Update articol:
Ministerul Energiei vrea înfiinţarea unei companii noi cu Hidroelectrica şi Complexul Oltenia

Statul vrea să cumpere participaţia FP de la Hidroelectrica, mai rămâne de văzut de unde ia banii…

Statul român vrea să răscumpere acţiunile Hidroelectrica de la Fondul Proprietatea, varianta fiind la minister în analiză şi urmează să se dezbată, a declarat, astăzi, la ZF Power Summit, secretarul de stat Doru Vişan.   

Acesta susţine că Ministerul Energiei are în plan reorganizarea producţiei de energie prin înfiinţarea unei noi companii în care să fie incluse atât centralele pe cărbune, cât şi cele hidro: “Structura actuală a producţiei de energie, monocombustibil, este cea mai păguboasă. Dacă nu atacăm frontal, vom avea la nesfârşit aceleaşi probleme. (…) Statul este acţionar şi la Hidroelectrica, şi la cărbune. O variantă de lucru este o companie nouă, cu Hidroelectrica şi Complexul Oltenia”.

În toamna anului trecut, www.financialinteligence.ro a scris în premieră că statul român, prin SAPE, a depus ofertă neangajantă pentru pachetul de 20% din Hidroelectrica deținut de FP.  (https://financialintelligence.ro/surse-statul-roman-printre-investitorii-interesati-de-participatia-fp-la-hidroelectrica/). În portofoliul FP, pachetul la Hidroelectrica era evaluat la 760 milioane de euro, la acea vreme. 

De participația FP la Hidroelectrica s-au mai arătat interesaţi, pe lângă statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), Grupul austriac Verbund, cu care Hidroelectrica a semnat un contract de colaborare, Fortum Finlanda.

Între timp,  însă, surse din piaţa de energie ne-au declarat că FP a respins ofertele sau cel puţin au fost puse în stand by, având în vedere apariţia OUG 114, care a devalorizat acţiunile. În plus, conturile SAPE au fost înjumătăţite, aceasta distribuind şi ea dividende speciale la finalul anului trecut, potrivit unei decizii a Adunării Generale a Acţionarilor. Anterior, SAPE avea  venituri de circa 1,9 miliarde de lei, peste 400 milioane de euro fiind obţinuţi de la Enel, în urma deciziei Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris.  

Acum rămâne de aflat de unde va lua bani Ministerul Energiei bani pentru pachetul FP de la Hidroelectrica, dacă FP va vinde…   

Conform lui Doru Vişan, România a importat din ce în ce mai multă energie în primele două luni de iarnă, ca urmare a preţului mare de pe piaţa internă, iar, dacă nu se regândeşte structura producţiei din România, vor fi la nesfârşit aceleaşi probleme. 

Vișan a mai spus că se are în calcul și promovarea unei scheme de de ajutor de stat pentru CE Oltenia cu luna aprilie, în cadrul unui program de restructurare: “Menținerea cărbunelui și definirea lui este obligatorie. România nu-și poate permite să renunțe la cărbune”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM