Balastierele vor fi luate la puricat de Agenţia Naţională de Resurse Minerale în acest an, după ce, la inițiativa domnului Nicole Turdean, președinte al ANRM, la finalul anului trecut, în perioada 19-22 decembrie 2019, s-a desfășurat o acțiune concertată de inspecție și control, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Aceasta a vizat activitatea de exploatare a a nisipului și pietrișului din albiile minore și din terasa unor râuri alese aleator, la care au participat persoane cu atribuții de inspecție și control din cadrul Compartimentelor de Inspecție Teritorială și de la sediul central al ANRM, însoțite de ofițeri de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Ministerului de Interne.
Sursele ne-au mai spus: “Deoarece în albiile și terasele râurilor au fost identificate nereguli privind nerespectarea legislației specifice, prevederilor din acorduri, avize, autorizații etc. și mai ales că au fost descoperite activități de exploatare ilegală a nisipului și pietrișului, domnul Președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale consideră că aceasta reprezintă un semnal de alarmă privind necesitatea intensificării acțiunilor de verificare și control, iar pentru o maximă eficiență este necesară implicarea și o strânsă colaborare a tuturor instituțiilor statului cu atribuții în acest domeniu”.
Sursele spun că vor fi monitorizate toate balastierele din România, în jur de 1500: “Vor fi făcute controale încrucişate cu Poliţia şi cu Garda de Mediu. ANRM este în procedură de achiziţie pentru servicii de topografie. Astfel, balastierele vor fi controlate atât prin Radar (de la Ministerul Mediului), cât şi prin drone. Cea mai mare evaziune pe segmentul nisip-pietriş se găseşte în Argeş, Mureş şi Baia Mare”.
La activitatea de control, în perioada 19-22 decembrie 2019, din partea ANRM a fost mobilizat personal de la Compartimentele de Inspecție Teritorială din Deva, Brașov, Ploiești, precum și de la sediul central, ce a fost însoțit de ofițeri de la Serviciile de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție Alba și Prahova.
Controalele desfășurate de-a lungul albiilor râurilor Prahova, Teleajen, Olt, Mureș, Târnava Mare au fost completate în perioada 21-22 decembrie 2019 cu filtre ale Serviciului Poliție Rutieră Dâmbovița și Prahova, pentru controlul camioanelor ce transport nisip și pietriș (acte privind proveniența mărfii, beneficiarul, cantitatea etc.) pe autostrada A1 București-Pitești, respectiv A3 București-Ploiești.
Desi activitatea de verificare și control a fost influențată negativ de o serie de factori, cum ar fi condițiile meteorologice nefavorabile (ceață intensă, temperaturi scăzute), drumuri de acces – 2 – neamenajate, accidentate etc., au fost controlați un număr de 13 agenți economici, titulari de permise sau licențe de exploatare a nisipului și pietrișului, din județele Alba, Brașov, Prahova.
În timpul controlului s-au verificat: – deținerea autorizației de mediu – deținerea autorizației de gospodărire a apelor – deținerea permisului/licenței de exploatare – depășirea perimetrelor marcate (sau îndepărtarea marcajelor, cu invocarea unor cause naturale) – exploatarea ilegală și introducerea în circuitul comercial ilicit a nisipului și pietrișului – desfășurarea activităților de exploatare în perioadele restricționate, în perimetrele ariilor naturale protejate – punerea în pericol a digurilor de contur ale lacurilor de acumulare prin exploatări din albia minoră sau terase – nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, permisului/licenței de exploatare, – neachitarea către bugetul de stat a taxei și/sau redevenței miniere, în paralel cu neevidențierea în actele contabile și nedeclararea veniturilor obținute din exploatare.
A fost aplicată o sancțiune contravențională și au fost identificate un număr de trei cazuri de exploatare ilegală, în județul Prahova, în albia râului Teleajen, în judeţul Brașov, în albia râului Olt, în judeţul Alba, în albia râului Târnava Mare, pentru care inspectorii ANRM au depus plângeri penale la Inspectoratele Județene de Poliție Prahova, Brașov și Alba.
Trebuie menţionat că acțiunea s-a desfășurat în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, precum și faptul că în perioada de iarnă activitatea de exploatare a nisipului și pietrișului este redusă datorită condițiilor meteorologice ostile și reducerii pieței de desfacere. Toate acestea au constituit motive ce au influențat în mod negativ numărul de abateri constatate.
În urma acțiunii de control au fost constatate următoarele nereguli: – nerespectarea metodei de exploatare prevăzută în avizul de gospodărire a apelor – neamenajarea albiei râului, malurile sunt deranjate etc.
În ultima perioadă, pe fondul dezvoltării infrastructurii rutiere, a construcțiilor civile și industrial, s-a observat o creștere a activității de exploatare a nisipului și pietrișului din albiile minore și din terasele râurilor din rețeaua hidrografică internă a României. În acest context au apărut informații și semnale despre existența unor fenomene negative, cum ar fi exploatarea ilegală, fără a deține autorizațiile/avizele necesare emise de instituțiile cu atribuții în domeniu, sau activități de exploatare executate fără a respecta prevederile din contractele de concesiune emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, respectiv din avizele, autorizațiile, acordurile etc. emise de Administrația Națională a Apelor Române, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Protejate etc., și astfel a apărut necesitatea intensificării activității de inspecție și control în acest domeniu.