Update articol:

Suedia și Danemarca opresc vaccinul Moderna COVID-19, pentru grupele de vârstă mai mici

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

Suedia și Danemarca au anunţat astăzi că întrerup utilizarea vaccinului Moderna (MRNA.O) COVID-19 pentru grupele de vârstă mai mici, după rapoarte de posibile reacții adverse rare, potrivit Reuters.

Agenția suedeză de sănătate a declarat că va întrerupe utilizarea vaccinului pentru persoanele născute în 1991 și după aceea, deoarece datele indică o creștere a miocarditei și pericarditei în rândul tinerilor și adulților tineri care au fost vaccinați. Aceste condiții implică o inflamație a inimii sau a mucoasei acesteia.

“Legătura este deosebit de clară atunci când vine vorba de vaccinul Moderna Spikevax, mai ales după a doua doză”, a spus agenția de sănătate, adăugând că riscul de a fi afectat este foarte mic.

Danemarca a anunţat că, în timp ce utilizează vaccinul Pfizer/BioNTech ca principală opțiune pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, a decis să întrerupă administrarea vaccinului Moderna persoanelor cu vârsta sub 18 ani, conform unui „principiu de precauție”.

“În datele preliminare … există suspiciunea unui risc crescut de inflamație cardiacă, atunci când este vaccinat cu Moderna”, a declarat autoritatea daneză pentru sănătate într-un comunicat.

Agenţia s-a referit la datele dintr-un studiu nordic încă nepublicat, care va fi trimis acum Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru evaluare ulterioară. Datele finale erau așteptate în termen de o lună, a adăugat acesta.

Suedia și Danemarca au declarat că recomandă acum vaccinul Comirnaty, de la Pfizer/BioNTech (PFE.N).

Comitetul de siguranță al EMA a concluzionat în iulie că afecțiunile cardiace inflamatorii pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu Comirnaty sau Spikevax, mai des la bărbații mai tineri după a doua doză.

Beneficiile vaccinurilor bazate pe așa-numita tehnologie ARNm utilizate atât de Moderna, cât și de Pfizer-BioNTech în prevenirea COVID-19 continuă să depășească riscurile, au declarat autoritățile de reglementare din Statele Unite, UE și Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit datelor, cazurile raportate de inflamație cardiacă rară sunt relativ mai multe  după vaccinul Moderna în comparație cu vaccinurile Pfizer/BioNTech, au declarat săptămâna trecută oficialii canadieni din domeniul sănătății.

Norvegia recomandă deja vaccinul Cominarty minorilor și a declarat miercuri că reiterează acest lucru. “Bărbații cu vârsta sub 30 de ani ar trebui să ia în considerare alegerea Cominarty atunci când se vaccinează”, a declarat Geir Bukholm, șeful controlului infecțiilor la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, într-un comunicat.

Un oficial din domeniul sănătății finlandez a declarat că Finlanda se așteaptă să publice o decizie joi.

EMA a aprobat utilizarea Comirnaty în luna mai, în timp ce pentru Spikevax a dat ok pentru copiii peste 12 ani în iulie.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023