Update articol:
ACTUALIZARE - Leonardo Badea (ASF): Vizăm accelerarea procesului de obținere a statutului de piață emergentă

Consiliul ASF a decis reducerea comisionului pe tranzacţii, când se va înființa Contrapartea Centrală

Leonardo Badea - Presedinte ASF Leonardo Badea - Presedinte ASF
Leonardo Badea (ASF): Vizăm accelerarea procesului de obținere a statutului de piață emergentă

Actualizare:

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, astăzi, Scrisoarea adresată Bursei de Valori București (BVB) prin care ASF își exprimă intenția reducerii, ulterior înființării unei Contrapărți Centrale (CCP) locale, a cotei percepute din valoarea tranzacțiilor cu instrumente financiare încheiate în cadrul BVB și care vor fi compensate printr-o CCP locală, la cel puțin 0,03% (scădere cu 50% față de valoarea actuală) și cel mult 0,02% (scădere cu 66,67%), potrivit ASF.

 

„Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)  continuă politica de diminuare a taxelor și a comisioanelor percepute entităților supravegheate.

Decizia de astăzi reprezintă un demers firesc în vederea îndeplinirii unuia dintre obiectivele fundamentale ale Autorității și anume dezvoltarea piețelor financiare non-bancare.

Cu siguranță, hotărârea adoptată de ASF va contribui la impulsionarea tranzacțiilorpe piața de capital și va consolida premisele obținerii statului de piață emergentă”, a declarat Presedintele ASF, domnul Leonardo Badea.

ACTUALIZARE

Consiliul ASF a decis astăzi reducerea comisionului pe tranzacţii, de la  0,06%, cât este în prezent, la un interval ce va fi cuprins între 0,02% și 0,03%, atunci când se va înființa Contrapartea Centrală, potrivit unor surse din piaţa de capital. Acestea au mai arătat că și Consiliul Bursei de Valori București va lua în discuție o scădere a comisionului pe tranzacționare, dar și înființarea unei CCP, într-o ședință programată săptămâna viitoare (11 decembrie).

*Surse: Consiliul ASF va lua în discuţie astăzi reducerea comisionului pe tranzacţii, de la 0,06% la 0,02%

Consiliul ASF va lua în discuţie astăzi reducerea comisionului pe tranzacţii, de la  0,06%, cât este în prezent, la 0,02%, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Săptămâna trecută, Ovidiu Wlassopol, membru în consiliul ASF, a spus că, pentru înfiinţarea unei Contrapărţi centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%: “Bursa de la Bucureşti trebuie să depăşească nivelul de piaţă de frontieră, să se upgradeze la nivelul de piaţă emergentă, iar pentru asta mai are nevoie să îndeplinească doar criteriul de creştere a lichidităţii. Pe lângă ceea ce face Guvernul prin listarea de IPO -uri, Autoritatea poate interveni şi ea, deoarece creşterea lichidităţii pieţei de capital se poate realiza prin creşterea nivelului de siguranţă a tranzacţiilor şi prin reducerea taxelor. Înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale de către BVB poate readuce piaţa de derivate la Bucureşti şi creşte interesul investitorilor străini pentru Bursa de la Bucureşti. Spuneam de reducerea taxelor. Eu cred că trebuie să facem o analiză şi să vedem dacă ASF şi BVB pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii, astfel încât să crească atractivitatea pentru investitori. Eu cred ca pentru înfiinţarea unei Contrapărţi centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%”.

 

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii