Update articol:

Surse: Ludovic Orban a inaugurat sucursala Galaţi a Băncii Române de Credite şi Investiţii, dar BNR nu şi-a dat acordul încă acordul pentru deschiderea ei

Foto Guvern Foto Guvern

Premierul Ludovic Orban a inaugurat săptămâna trecută, potrivit informaţiilor transmise de Guvernul României, sucursala Galaţi a Băncii Române de Credite şi Investiţii (BRCI), bancă ce a fost cumpărată de către indianul Gupta Sanjeev, noul proprietar al Sidex Galaţi, de la omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. 

Surse bancare ne-au declarat, însă, că această sucursală nu a primit încă acceptul BNR, pentru că Banca Centrală aşteaptă toate autorizaţiile de la autorităţile locale pentru a aproba deschiderea acestei sucursale. “BNR a primit o notificare de la noul proprietar că ar dori să deschidă această sucursală la Galaţi, însă Banca Centrală a cerut toate autorizaţiile pentru a-şi da încuviinţarea. Nu le-a primit încă, deci nu a dat aprobare pentru deschiderea sucursalei de la Galaţi”, ne-au spus sursele. 

 
La cererea noastră să ne răspundă dacă BNR a primit vreo solicitare de la BRCI privind deschiderea sucursalei de la Galaţi, dacă BNR şi-a dat acordul pentru această sucursală şi dacă BRCI a respectat toate prevederile privind înfiinţarea acesteia, oficialii BNR ne-au spus: 
 

“Informațiile de natura celor vizate de cele trei întrebări din cuprinsul solicitării sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, conform art.12 alin.(1) lit. c) din Legea nr.544/2001, coroborat cu dispozițiile art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, care statuează că informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de dispozițiile legale aplicabile”.

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI) a fost o bancă foarte discretă în peisajul financiar autohton. Ea a fost înfiinţată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut pe vremuri ca fiind regele asfaltului, patronul firmelor de construcții Spedition UMB și Tehnostrade. Acesta a înființat BRCI pe structura fostei bănci grecești ATE Bank, pe care a cumpărat-o în primăvară lui 2013, în schimbul a 10 milioane de euro.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul BRCI, Gupta Sanjeev, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi, are un aport la capitalul social al băncii de 99,3570%. 

La începutul anului, șeful supravegherii băncilor din Banca Națională a României (BNR), Nicolae Cinteză, declara pentru Hotnews.ro: “Săptămâna trecută s-a aprobat tranzacția BRCI, s-a aprobat investitorul Sanjeev Gupta și firmele lui. El mai are bănci autorizate în Marea Britanie. Să sperăm că banca va crește, pentru că până acum nu prea făcea nimic”.

Grupul Liberty Steel estimează o reducere a producţiei de oţel de 20-30%, pentru o perioadă de minimum trei luni şi maximum un an, reducere care va afecta şi România, a anunţat, recent,  la Galaţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

“Ne aşteptăm la o reducere de 20-30%. Şi România este deja impactată de acest lucru. Ne aşteptăm ca pentru următoarele nouă – 12 luni acest fenomen să continue. Ne-am adaptat producţia la acest nivel redus al cererii şi nu cred că situaţia se va schimba în perioada imediată”, a spus Sanjeev Gupta, citat de Agerpres.

Preşedintele executiv al GFG Liberty Steel şi-a exprimat încrederea în susţinerea Guvernului şi pe mai departe, în condiţiile în care investiţiile la Galaţi vor continua în perspectiva creşterii vânzărilor pe plan intern, dar a afirmat că pentru menţinerea unei producţii de minimum două milioane de tone de oţel pe an la Galaţi şi în perspectiva creşterii la trei milioane de tone este nevoie inclusiv de ajutorul Executivului din România.

“Sunt câteva lucruri care trebuie făcute pentru Galaţi. Avem nevoie de îmbunătăţiri pe partea de infrastructură. Desigur, am fi foarte bucuroşi dacă Guvernul ar reuşi să găsească soluţii, pentru că nu este treaba noastră să creăm infrastructură pentru combinatul de la Galaţi, dar dacă este nevoie de participarea noastră, o putem face, pentru că dacă combinatul de la Galaţi trebuie să crească, şi noi vrem să crească, şi infrastructura trebuie”, a subliniat Gupta.

În vara anului 2019, Grupul Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru cumpărarea combinatului de la Galaţi şi a altor şase unităţi de producţie siderurgică şi cinci centre de servicii din şapte ţări europene, achiziţie de la grupul ArcelorMittal, obligat de Comisia Europeană să le vândă, pentru a primit aprobarea de a cumpăra, în schimb, combinatul siderurgic Ilva din Italia. La momentul preluării, Sanjeev Gupta a anunţat investiţii în valoare de un miliard de euro, în termen de 10 ani, în combinatul de la Galaţi.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (23/05/2024)

Autorizarea modificarilor intervenite in Actul Constitutiv

AAGES S.A. (AAG) (23/05/2024)

Finalizarea negocierilor pentru achizitia firmei Electroterm Srl

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/05/2024)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat