Update articol:

Subvenţiile UE pentru Airbus: SUA ameninţă să crească taxele vamale la mai multe produse europene

Statele Unite au ameninţat luni că vor creşte taxele vamale pentru o serie de produse europene, inclusiv cele aparţinând concernului Airbus, dar şi produse lactate şi vinuri, pentru a contrabalansa subvenţiile publice  primite de constructorul european, conform unui comunicat al Reprezentantului Special pentru Comerţ (USTR) al preşedintelui american, Robert Lighthizer.

USTR consideră că subvenţiile europene acordate Airbus afectează SUA la un nivel de 11 miliarde de dolari anual, potrivit comunicatului USTR.

UE şi SUA se confruntă de mai bine de un deceniu acuzându-se reciproc de subvenţionări ilegale acordate giganţilor Boeing şi Airbus, în cazuri paralele prezentate la OMC. Ambele părţi au fost prinse plătind miliarde de dolari din subvenţii în scopul obţinerii de avantaje în afacerea globală cu avioane.

Anunţul de luni al USTR marchează o escaladare a tensiunilor, SUA urmărind să impună tarife consistente unei game largi de produse ale UE. Potrivit acuzaţiilor aduse de USTR, UE a lăsat cea mai mare parte a subvenţiilor sale neschimbate şi a oferit ajutor suplimentar.

“Scopul nostru final este de a ajunge la un acord cu UE care să pună capăt tuturor subvenţiilor care nu corespund reglementărilor OMC în domeniul aeronavelor civile de mari dimensiuni.
Atunci când UE va pune capăt acestor subvenţii dăunătoare, taxele suplimentare impuse de SUA ca răspuns pot fi ridicate”, se arată în declaraţia USTR.

Saga confruntării dintre SUA şi UE asupra principalilor producători de aeronave, Boeing şi Airbus, ce durează de 15 ani, s-au încheiat luna trecută la OMC, când organismul comercial internaţional a decis că SUA nu au reuşit să pună capăt unor subvenţii acordate Boeing, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Anterior, OMC declarase că subvenţiile europene acordate rivalului Airbus sunt ilegale. În mai 2018 a constatat, de asemenea, că UE nu a reuşit să elimine sprijinul acordat Airbus. Aspectele finale cu privire la valoarea prejudiciului sunt încă în arbitraj. 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (27/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/10/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza