Având în vedere agresivitatea lui Putin, „trebuie să facem niște alegeri grele”, a spus Richard Dearlove, fostul șef MI6.
Suntem într-un război chiar acum, a avertizat fostul șef de spionaj al Marii Britanii, Richard Dearlove, într-un interviu pentru Politico, adăugând: “Având în vedere agresivitatea lui Putin, trebuie să facem niște alegeri grele”.
Referitor la interceptarea extraordinară de către Rusia a ceea ce trebuia să fie o discuție secretă între șeful forțelor aeriene ale Germaniei și trei subalterni, Richard Dearlove a spus: „Dosarul lor de securitate era îngrozitor. Este destul de șocant, de fapt”.
Media ruse au publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei întâlniri a unor înalţi oficiali militari germani, ţinută pe platforma de discuţii video online Webex, în legătură cu livrarea de arme pentru Ucraina şi despre o potenţială lovitură a Kievului asupra Podului Crimeei.
Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat că discuţia dintre patru ofiţeri ai Forţelor Aeriene Germane a putut fi interceptată de Rusia din cauza unei “erori individuale” a unuia dintre participanţi, care s-a conectat dintr-o altă ţară fără măsurile de precauţie necesare, folosind o linie nesecurizată, dar a dat asigurări că sistemele de comunicaţii ale Berlinului “nu sunt şi nu au fost compromise”.
Richard Dearlove spune: „Era notoriu că Angela Merkel conducea Germania de pe un telefon mobil. Deci, poţi fii sigur că rușii o ascultau – și probabil că încă o mai fac. Cred că problema cu Germania este că este temperamental pacifistă și nu a luat niciodată în serios securitatea”, a adăugat el.
Dar Germania nu este singura sursă de alarmă pentru Dearlove, în vârstă de 79 de ani. El este, de asemenea, îngrijorat de starea generală de nepregătire și instabilitate occidentală.
Când vine vorba de Germania, nu înseamnă că „nu există oameni care să ia asta în serios, dar sunt o mică minoritate”, a spus Dearlove. El l-a menționat pe August Hanning, fostul președinte al agenției germane de informații externe, BND – și un prieten personal – ca unul dintre persoanele care o face. Și Hanning însuși a avertizat că interceptarea Rusiei apărută acum este probabil doar „vârful aisbergului”.
Când era șef MI6, Dearlove a fost foarte selectiv în ceea ce a împărtășit cu BND, temându-se că se va scurge prea ușor în Rusia. „Au fost anumite lucruri extrem de sensibile pe care nu le-am fi dat niciodată”, a spus el.
Cu toate acestea, având în vedere rolul Germaniei în sprijinul Occidentului asupra Ucrainei, ar putea fi mai dificil pentru actualul șef MI6, Richard Moore, să rețină astfel de informații doar pentru Marea Britanie. „Germanii vor fi foarte nervoși, foarte nesiguri cum să-și joace cărțile și vor fi disperați să obțină îndrumări”, a spus Dearlove.
Dincolo de Germania, însă, Marea Britanie este, de asemenea, o preocupare specială pentru maestrul spion pensionat.
Când vine vorba de Regatul Unit, Dearlove identifică un decalaj între cuvinte și acțiuni, între avertismente și măsuri eficiente pentru a fi pregătiți. „Dacă ai opri pe cineva pe stradă aici, în Marea Britanie, și l-ai întreba dacă crede că Marea Britanie este în război, s-ar uita la tine ca și cum ai fi nebun”, a spus Dearlove. „Dar suntem în război – suntem angajați într-un război gri cu Rusia și încerc să le amintesc oamenilor despre asta.”
Dearlove este critic cu privire la nivelul cheltuielilor pentru apărare ale Marii Britanii, considerându-l pur și simplu insuficient pentru a face față amenințărilor reprezentate de Rusia și China. În bugetul de primăvară de săptămâna trecută, cancelarul Jeremy Hunt a anunțat că nu vor exista bani noi imediat pentru forțele armate ale Marii Britanii, alegând să mențină cheltuielile de apărare la 2% din venitul național din cauza unei constrângeri fiscale, a nevoilor Serviciului Național de Sănătate și a reducerilor de impozite.
“Ar trebui să cheltuim cel puțin 2,5%. Trebuie urgent să construim mai multe nave. Avem nevoie de o marină mult mai mare. Și avem nevoie de mai multe cizme pe pământ, pentru numele lui Dumnezeu”, a spus Dearlove, observând că războiul din Ucraina a demonstrat importanța forței soldaţilor în luptă.
Însă fostul șef al MI6 se bucură de ceea ce fac națiunile central-europene și baltice, lăudând în special Polonia pentru atingerea unui nivel record al cheltuielilor pentru apărare în cadrul NATO. Polonia cheltuiește acum aproape 4% din PIB pentru apărare și chiar în această săptămână, președintele Andrzej Duda a avertizat că „ambițiile imperialiste ale Rusiei și revizionismul agresiv împing Moscova către o confruntare directă cu NATO, cu Occidentul și, în cele din urmă, cu întreaga lume liberă.”
Odată cu trecerea Rusiei la o economie de război și alocând aproape 30% din bugetul său anual pentru a se înarma, este timpul ca toți membrii NATO să urmărească să cheltuiască 3% din PIB-ul lor pentru apărare, a spus Duda.
Dearlove consideră că această creștere a cheltuielilor pentru apărare este necesară ca protecţie la Trump. „Dacă [fostul președinte al SUA Donald] Trump va ajunge la putere, până când va ajunge, majoritatea membrilor NATO fie vor fi pe drumul cel bun, fie vor mai cheltui 2% din PIB-ul lor pentru apărare”, a spus el. Și asta ar trebui să ajute să facem față unui alt mandat al criticului NATO de lungă durată la Casa Albă.
„Este destul de diferită de situația din primul tur. Sunt de acord cu ceea ce a făcut Trump când a chemat NATO în primul său mandat, și în special pe germani. Dacă germanii încep cu adevărat să cheltuiască serios pentru reînarmare – ceea ce ar trebui să facă din cauza dimensiunii economiei lor – ar fi total transformator”, a spus el.
Cu toate acestea, Dearlove, care a condus MI6 între 1999 și 2004, este ambivalent în privința lui Trump, care se plânge că membrii europeni ai NATO nu cheltuiesc suficient pentru apărare şi a mers atât de departe încât a amenințat cu retragerea din parteneriat. Dearlove a declarat recent postului britanic Sky News că realegerea lui Trump ar fi „problematică” din cauza problemelor sale cu NATO și că, dacă fostul președinte al SUA va acționa în grabă, ar putea cauza multe daune, inclusiv securității Marii Britanii.
Dearlove a remarcat că lui Trump pare să-i placă Marea Britanie – spre deosebire de președintele în exercițiu Joe Biden – și ar putea exista o șansă ca Marea Britanie să încheie un acord comercial cu el la Casa Albă. „Lui Trump îi place din punct de vedere emoțional Regatul Unit. Îi place mai mult decât îi place lui Biden. Adică, Biden este un catolic irlandez american de modă veche cu toate prejudecățile pe care catolicii irlandezi le au despre Anglia”, a spus el.