Într-un interviu, Richard Moore a discutat despre presiunile cu care se confruntă Putin, recrutarea agenților ruși și de ce China este încă cea mai mare amenințare.
La cea de-a 55-a aniversare a Primăverii de la Praga, șeful serviciului secret de informații al Marii Britanii s-a întâlnit cu Anne McElvoy de la POLITICO, pentru a vorbi despre Rusia, despre șeful Wagner Yevgeny Prigozhin, China și IA în spionaj.
În rarul interviu exclusiv, Richard Moore a lansat un apel de recrutare ușor voalat către rușii care sunt dezamăgiți de conducerea lui Putin, în timp ce a evaluat că președintele Vladimir Putin a fost „sub presiune” la nivel intern, după ce o revoltă a mercenarilor Wagner i-a dezvăluit slăbiciunea.
„Dați mâna cu noi – ușa noastră este întotdeauna deschisă”, a transmis Moore – cunoscut sub numele de „C” în interiorul agenției – într-un discurs la un eveniment POLITICO găzduit de Ambasada Britanică la Praga.
Șeful MI6, care a ajuns la conducerea agenției în 2020, după o carieră în diplomație, s-a referit în mod repetat la istoria Pragăi ca la un centru de rezistență împotriva dominației ruse – o paralelă cu vremurile actuale. La acea vreme, studenții din Praga au condus o revoltă împotriva ocupanților sovietici, care a fost reprimată cu brutalitate de tancurile rusești. Republica Cehă este acum membră a NATO și UE, precum și un susținător puternic al Ucrainei.
Thank you to @POLITICOEurope and @annemcelvoy for hosting my speech earlier today. If you missed it, watch the full speech and interview here ⬇️ https://t.co/IHcD7WSAHz
— Richard Moore (@ChiefMI6) July 19, 2023
Moore a oferit o evaluare optimistă a situației câmpului de luptă din Ucraina, menționând că forțele Kievului au preluat mai mult teren în ultima lună decât făcuseră rușii într-un an. Totodată, el a emis un avertisment liderilor africani care se bazează pe Yevgeny Prigozhin, șeful armatei de mercenari Wagner PMC, pentru a-i menține la putere. „Dacă mercenarii ruși îl pot trăda pe Putin, pe cine altcineva ar putea să mai trădeze?” a spus el în discurs, singurul public pe care plănuiește să îl țină anul acesta.
Remarcile lui Moore vin pe măsură ce MI6 își sporește eforturile de sensibilizare publică. Fondat sub un alt nume înainte de Primul Război Mondial, MI6 – echivalentul Marii Britanii cu CIA din SUA, în timp ce MI5 seamănă mai mult cu FBI – a funcționat de mulți ani complet în afara vederii publicului. Guvernul britanic i-a recunoscut oficial existența abia în 1994. În acei ani în umbră, s-a dezvoltat o bogată legendă în jurul agenției de spionaj și al agenților săi secreți – mulțumită în mare parte unor autori precum Graham Greene și John Le Carré și personajului iconic James Bond 007 inventat de Ian Fleming.
MI6 și-a modernizat imaginea și operează acum dintr-un sediu strălucitor de pe malul Tamisei în Londra. Dar Moore a spus că îmbrățișează mitologia din jurul biroului său, inclusiv scriind cu cerneală verde, în conformitate cu o tradiție veche de un secol.
Între comentariile despre jocul global de spionaj, Moore și-a afișat butonii jucăuși – care aveau forma unor borcane Marmite și purtau cuvintele „dragoste” și „ură” la fiecare încheietură. Diplomat, Moore a explicat audienței internaționale că Marmite este un condiment făcut din extract de drojdie care are un „gust foarte puternic” și este fie adorat, fie detestat, chiar și în Marea Britanie.
Iată șapte concluzii din interviul POLITICO al lui Moore din Praga.
1. „Măsura dură” a Ucrainei
Având în vedere invazia Ucrainei de către Rusia de aproape 18 luni, aliații occidentali ai Kievului acordă o atenție deosebită progresului unei contraofensive care a început la începutul acestei veri. Comandanții ucraineni au subliniat provocările de pe câmpul de luptă, deoarece trupele rusești adânc înrădăcinate au împânzit frontul cu multe mii de mine care încetinesc înaintarea Ucrainei.
Progresul Kievului, care are loc fără sprijin aerian puternic, a condus la critici că Ucraina avansează prea încet. Dar Moore a dat o notă pozitivă.
„Ei bine, este o problemă grea și, știți, oficialii ucraineni și militarii nu se sfiesc de asta. Și rușii au avut șansa de a impânzi terenul cu mine, care sunt foarte greu de depășit”, a spus el.
„Dar mă întorc la punctul în care comandanții ucraineni, în contrast destul de puternic cu omologii lor ruși, doresc să păstreze viețile trupelor lor și, prin urmare, să se deplaseze cu precauția cuvenită. Au recuperat mai mult teritoriu într-o lună decât au reușit să obțină rușii într-un an.”
2. Nu-l „umiliți” pe Putin
De la începutul războiului, unii lideri occidentali – în special președintele francez Emmanuel Macron – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul „umilirii” lui Putin. Moore pare să fie de acord cu asta, spunând că scopul Occidentului nu este de a face de rușine Rusia sau pe Putin însuși.
„Nimeni nu vrea să-l umilească pe Putin, cu atât mai puțin cineva vrea să umilească marea națiune a Rusiei”, a spus el. „Dar calea pentru ei este foarte clară: retrageți-vă toate trupele”.
El a adăugat: „Majoritatea conflictelor se termină într-un fel de negociere. Ucraina trebuie să definească termenii păcii, nu noi. Treaba noastră este să încercăm să-i punem în cea mai puternică poziție posibilă pentru a negocia, dintr-o poziție de forță, și asta ne intenționăm să facem.”
3. Liderul rus „sub presiune”
La aproape 1 an și jumătate de la invazia Ucrainei de către Rusia și la o lună după revolta eșuată a lui Prigojin, Moore a spus că este imposibil să se determine ce îi trece prin minte lui Putin. Dar a oferit o evaluare dură a poziției sale în cadrul structurii de putere ruse.
„Este clar sub presiune. Nu ai un grup de mercenari care să avanseze pe autostradă spre Rostov și să ajungă la o rază de 125 de kilometri de Moscova, decât dacă nu ai anticipat că se va întâmpla asta”, a spus el.
„Cred că probabil se simte sub presiune. Prigojin a fost creația lui în totalitate și totuși s-a întors împotriva lui”, a adăugat Moore. „El chiar nu a ripostat împotriva lui Prigozhin. A încheiat o înțelegere pentru a-și salva pielea folosind bunele oficii ale liderului Belarusului.”
4. Apel către toți dezertorii ruși
Moore a adresat o invitație deschisă rușilor care se simt dezamăgiți de liderul lor și de vărsarea de sânge din Ucraina, îndemnându-i să ia legătura cu serviciile de securitate britanice.
„Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să se unească cu noi”, a spus el în observațiile sale pregătite. În timpul interviului său, el a adăugat: „Adevărul este că oamenii continuă să vină la noi și bineînțeles că, făcând asta, își asumă riscuri. Dar avem grijă de oamenii care vin și lucrează cu noi și, desigur, succesele noastre nu sunt cunoscute niciodată.”
5. Capacitățile „uriașe” ale Chinei
În ciuda concentrării intense asupra Rusiei, șeful spionajului britanic a subliniat că principala preocupare a Marii Britanii pe scena mondială de astăzi este China, pe care a descris-o ca fiind inevitabilă.
„Acum dedicăm mai multe resurse Chinei decât oricărei alte misiune.” Acest lucru reflectă „importanța Chinei în lume” și „nevoia crucială” de a înțelege capacitățile guvernului chinez, a spus el.
Despre operațiunile de informații ale Chinei în Occident, Moore a spus: „Ca orice altceva cu China, trebuie să vă uitați la scara ei”. Capacitățile Chinei sunt „uriașe și sunt desfășurate în străinătate în număr mare”, a adăugat el.
6. Spionajul în era AI
Odată cu creșterea inteligenței artificiale, unii critici au susținut că AI va face agenții umani irelevanți. Moore a respins cu fermitate acest punct, argumentând că inteligența umană rămâne crucială pentru a face ceea ce „mașinile nu pot face”, subliniind în același timp că MI6 „experimentează ca un nebun” cu AI.
„Dacă AI este dusă într-o direcție care depășește coordonarea internațională și este dezvoltată pentru intenții malefice, este foarte periculoasă. După cum putem spune deja cu posibilitățile AI generative, acest lucru va trebui să fie tratat cu mare grijă”, a spus el.
7. Tulburări în Iran din cauza dronelor
Moore a lăsat un indiciu tentant despre discordia din interiorul regimului secret al Iranului. În timp ce Iranul a fost un susținător esențial al invaziei lui Putin, furnizând drone care au terorizat trupele și orașele ucrainene, șeful MI6 a spus că furnizarea de drone a stârnit discuții în rândul liderilor iranieni.
„Decizia Iranului de a furniza Rusiei dronele sinucigașe care provoacă distrugeri aleatorii orașelor Ucrainei a provocat certuri interne la cel mai înalt nivel al regimului de la Teheran”, a spus el în remarcile pregătite. „Iranul a ales probabil să câștige bani și, probabil, să primească ceva cunoștințe militare în schimbul sprijinului lor pentru ruși.”