Update articol:
Impactul pandemiei COVID-19 asupra pieței de capital

Studiu ASF: Există corelații negative ridicate între numărul de cazuri noi și decese cauzate de COVID-19 și indicele BET

Pandemia COVID-19 a avut un impact direct și puternic asupra bursei de valori locale, ca urmare a sentimentului de frică al investitorilor, a spus, azi, Valentin Ionescu, Director Direcția Strategie și Stabilitate Financiară – Autoritatea de Supraveghere Financiară, la lansarea Raportului privind stabilitatea piețelor financiare nebancare – semestrul II 2020.

Al doilea „lockdown”, impus în multe țări a contribuit la o incertitudine considerabilă în rândul investitorilor. Nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană s-a majorat, a mai spus directorul ASF.

Potrivit unui studiu ASF prezentat de Valentin Ionescu, există corelații negative ridicate între numărul de cazuri noi și decese cauzate de COVID-19 și indicele BET.

Cercetarea a urmărit dacă piața bursieră românească este afectată de focarul de pandemie COVID19. Pentru explorarea legăturilor, s-au folosit date zilnice în perioada 16 martie 2020 – 30 septembrie 2020 pentru următoarele piețe: SUA, Italia, China și România. S-a selectat o gamă largă de variabile care permit atingerea obiectivului, cum ar fi indici de pe piața bursieră, numărul noi de cazuri de
COVID-19, numărul de decese în China, SUA și Italia. S-a abordat modelul ARDL (Autoregressive Distributed Lag), ceea ce a permis studierea cointegrării dintre variabile, respectiv prezența relațiilor de cauzalitate pe termen scurt sau pe termen lung. Până în prezent, numărul cercetărilor este redus, acesta fiind printre primele analize care abordează impactul COVID-19 din China, SUA și Italia asupra pieței de capital din România.

Figura de mai jos prezintă evoluția indicelui BET, precum și al celor mai tranzacționate acțiuni de la BVB în perioada explorată.

În prima parte a anului 2020, Bursa de Valori de la București, reprezentată prin indicele BET (-13,21%), a înregistrat printre cele mai reduse scăderi în comparație cu alte piețe emergente din zonă (ex. Polonia WIG:-14,25%, Ungaria BUX: -22,27% și Grecia ASE:-30,30%) și chiar și cu unele piețe dezvoltate (Franța CAC40:-17,43%, Marea Britanie FTSE100:-18,20% și SUA DJIA:-9,55%).

Există corelații negative ridicate între numărul de cazuri noi și decese cauzate de COVID-19 și indicele BET, respectiv cele patru acțiuni selectate (Fondul Proprietatea, Petrom, BRD, Banca Transilvania).

În cazul indicelui bursier BET, acesta prezintă corelații negative puternice cu numărul de decese COVID-19 din China și cu numărul de cazuri noi și de decese din cauza COVID-19 în Italia. Acțiunile FP și TLV sunt corelate puternic pozitiv cu numărul de cazuri noi și decese COVID-19 din Italia, iar SNP este corelată puternic cu numărul de decese COVID-19 din Italia și China. Dintre cele patru acțiuni, BRD înregistrează corelații semnificativ mai reduse cu variabilele specifice COVID-19.

Rezultatele empirice din modelele ARDL au confirmat atât relații negative pe termen scurt (în marea majoritatea a modelelor studiate), cât și pe termen lung (numai în cazul SNP s-a identificat relații negative pe termen lung din partea numărului de noi cazuri din China asupra evoluției acțiunii). Astfel, studiul sugerează că reacția negativă a pieței de capital din România a fost puternică în primele zile ale cazurilor confirmate/decese declarate cauzate de COVID-19.
Între variabilele COVID-19 (China, Italia și SUA) și indicele bursier BET și FP se stabilesc relații de cauzalitate unidirecționale: dinspre numărul de decese COVID-19 spre BET/FP, dinspre numărul de noi cazuri din Italia spre BET/FP și dinspre numărul de decese din SUA spre BET/FP. OMV Petrom prezintă relații de cauzalitate de tip Granger numai cu variabilele COVID-19 din China și SUA. Atât numărul de decese COVID-19 din China și SUA cauzează Granger evoluția acțiunii SNP. Nicio variabilă care reprezintă evoluția epidemiei COVID-19 din China, Italia și SUA nu are nicio cauzalitate asupra BRD și TLV.
Rezultatele empirice ale studiului indică faptul că indicii bursieri, respectiv acțiunile tranzacționate pe Bursa de Valori București, răspund rapid la COVID-19 și reacția variază în timp, în funcție de stadiul pandemiei. Rezultatele cercetării oferă numeroase sugestii investitorilor în optimizarea portofoliilor lor și oferă îndrumări pentru factorii de decizie și autoritățile de reglementare. În această fază COVID19, nu numai piețele bursiere internaționale, ci și piețele valutare au înregistrat zile extrem de volatile.
Cu excepția perioadelor cu volatilitate mare, lichiditatea medie a burselor, în partea a doua a anului este în scădere, primele piețe afectate fiind cele de frontieră sau emergente, din care face parte și piața de capital locală, investitorii preferând piețele dezvoltate sau activele mai puțin riscante, cum ar fi titlurile de stat sau aurul.
Aceste evoluții obligă participanții la piață (în special băncile) să își reducă capacitatea de asumare a riscurilor și să diminueze creșterea atât pe piețele financiare, cât și în economiile globale. Pentru a preveni aceste acțiuni, factorii de decizie ar trebui să continue să ofere lichiditate piețelor internaționale, așa cum este ilustrat de recentele operațiuni de swap global făcute de Rezerva Federală, potrivit raportul ASF.

BVBStiri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (26/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/01/2021)

Modificarea caracteristicilor etapei a doua a programului de rascumpare actiuni

TERAPLAST SA (TRP) (26/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 Sem II 2020