Update articol:

Surse din piaţa de energie: Discuţii aprinse între guvern şi operatori privind exploatările din Marea Neagră   

http://rbsta.ro/ro/ http://rbsta.ro/ro/

Dana Daraban părăseşte ExxonMobil Exploration and Production Romania, potrivit surselor noastre

Recentele discuţii dintre autorităţi şi operatori privind exploatările din Marea Neagră au fost foarte aprinse, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au spus că autorităţile sunt nemulţumite de atitudinea agresivă şi lipsită de flexibilitate a lui Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil.

Sursele ne-au dezvăluit: “La ultimele întâlniri dintre operatori şi autorităţi, unul dintre consilierii premierului Viorica Dăncilă a fost scos din sărite de aroganţa lui Richard Tasker şi a aruncat cu hârtiile. Relaţiile dintre autorităţile din România şi Exxon nu sunt cele mai bune, în condiţiile în care este dificil de lucrat cu Richard Tasker, pentru că cererile lui sunt nerealiste, pare că nu înţelege circumstanţele locale şi compensează această neînţelegere cu agresivitate şi aroganţă.

Iniţial, oficialul local al Exxon a acceptat regimul fiscal al Legii Offshore, ulterior, însă, s-a răzgândit şi a cerut alte discuţii pe subiect. Este posibil ca atitudinea reprezentantului local al Exxon să aibă impact asupra parteneriatului strategic dintre Exxon Mobil și statul român”.

În actualele condiţii, Dana Daraban, director relaţii publice şi guvernamentale ExxonMobil Exploration and Production Romania, a părăsit compania, ne-au spus sursele.   

În luna aprilie, cei doi operatori, respectiv Exxon şi OMV Petrom, au promis că vor veni cu o propunere de act adițional care să facă referire la legislația existentă în acest moment, respectiv legea offshore (Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore) și legea petrolului 238/2004.

Autorităţile şi operatorii au convenit atunci că toate discuțiile se vor desfășura pe cadrul legislativ existent, nu pe modificarea legislației actuale, conform unor declaraţii ale conducerii ANRM din aprilie, care ne-au epxlicat atunci: “Suntem de acord cu stabilitatea din acordul petrolier, cu stabililitatea privind fiscalitatea, dar aceasta trebuie să respecte legea offshore. Orice investiție serioasă necesită un plan de afaceri, nu trebuie să se bazeze pe variabile. Suntem deschiși pentru a găsi o soluție privind stabilitatea necesară demarării exploatărilor din Marea Neagră”.

În luna martie, OMV Petrom şi Exxon au reluat ofensiva în discuţiile cu statul român privind demararea exploatării gazelor din Marea Neagră, având întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, ocazie cu care s-a agreat continuarea dialogului la nivel tehnic în vederea clarificării şi soluţionării unor aspecte în legătură cu acordul de concesiune, cu stabilitatea redevenţelor, regimului fiscal şi dreptul de a comercializa liber hidrocarburile.

Potrivit unui document obţinut de financialintelligence.ro, OMV Petrom şi Exxon au propus atunci autorităţilor româneşti un proiect de discuţii, un act adiţional la Acordul de Concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun. Cele două companii doreau ca statul român să nu le aplice prevederile financiar-fiscale din Legea Offshore sau din OUG 114/2018, ci au vrut  regimul de stabilitate prin Ordonanța de urgență nr. 160/1999 privind instituirea unor măsuri de stimulare a activității titularilor de acorduri petroliere și subcontractanților acestora, care desfășoară operațiuni petroliere în perimetre marine ce includ zone cu adâncime de apă de peste 100 metri. De asemenea, OMV Petrom şi Exxon au spus nu vor restricţii cu privire la stabilirea preţului, comercializarea şi/sau vânzarea, inclusiv exportul de hidrocarburi, cu excepţia celor impuse prin reglementările obligatorii ale UE.

Directorul general de la OMV Petrom, Christina Verchere a declarat, acum câteva săptămâni, că eliminarea plafonului pentru preţul gazelor naturale destinate consumatorilor industriali rezolvă o parte din îngrijorările companiilor, dar este nevoie de noi discuţii.  „Dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră reprezintă o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi România. Cu toate acestea, cerinţele cheie nu sunt încă în vigoare. Consultările cu mediul de afaceri, predictibilitatea şi stabilitatea legislativă şi fiscală sunt baza pentru stimularea investiţiilor”, a spus Christina Verchere.

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014