titluri de stat cu scadenţa în 2026, nominative, denominate în euro, a obţinut 686,53 8.935,76 echivalent lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a derulat, în perioada 1 – 19 martie, o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis pentru populaţie în lei şi euro la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma succesului ofertelor derulate în 2020, prin care a atras 4,74 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro).

“Oferta lansată în luna martie de Ministerul Finanţelor se înscrie în obiectivul nostru de a dezvolta piaţa titlurilor de stat pentru populaţie prin oferte de economisire, chiar şi după un an cu provocări aşa cum a fost 2020, demonstrând că cererea pentru alternative avantajoase de plasare a economiilor oferite de statul român este în creştere. Mulţumim partenerilor noştri instituţii de credit şi intermediari care participă cu toată implicarea în ofertele Fidelis. Mulţumim BVB pentru încrederea în instrumentele lansate de Ministerul Finanţelor şi punerea la dispoziţia investitorilor persoane fizice a platformei pentru tranzacţionarea titlurilor de stat Fidelis”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, într-un comunicat transmis de BVB în data de 1 martie.

BVB preciza că pot fi subscrise titluri de stat în lei cu scadenţa la 1 şi 3 ani şi respectiv în euro, cu scadenţa la 5 ani.

“Ne bucurăm că Ministerul Finanţelor continuă programul Fidelis pentru titluri de stat pentru populaţie pentru că este o reconfirmare solidă a faptului că bursa este un canal viabil de finanţare atât pentru companii, cât şi pentru Statul Român. Sumele plasate de români în ofertele pentru titlurile de stat Fidelis derulate anul trecut sunt impresionante, pentru că vorbim despre aproape un miliard de euro. Totodată, continuarea acestui program este o reconfirmare a parteneriatului foarte bun pe care Statul Român îl are cu piaţa de capital şi ai cărui beneficiari finali sunt românii, deoarece prin achiziţia titlurilor de stat, pe de o parte, cetăţenii participă direct la programele de investiţii în economie, iar pe de altă parte, sumele plasate în titlurile de stat le aduc un randament mai bun decât dacă ar fi plasate în depozite bancare”, a susţinut Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei este de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro. Conform legislaţiei în vigoare, dobânzile şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor sunt venituri netaxabile.

Titlurile de stat au fost oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente şi nerezidente, cu excepţia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BT Capital Partners (lead manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (19 martie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/participanţii eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Alocarea titlurilor de stat efectuată de sindicatul de intermediere împreună cu emitentul este obligatorie şi este angajantă pentru investitori.

Prima zi de tranzacţionare este preconizată să fie 25 martie 2021.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CONPET SA (COTE) (23/09/2022)

Modificare Convocator AGOA 28/31.10.2022

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (23/09/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 16 sept. - 23 sept. 2022

Turbo Long on Societatea Nationala de (RCSNGTL2) (23/09/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie