Update articol:

Structura centrală a DNA preia dosarele în care sunt implicaţi membrii familiei Cosma

Structura centrală a DNA va prelua de la DNA Ploieşti dosarele penale care îi privesc pe Vlad Cosma, Andreea Cosma şi Mircea Cosma.

Un comunicat de presă al DNA transmite: “Ca urmare a efectuării controlului dispus la Serviciul Teritorial Ploieşti, au fost identificate dosarele penale în care procurorii din cadrul Serviciului desfăşoară activitatea de urmărire penală în cauze care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma şi Mircea Cosma. Cu referire la aceste dosare, în contextul punerii în mişcare a urmăririi penale şi al dispunerii măsurii controlului judiciar, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, faţă de fostul şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, procurorul Onea Lucian Gabriel, şi pentru a nu exista suspiciuni cu privire la imparţialitatea procurorilor care efectuează urmărirea penală în dosarele respective, procurorul şef al DNA Anca Jurma a dispus preluarea de către Structura centrală a acestor dosare. Dosarele preluate urmează a fi repartizate procurorilor în vederea soluţionării”.

Acum câteva zile, Anca Jurma a mai dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Ploiești, având ca obiect situația dosarelor și lucrărilor care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma și Mircea Cosma, aflate în lucru la Serviciul teritorial Ploiești, stadiul urmăririi penale sau al soluționării acestor dosare/lucrări și procurorii desemnați cu soluționarea lor. De asemenea, DNA va verifica actele și măsurile procesuale dispuse de domnul procuror Onea Lucian Gabriel în dosarele și lucrările care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma și Mircea Cosma, aflate în lucru la Serviciul Teritorial Ploiești, după data de 21.05.2018.

Pe 27 iulie, fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost puşi sub control judiciar de Parchetul General, pe o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a comunica între ei şi cu anumite persoane, de a exercita profesia de procuror şi de a deţine arme.

Potrivit Parchetului General, în anul 2015, Lucian Onea şi Mircea Negulescu l-au determinat prin constrângere pe Vlad Cosma pe care l-au ameninţat în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia, Andreea Cosma, să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/ liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept “mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.

Parchetul susţine Lucian Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei documentele ticluite.

Secția pentru Procurori a decis, luni, suspendarea celor doi din magistratură.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins astăzi, ca nefondată, plângerea formulată de fostul procuror Mircea Negulescu, în care acesta solicita revocarea măsurii controlului judiciar. Decizia este definitivă.

În sala de judecată, Mircea Negulescu a declarat marţi că procurorii de la Parchetul General i-au încălcat dreptul la apărare.