Update articol:

Stingeți lumina și închideți aerul condiționat – economia de energie a Japoniei este un model pentru Europa (Reuters)

Sursa Pixabay

În timp ce Europa se pregătește pentru penuria de energie din cauza reducerilor de gaze din Rusia, criza energetică a Japoniei de acum un deceniu,  declanșată de dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima, oferă gospodăriilor și întreprinderilor lecții de supraviețuire – cum ar fi stingerea luminii, oprirea lifturilor și urcarea scărilor, scrie Reuters. 

Miniștrii energiei UE au aprobat marți, 26 iulie, o propunere ca țările membre să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% din august până în martie, pe fondul aprovizionării incerte din Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Economisirea energiei, sau „setsuden”, a devenit un proiect național pentru Japonia, după cutremurul și tsunamiul din martie 2011, care au declanșat un dezastru la centrala nucleară Fukushima Daiichi.

În săptămânile și lunile care au urmat, centrele comerciale au oprit scările rulante, fabricile și-au redus activitatea, iar saloanele de jocuri de noroc Pachinko au fost închise temporar.

Atitudinea multor japonezi la acea vreme a fost „trebuie să facem ceva, altfel va fi un dezastru”, a amintit Koichiro Tanaka de la Institutul de Economie a Energiei, Japonia.

Presiunea socială intensă, aceeași care i-a făcut pe oameni să se conformeze restricțiilor din timpul pandemiei de Covid-19, a jucat și ea un rol important, mai scrie Reuters.

La acea vreme, Tokyo Electric Power Company, operatorul unității de la Fukushima, a pierdut aproximativ 40% din capacitatea sa de producere a energiei.

Imediat după accident, compania a anunțat prima întrerupere de curent programată și a oprit curentul electric în zona capitalei cu intermitență în săptămânile următoare. În cele din urmă, a repornit centrale mai vechi, pe gaz și pe cărbune.

În luna mai a acelui an, guvernul a îndemnat cetățenii și întreprinderile din Tokyo și nordul Japoniei să reducă consumul de energie cu 15% la orele de vârf din timpul verii. Măsuri similare sunt luate din nou în acest an în Japonia, deoarece și aceasta se confruntă cu o aprovizionare mai deficitară cu energie.

Cele mai multe companii japoneze au aplicat măsuri de austeritate din momentul în care dezastrul din 2011 a lovit țara, cum ar fi stingerea luminilor și oprirea lifturilor.

Ministerul Mediului a țintit pentru o reducere și mai drastică a consumului de energie de 25%, cerând populației să închidă peste jumătate din imprimante în timpul orelor de vârf și să vină la serviciu cu propriile băuturi răcoritoare pentru ca aparatele automate să poată fi deconectate de la priză.

Echipele profesioniste de baseball și fotbal au oprit jocurile de noapte și au mutat meciurile după-amiaza, pentru a reduce cererea de iluminat, iar administratorii de birouri au încurajat pe angajați să adopte campania guvernamentală „Cool Biz”, care presupunea purtarea de haine mai subțiri pe timpul verii.

Opinia publică s-a întors împotriva energiei nucleare și până la finalul anului 2013, Japonia a închis 54 dintre reactoarele sale nucleare care aprovizionau cu electricitate un sfert din țară. O mică parte dintre ele au fost repornite între timp.

Pentru a putea umple golul lăsat de închiderea centralelor nucleare, Japonia a apelat la combustibilii fosili, precum gazele naturale lichefiate (GNL), cărbune și petrol. Importurile de GNL din Qatar s-au dublat în 2012 la 15,66 milioane de tone, față de 2010.

Creșterea importurilor de energie a fost unul dintre factorii care au dus în 2011 la înregistrarea primului deficit comercial al Japoniei din ultimii 31 de ani. Economia a alunecat în recesiune în perioada care a urmat cutremurului, iar lipsa rezervelor de energie a sugrumat renașterea economică a Japoniei după criza financiară globală.

PIB-ul a scăzut cu 0,9% în sfertul de an în care a avut loc accidentul de la Fukushima și a rămas constant pentru restul anului 2011.

„În cazul europenilor, din moment ce ei sunt conectați prin rețele, ar putea avea impresia că se vor putea baza în ultimă instanță pe ajutorul venit din altă parte”, a spus Tanaka. „Aici în Japonia, noi nu ne permitem acest lux. Suntem doar noi.”

Standardele de tensiune diferite între părțile de est și de vest ale țării au făcut dificilă chiar și partajarea sarcinii interne, a spus Tanaka.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative