Update articol:

Surse citate de ABC News: Un raport al Centrului Național pentru Informații Medicale a avertizat despre criza coronavirusului încă din noiembrie

* Surse: „Analiștii au concluzionat că ar putea fi un eveniment de proporţii cataclismice”

Încă de la sfârșitul lunii noiembrie, oficialii serviciilor de informații din SUA avertizau că există o contagiune în regiunea Wuhan a Chinei, care schimbă modelele de viață și de afaceri și reprezintă o amenințare pentru populație, au declarat patru surse informate pentru ABC News.

Preocupările despre ceea ce este cunoscut a fi noua pandemie a coronavirusului au fost detaliate în raportul de informații din noiembrie al Centrului Național pentru Informații Medicale (NCMI) al armatei, potrivit a doi oficiali familiarizaţi cu informaţiile din document.

Raportul a fost rezultatul analizei interceptărilor transmise prin cablu şi prin  computer, însoțite de imagini din satelit. Informaţiile au alarmat, deoarece o boală scăpată de sub control ar reprezenta o amenințare serioasă pentru forțele americane din Asia – forțele care depind de activitatea NCMI.

“Analiștii au concluzionat că ar putea fi un eveniment cataclismic”, a spus una dintre sursele raportului NCMI, adăugând: „A fost apoi informată de mai multe ori  Agenția de Informații pentru Apărare, personalul comun al Pentagonului și Casa Albă”. Miercuri seară, Pentagonul a emis o declarație prin care a negat că ar fi existat o astfel de evaluare.

 

Pentru ca ceva să apară în PDB, ar fi trebuit să treacă săptămâni de verificări și analize, potrivit oamenilor care au lucrat la ședințe prezidențiale atât în ​​administrațiile republicane, cât și în cele democratice.

Raportul NCMI a fost disponibil pe scară largă pentru persoanele autorizate să acceseze alertele comunității de informații. În urma difuzării raportului, alte buletine ale comunității de informații au început să circule prin canale confidențiale în întregul guvern în jurul Zilei Recunoștinței (28 noiembrie 2019), au spus sursele. Potrivit acestor analize, conducerea Chinei știa că epidemia a scăpat de sub control şi ascundea informații cruciale guvernelor și agențiilor de sănătate publică străine.

Fostul adjunct al secretarului apărării, Mick Mulroy, acum colaborator al ABC News, care anterior a fost funcționar superior la CIA, a declarat că NCMI face o muncă serioasă pe care liderii guvernamentali seniori nu o ignoră.

 Mulroy a spus: “Există analize ale unor persoane care cunosc acele domenii specifice. Deci, pentru ca ceva de genul acesta să fi apărut, a fost revizuit de experți în domeniu. Ei iau împreună ceea ce înseamnă acele informații și apoi privesc potențialul pentru o criză internațională de sănătate “.

NCMI este o componentă a Agenției de Informații pentru Apărare a Pentagonului. Împreună, responsabilitățile de bază ale agențiilor sunt asigurarea forțelor militare ale SUA cu informațiile de care au nevoie pentru a-și îndeplini misiunile – atât ofensiv, cât și defensiv. Este o prioritate critică pentru Pentagon să mențină membrii serviciilor americane sănătoși în desfășurare.

Întrebat despre avertismentul din noiembrie,  secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat: „Nu-mi amintesc. Dar avem multe persoane care urmăresc îndeaproape acest lucru. Avem cel mai important institut de cercetare a bolilor infecțioase în America, în cadrul armatei Statelor Unite. Deci, oamenii noștri care lucrează aceste probleme urmăresc în mod direct acest lucru tot timpul”. 

 

Pentagonul nu a comentat informaţiile marți, dar miercuri seara, în urma publicării acestui articol, Departamentul Apărării a furnizat o declarație a col. R. Shane Day, director al NCMI.

“Ca o practică, Centrul Național pentru Informații Medicale nu comentează public despre probleme specifice de informații. Cu toate acestea, în interesul transparenței în timpul acestei crize actuale de sănătate publică, putem confirma că informaţiile prezentate de media că Centrul Național pentru inteligență medicală ar fi oferit în noiembrie o evaluare despre coronavirus  nu sunt corecte. Nu există un astfel de produs NCMI “, se arată în comunicat.

Consiliul naţional de securitate al Casei Albe și Biroul directorului informațiilor naționale au refuzat să comenteze.

Criticii au acuzat administrația Trump că au răspuns cu întârziere la această pandemie care, după ce a trecut prin Wuhan și apoi în unele părți ale Europei, a ucis acum peste 12.000 de oameni în SUA.

„Dacă este adevărat că agențiile de spionaj din America au fost prinse pe picior greșit, acest lucru ar fi un eșec de informații masiv, de felul celui petrecut la 11 septembrie 2001. Dar nu a fost. Ei au avut acces la informații,” a declarat un oficial din domeniul informațiilor pentru ABC News.

Contribuitorul ABC News, John Cohen, care obișnuia să supravegheze operațiunile de informații la Departamentul de Securitate Interioară, a spus că informațiile bune  nu sunt de folos dacă funcționarii nu acționează.

“Când răspundem la o criză de sănătate publică sau la orice altă amenințare serioasă pentru securitate, este esențial ca liderii noștri să reacționeze rapid și să ia măsuri pentru a aborda amenințarea identificată în raportarea informațiilor”, a declarat Cohen. “Nu este surprinzător pentru mine că comunitatea de informații a detectat focarul; ceea ce este surprinzător și dezamăgitor este faptul că Casa Albă a ignorat semnele clare de avertizare, nu a reușit să urmeze protocoalele de răspuns pandemice stabilite și a fost lentă în aplicarea măsurilor pentru a răspunde la această criză “.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie