Update articol:

Țările nordice restricționează utilizarea vaccinului Covid Moderna. Iată de ce (CNBC)

Moderna_building

Finlanda, Danemarca și Suedia limitează utilizarea vaccinului Covid -19 Moderna la tineri, existând preocupări legate de reacțiile adverse cardiovasculare rare, scrie CNBC.

Autoritatea națională de sănătate din Finlanda, THL, a anunțat joi că va întrerupe utilizarea vaccinului Moderna la bărbații tineri. Toți bărbații în vârstă de 30 de ani sau mai puțin vor primi vaccinul Pfizer-BioNTech, a spus THL.

Decizia THL a urmat miercuri anunțurilor omologilor săi suedezi și danezi, care au anunţat restricționarea utilizării  vaccinului Moderna pentru grupe de vârstă similare.

În Suedia, utilizarea vaccinului va fi oprită la persoanele născute în 1991 sau mai târziu, în timp ce Danemarca face o pauză la vacciurile Moderna pentru toți cei cu vârsta sub 18 ani.

Care-i problema?

Decizia luată de cele trei țări de a limita utilizarea vaccinului Moderna ar putea fi legată de cazuri de miocardită, o afecțiune în care mușchiul inimii se inflamează. Toate cele trei autorități sanitare au citat un studiu nordic nepublicat care a fost trimis Agenției Europene pentru Medicamente pentru evaluare, potrivit Reuters.

În majoritatea cazurilor, persoanele cu miocardită se recuperează fără complicații, dar în unele cazuri rare și mai severe, pot exista leziuni ale inimii.

Miocardita se dezvoltă cel mai probabil la bărbați și băieți mai tineri, după ce primesc a doua doză de vaccin Moderna, potrivit THL finlandez.

Vorbind joi la un briefing de știri despre coronavirus, Mika Salminen, directorul securității sănătății de la THL, a declarat că riscurile posibile pe care le prezintă vaccinul Moderna par a fi mai mari pentru bărbații mai tineri. „Instrucțiunile THL sunt ca vaccinul Moderna să nu fie administrat pentru moment bărbaților și băieților cu vârsta sub 30 de ani, ci vaccinul Pfizer”, a spus el, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Finlanda oferă vaccinări Covid-19 tuturor persoanelor cu vârsta peste 12 ani. Din populația eligibilă pentru vaccinare în Finlanda, 84% au primit prima doză și 72% au primit două doze.

Între timp, autoritatea de sănătate a Suediei a spus că datele sugerează că majoritatea cazurilor de miocardită și pericardită – o inflamație a pericardului (sac fibro-seros care inveleşte inima), adeseori cu acumulare de lichid – au fost în rândul tinerilor imunizați, a raportat miercuri Reuters.

Un purtător de cuvânt al Moderna nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC. Compania a declarat pentru Reuters că acestea sunt „cazuri de obicei ușoare, iar indivizii îşi revin într-un timp scurt după tratament standard și odihnă”.

„Riscul de miocardită este substanțial crescut pentru cei care contractează COVID-19, iar vaccinarea este cel mai bun mod de a vă proteja împotriva acestui fapt”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Beneficii vs. riscuri

În ciuda riscurilor asociate imunizării pentru bărbații tineri, oficialii THL au declarat joi că este încă important ca toți cei eligibili să primească două doze de vaccin.

Potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, riscurile cunoscute ale Covid-19 și complicațiile sale potențiale severe depășesc cu mult reacţiile adverse la vaccinare. Aceasta include riscul potențial de apariție a miocarditei.

În august, un studiu din SUA a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani – grupa de vârstă cea mai vulnerabilă să dezvolte miocardită – au fost de șase ori mai predispuși să aibă inflamații cardiace din cauza infectării cu Covid-19 decât din vaccinarea împotriva virusului.

După a doua doză de vaccin, au existat 67 de cazuri de miocardită la un milion de bărbați în acea grupă de vârstă. După contractarea coronavirusului, rata miocarditei în această grupă de vârstă a crescut până la 450 de cazuri la un milion, a constatat studiul.

Conform CDC SUA, majoritatea cazurilor de miocardită post-vaccinare apar după a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna la adolescenții de sex masculin și adulții tineri. Simptomele – care includ durere în piept, dificultăți de respirație și palpitații ale inimii – apar de obicei în decurs de câteva zile de la vaccinare.

BVB | Știri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (27/10/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

BIOFARM S.A. (BIO) (27/10/2021)

Desfasurare AGA in contextul SARS-CoV-2

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (27/10/2021)

Act aditional cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018- ELCEN Bucuresti