Update articol:
Confirmare

Surse: Propunerile SIF Oltenia, respinse de acționarii SIF Banat Crișana (Actualizare)

Actualizare:

SIF Banat Crișana a publicat rezultatele Adunării Generale de astăzi, confirmând informațiile publicate anterior, pe surse, de financialintelligence.ro, conform cărora propunerile SIF Oltenia au fost respinse.

Raportul SIF1 arată: “Se respinge propunerea privind distribuirea ca dividende a sumei de 77.619.108,60 lei, din profitul anului 2016, repartizat la capitolul ,,Alte rezerve” și neutilizat conform destinației, cu 22,08% voturi pentru, 76,32% voturi împotrivă și 1,60% abțineri din totalul de 186.727.507 voturi exprimate.

Art.6. Se respinge propunerea privind întocmirea și ducerea la îndeplinire de către Consiliul de Administrație și Conducerea executivă ale SIF Banat-Crișana S.A. a unui plan de măsuri pentru recuperarea prejudiciului creat prin decizia luată de neconstituire a SIF Banat-Crișana S.A. ca parte civilă în dosarul penal nr. 2218/D/P/2018, cu 20,87% voturi pentru, 73,65% voturi împotrivă și 5,49% abțineri din totalul de 186.727.507 voturi exprimate.

Art.7. Se respinge propunerea privind revocarea cu just temei, în conformitate cu prevederile art. 137^1 alin. 4 din Legea 31/1990 a administratorilor: Domnul Drăgoi Alexandru Bogdan, președinte CA și a Domnului Străuț Răzvan Radu, vicepreședinte CA care exercită conducerea executivă a societății: Director General respectiv Director General Adjunct. Asigurarea conducerii executive a societății pe perioada de tranziție de la revocarea celor doi membri ai Consiliului de Administrație până la autorizarea de către ASF a noului Consiliu de Administrație de către înlocuitorii Directorului General și Directorului General Adjunct, cu 16,51% voturi pentru, 77,92% voturi împotrivă și 5,57% abțineri din totalul de 186.727.007 voturi exprimate.

Art.8. Se respinge următoarea propunere: „în cazul revocării celor doi membri ai CA, se aprobă instrucțiunea către membrii CA în funcție de a convoca prompt Adunarea Generala Ordinară a Acționarilor pentru alegerea a doi administratori în vederea completării CA”, cu 16,59% voturi pentru, 76,32% voturi împotrivă și 7,08% abțineri din totalul de 186.727.507 voturi exprimate.”

…..

Surse: SIF Oltenia a făcut sesizări la ASF privind impunerea suspendării dreptului de vot pentru Torch Investment, SIF Muntenia și companii și fonduri controlate de SIF Banat Crișana

Acționarii SIF Banat Crișana (SIF1) au respins, astăzi, toate propunerile făcute de SIF Oltenia de pe ordinea de zi, potrivit unor surse din piața de capital.

SIF Oltenia, împreună cu alți acționari ai SIF Banat Crișana, solicitaseră dividende suplimentare de la SIF Banat Crișana (SIF1), dar și ca aceasta să spună de ce nu s-a constituit parte civilă în procesul lui Dragoș Bîlteanu. Solicitarea era făcută de SIF Oltenia, Alimentara Slatina SA, Flaros SA, Mercur SA, Univers SA, Voltalim și Tudor Ciurezu, care dețin împreună 5% din capitalul SIF1.

Aceștia au cerut completarea ordinii de zi a AGA cu aprobarea distribuirii unor dividende de 77,6 milioane de lei, din profitul pe 2016, repartizat la alte rezerve, însemnând un dividend brut de 0,15 lei/acțiune, dar și un raport asupra rezultatelor plasamentelor realizate în perioada 2017- 30 aprilie 2019 și justificarea acestora, precum și un raport cu privire la tranzacțiile efectuate de societățile la care SIF Banat deține pachetul majoritar – SIF Hoteluri, SIF Imobiliare, Administrare Imobiliare, în aceeași perioadă.

Anterior Adunării, SIF Banat Crișana a explicat că nu s-a constituit parte civilă, în dosarul penal al fostului președinte Dragoș Bîlteanu, deoarece nu s-a identificat un prejudiciu ca urmare a încheierii tranzacțiilor cu acțiuni Azuga Turism, conform concluziilor prezentate de auditorul extern contractat de societate să analizeze situația, potrivit materialelor de prezentare pentru Adunarea Generală din 20 iunie. SIF1 a prezentat și rapoartele cerute de SIF5.

Înainte de AGA, ASF a identificat un grup concertat la SIF1, format din Aris Capital, Torch Investment și Smart Capital Investment, cu o deținere de 12,2277%, și i-a limitat drepturile de vot la 5%, conform legii.

Potrivit unor surse, SIF Oltenia a sesizat ASF, dar și SIF Banat Crișana cu privire la faptul că acțiunile deținute de Torch Investment ar trebui să aibă dreptul de vot suspendat, având în vedere că erau dobândite în condiții de nelegalitate, făcând parte din acordul lui Dragoș Bîlteanu de recunoaștere a vinovăției.

Foștii șefi ai SIF1 Banat Crișana Dragoș Bîlteanu și Najib El Lakis au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare fiecare, de către Tribunalul București, după ce au făcut acorduri de recunoaștere  a vinovăției, într-un dosar penal instrumentat de DIICOT, început în 2014. 

De asemenea, conform surselor, și acțiunile deținute de SIF Muntenia ar trebui să aibă dreptul de vot suspendat și considerate acțiuni de trezorerie, având în vedere că SIF1 controlează SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia. SIF Oltenia a făcut o sesizare similară și cu privire la deținerile fondurilor administrate a alte societăți, dar cu finanțare de peste 50% din partea SIF1, sau deținerile unor companii unde SIF1 este majoritară.

Se pare că ASF și SIF Banat Crișana nu au răspuns acestor sesizări. Potrivit surselor, participarea la AGA a fost de aproximativ 35%

Cererile SIF Oltenia de completare a AGA de azi au venit după ce acționarii SIF Oltenia (SIF5) au decis, pe 9 mai, modificarea actului constitutiv, astfel încât să fie înființat un Comitet investițional, dar și să se reducă numărul administratorilor de la 7 la 5, propuneri făcute de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, care dețin împreună acțiuni reprezentând 5,00% din capitalul social al SIF Oltenia.

Practic, acest lucru ar însemna puteri reduse pentru actuala conducere executivă a SIF Oltenia, asigurată prin directorul general Tudor Ciurezu, dar și punerea în pericol a întreg Consiliului de Administrație actual, căci ar trebui făcute noi alegeri.

În replică, SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au cerut revocarea lui Tudor Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia.

SIF Banat Crișana explică de ce nu s-a constituit parte civilă, în dosarul penal al fostului președinte Dragoș Bîlteanu

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/05/2022)

Nuclearelectrica, NuScale & E-Infra semneaza un Memorandum de Intelegere

MUNICIPIUL BISTRITA (BIS29) (24/05/2022)

Plata rata cupon 50, rambursare rata principal 50 & calcul rata dobanda pentru cuponul 51

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014