Update articol:

FT: Magnatul metalelor Sanjeev Gupta a folosit BRCI pentru plăți, inclusiv pentru vânzarea de credite de carbon, ceea ce a stârnit proteste din partea politicienilor cehi

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

Omul de afaceri Sanjeev Gupta, care este proprietarul Sidex Galaţi, a apelat la o bancă obscură pe care o deține în România pentru a procesa tranzacții, în timp ce anchetele atrag atenția asupra problemelor din imperiul său de metale în urma prăbușirii principalului său creditor Greensill Capital, scrie astăzi Financial Times.

Gupta, a cărei bancă britanică de retail Wyelands a anunțat săptămâna trecută că nu are „un viitor viabil” și este pregătită pentru amenzi potențial paralizante de la mai multe autorități financiare de reglementare, deține și Banca Română de Credit și Investiții cu sediul în București.

BRCI a procesat o serie de plăți pentru companiile din Alianța GFG a lui Gupta în ultimul an, potrivit unor persoane familiare cu tranzacțiile și documentelor văzute de Financial Times. Documentele arată că afacerea lui Gupta a folosit anul trecut un cont bancar la BRCI pentru o tranzacție litigioasă de credite de carbon, care a avut loc la o lună după ce prăbușirea Greensill a declanșat o criză de lichiditate la GFG.

În acel acord din aprilie 2021, oțelăria cehă a lui Gupta a vândut certificate de emisii de carbon în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro fabricii sale soră din orașul Galați, provocând proteste din partea politicienilor cehi.

Murali Subramanian, care supraveghează filiala bancară a lui Gupta din Dubai și face parte din consiliul BRCI, a declarat pentru FT că banca oferă „servicii fără credit” companiilor din cadrul Alianței GFG. Cu toate acestea, el a spus că companiile GFG reprezintă doar o „mică fracțiune” din baza de clienți a băncii.

Băncile trebuie să respecte regulile stricte împotriva spălării banilor, iar afacerile lui Gupta sunt cercetate penal pentru presupusă spălare de bani, atât în ​​Marea Britanie, cât și în Franța, scrie FT.

Oameni familiari cu tranzacțiile au spus că GFG a apelat la BRCI pentru a procesa anumite plăți, având în vedere un control sporit din partea altor instituții financiare, conform FT. Subramanian a contestat totuși acest lucru, insistând că BRCI are „funcții AML (n.n. de prevenire a spălării banilor) și de conformitate foarte puternice”.

„BRCI nu ar fi obligat să efectueze [tranzacții]”, a spus el. „Nu ar fi dator către  GFG să facă tot ce trebuie să facă.”

BRCI a spus că este o „instituție bancară complet independentă, cu un consiliu de administrație complet independent”.

„BRCI este guvernată de cadrul de reglementare supravegheat de Banca Națională a României (BNR) și funcționează în conformitate cu regulile și decretele acesteia, precum și cu cele ale dreptului comercial român”, a adăugat banca. GFG a spus că BRCI este „una dintre numeroasele bănci românești care se ocupă de colectarea și remiterea fondurilor pentru tranzacții în numele Liberty Galați”.

În timp ce Gupta este foarte bine cunoscut pentru că a împrumutat miliarde de la Greensill pentru a cumpăra oțelării din întreaga lume, magnatul metalelor a căutat, de asemenea, să-și înființeze propriul imperiu al serviciilor financiare, de la banci, la asigurări. Wyelands Bank a adunat 700 de milioane de lire sterline de la deponenţi, la apogeul său, dar a fost forțată să returneze depozite anul trecut, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la poziția sa financiară.

Baronul oțelului a preluat BRCI din România în februarie 2020, la câteva zile după ce FT a dezvăluit că Wyelands a canalizat bani în imperiul mai larg de afaceri al lui Gupta prin entități pe care angajații săi le-au numit adesea „Prietenii lui Sanjeev”.

BRCI pare să fi furnizat anterior finanțare legată de GFG. Documentele văzute de FT arată că banca avea facilități de credit restante legate de afacerea de tranzacționare cu mărfuri Liberty a lui Gupta, în perioada în care Greensill s-a prăbușit.

Așa-numitele împrumuturi cu părți afiliate, atunci când fondurile unei bănci sunt împrumutate unor companii legate de proprietarul acesteia, au fost în centrul scandalului Wyelands. Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a dezvăluit anul trecut că autoritățile de reglementare au sesizat Agenția Națională pentru Crimă și Oficiul pentru Fraude Grave după ce au investigat „împrumuturile conexe” ale băncii legate de Gupta.

Subramanian a declarat pentru FT că BRCI a acordat doar sume mici ca împrumuturi legate de GFG, totuși, într-o limită de reglementare care limitează suma restantă la 20% din baza sa de capital.

„BRCI este mult sub aceasta, este o singură cifră – 7 sau 8 la sută”, a spus el, adăugând că aceste expuneri nu au fost împrumuturi directe către companiile GFG, ci așa-numite scrisori de credit și finanțare furnizate pe facturile clienților.

FT a raportat anul trecut că Liberty Commodities a lui Gupta a strâns finanțare de la Greensill folosind facturi suspecte care păreau să prezinte semne de fraudă. Autoritatea de reglementare a contabilității din Marea Britanie a deschis săptămâna trecută o investigație asupra auditorului unității de tranzacționare a mărfurilor.

BRCI a spus că „oferă factoring limitat unui număr foarte mic de clienți români ai Liberty Galați”. Banca a adăugat că este „bine capitalizată” și că majoritatea activelor sale de 65 de milioane de euro constau din „active lichide de înaltă calitate”.

GFG a spus: „BRCI nu oferă finanțare niciunei companii GFG Alliance și nu are împrumuturi restante sau acorduri de creditare cu nicio companie GFG Alliance.”

În timp ce Wyelands și BRCI sunt singurele bănci reglementate pe care Gupta le deține, magnatul metalelor a vrut să achiziționeze și alți creditori.

El a intrat în discuții pentru achiziționarea Aigis Banca din Italia în 2020, dar nu a finalizat tranzacția. Micul creditor italian s-a prăbușit ulterior din cauza expunerii la afacerile Gupta în care a investit prin Greensill.

Gupta s-a gândit, de asemenea, să cumpere un număr de bănci grecești în acel an, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, inclusiv un creditor specializat în transport maritim Aegean Baltic Bank. Banca nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022