226 milioane de lei din profitul companiei au mers la Fondul Proprietatea
Bogdan Badea: „Am inclus în strategie diversificarea afacerilor, cu precădere în zona energiei verzi”
Statul Român, reprezentat de Ministerul Energiei, a încasat 908 milioane de lei drept dividende de la producătorul de energie Hidroelectrica, în timp ce acționarul minoritar al companiei Fondul Proprietatea a primit 226 milioane de lei.
Compania a anunțat că, astăzi, 27 iulie, a distribuit către acționari 90% din profitul obținut în anul 2017, respectiv dividende de 1,134 miliarde lei.
Potrivit comunicatului societății, sumele distribuite sunt cu circa 10% mai mari decât cele aferente exercițiului financiar precedent și se datorează rezultatelor istorice obținute de Hidroelectrica în anul 2017: 3,254 miliarde lei cifra de afaceri și 1,603 miliarde lei profit net realizat în condițiile unei EBITDA de 69%.
Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, a declarat: „Performanța companiei este cu atât mai notabilă cu cât a fost obținută, așa cum știm, într-un an cu hidraulicitate scăzută. Punem aceste rezultate pe seama planului eficient de contractare și pe seama înțelegerii foarte bune a mecanismelor și modului în care funcționează piața de energie. Ne preocupă însă sustenabilitatea pe termen lung a succesului de care se bucură compania, astfel că am inclus în strategie diversificarea afacerilor, cu precădere în zona energiei verzi, fără a pierde însă din vedere și alte oportunități.
Producția și vânzările de energie din prima jumătate a lui 2018 ne dau toate motivele să credem că anul în curs va fi unul și mai bun pentru societatea noastră”.
Bogdan Badea a mai spus că Hidroelectrica a produs 9,345 TWh de la începutul anului, până la 30 iunie, cu circa 20% mai mult față de perioada similară a lui 2017, când au fost produși 7,783 TWh, astfel că se așteaptă ca recordurile în materie de profitabilitate să fie depăşite.
„Dincolo de hidraulicitatea mai bună, văd aceste performanțe ca rezultat al măsurilor strategice pe care managementul le-a implementat încă din 2017: a fost optimizată schema de personal, au fost regândite planurile de mentenanță astfel încât să nu avem capacități retrase în perioadele de vârf”, a mai spus Badea.
Societatea are programate, pentru anul 2018, investiții în valoare de 109 milioane de euro. În paralel cu acestea, Hidroelectrica precizează că intenționează sa reia în perioada imediat următoare finanțarea unora dintre obiectivele cu funcțiuni complexe viabile din punct de vedere economic, investiții care au fost până acum blocate.