Update articol:

Summit News: 24 de lideri mondiali solicită mai mult globalism în urma pandemiei (vezi scrisoarea)

coronavirus https://pixabay.com/

Douăzeci și patru de lideri mondiali au semnat o scrisoare prin care solicită mai mult globalism pentru a combate pandemiile viitoare, invocând focarul de coronavirus ca o oportunitate de a arunca naționalismul la coșul de gunoi al istoriei, potrivit Summit News.

Premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron sunt principalele figuri din spatele scrisorii, alți 21 de șefi de stat semnând scrisoarea.

În document se afirmă că „nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță” și că o „comunitate globală” trebuie implementată în continuare pentru a combate pandemiile viitoare “inevitabile”.

„Într-un moment în care Covid-19 ne-a exploatat punctele slabe și ne-a divizat, trebuie să profităm de această oportunitate și să ne reunim ca o comunitate globală pentru o cooperare pașnică care se extinde dincolo de această criză”, se menționează în scrisoare.

„Construirea capacităților și a sistemelor noastre pentru a face acest lucru va necesita timp și va necesita un angajament politic, financiar și societal susținut de-a lungul mai multor ani”, se adaugă în scrisoare.  Scrisoarea compară situația cu urmările celui de-al doilea război mondial și îndeamnă la încetarea „izolaționismului și a naționalismului”.

Scrisoarea solicită consolidarea infrastructurii Organizației Mondiale a Sănătății, în ciuda eșecurilor documentate ale organismului global de sănătate în ceea ce privește pandemia.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a semnat, de asemenea, scrisoarea, după ce a criticat în mod repetat națiuni, inclusiv Marea Britanie și SUA, pentru că și-au pus propriile populații pe primul loc atunci când vine vorba de recuperarea după Covid.

Scrisoarea solicită în mod specific semnarea unui tratat global privind pandemiile pentru a stabili „reguli și norme” internaționale pentru producerea și distribuirea vaccinurilor, precum și coordonarea privind „sistemele de alertă, schimbul de date și cercetare”. Probabil că orice tratat global ar aborda și restricțiile care urmează să fie puse în aplicare în cadrul pandemiilor viitoare, deși acest lucru nu este clar în scrisoare.

Miniștrii Sănătății ai națiunilor urmează să se întâlnească în mai la Adunarea Mondială a Sănătății și ar putea discuta acolo un tratat global.

Mai jos este scrisoarea completă semnată de cei 24 de lideri mondiali:

“Pandemia Covid-19 este cea mai mare provocare pentru comunitatea globală din anii 1940. În acel moment, după distrugerile provocate de cele două războaie mondiale, liderii politici s-au reunit pentru a construi sistemul multilateral. Obiectivele erau clare: aducerea țărilor laolaltă, disiparea tentațiilor izolaționismului și naționalismului și abordarea provocărilor care nu puteau fi realizate împreună decât în ​​spiritul solidarității și cooperării: și anume, pace, prosperitate, sănătate și securitate.

Astăzi avem aceeași speranță că, pe măsură ce luptăm pentru a depăși pandemia Covid-19 împreună, putem construi o arhitectură internațională de sănătate mai robustă, care să protejeze generațiile viitoare. Vor exista alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern sau agenție multilaterală nu poate aborda singură această amenințare. Întrebarea nu este dacă, ci când. Împreună, trebuie să fim mai pregătiți pentru a prezice, preveni, detecta, evalua și răspunde eficient la pandemii într-un mod foarte coordonat. Pandemia Covid-19 este o aducere aminte dură și dureroasă că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță.

Prin urmare, ne-am angajat să asigurăm accesul universal și echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice sigure, eficiente și la prețuri accesibile pentru aceasta și viitoarele pandemii. Imunizarea este un bun public global și va trebui să putem dezvolta, fabrica și implementa vaccinuri cât mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT-A) a fost creat pentru a promova accesul egal la teste, tratamente și vaccinuri și pentru a sprijini sistemele de sănătate din întreaga lume. ACT-A a îndeplinit multe aspecte, dar accesul echitabil este încă de realizat. Putem face mai multe pentru a promova accesul la nivel global.

În acest scop, credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemie. Un astfel de angajament colectiv reînnoit ar fi o etapă importantă în intensificarea pregătirii pandemice la cel mai înalt nivel politic. Ar fi înrădăcinată în structura Organizației Mondiale a Sănătății, atrăgând alte organizații relevante cheie în acest demers, în sprijinul principiului sănătății pentru toți. Instrumentele globale de sănătate existente, în special Regulamentele internaționale privind sănătatea, ar sta la baza unui astfel de tratat, asigurând o bază fermă și testată pe care putem construi și îmbunătăți.

Scopul principal al acestui tratat ar fi să încurajeze o abordare a tuturor guvernelor și a întregii societăți, consolidând capacitățile naționale, regionale și globale și reziliența la pandemiile viitoare. Aceasta include îmbunătățirea considerabilă a cooperării internaționale pentru a îmbunătăți, de exemplu, sistemele de alertă, schimbul de date, cercetarea și producția și distribuția locală, regională și globală de contramăsuri medicale și de sănătate publică, cum ar fi vaccinurile, medicamentele, diagnosticul și echipamentele de protecție individuală.

Ar include, de asemenea, recunoașterea unei abordări „O singură sănătate” care conectează sănătatea oamenilor, a animalelor și a planetei noastre. Și un astfel de tratat ar trebui să ducă la o mai mare responsabilitate reciprocă și responsabilitate comună, transparență și cooperare în cadrul sistemului internațional și cu regulile și normele sale.

Pentru a realiza acest lucru, vom lucra cu șefii de stat și de guverne la nivel global și cu toate părțile interesate, inclusiv societatea civilă și sectorul privat. Suntem convinși că este responsabilitatea noastră, ca lideri ai națiunilor și instituțiilor internaționale, să ne asigurăm că lumea învață lecțiile pandemiei Covid-19.

Într-un moment în care Covid-19 ne-a exploatat punctele slabe și diviziunile, trebuie să profităm de această oportunitate și să ne reunim ca o comunitate globală pentru o cooperare pașnică care se extinde dincolo de această criză. Construirea capacităților și a sistemelor noastre pentru a face acest lucru va necesita timp și va necesita un angajament politic, financiar și societal susținut pe parcursul mai multor ani.

Solidaritatea noastră în a ne asigura că lumea este mai bine pregătită va fi moștenirea noastră care ne protejează copiii și nepoții și minimizează impactul pandemiilor viitoare asupra economiilor și societăților noastre. Pregătirea pentru pandemii are nevoie de leadership global pentru un sistem global de sănătate potrivit pentru acest mileniu. Pentru ca acest angajament să devină realitate, trebuie să fim ghidați de solidaritate, corectitudine, transparență, incluziune și echitate”.

Boris Johnson, prim-ministru al Regatului Unit; Emmanuel Macron, președintele Franței; Angela Merkel, cancelarul Germaniei; Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății și alți 21 de lideri mondiali.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022