Update articol:

Sursele regenerabile vor asigura mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Spaniei

spania

Spania este pe cale să devină prima ţară din marile economii europene pentru care sursele regenerabile vor fi responsabile pentru mai mult de jumătate din producţia de electricitate, potrivit unei prognoze realizate de firma de consultanţă Rystad Energy, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ţara mediteraneană îşi va consolida avansul în sectorul energiei verzi, profitând de investiţiile substanţiale pe care le-a făcut în ultimul deceniu. Aceste investiţii au permis o dezvoltare rapidă a capacităţilor eoliene onshore, responsabile acum pentru mai mult de 20% din producţia de electricitate, şi care în ultima perioadă au fost completate şi de dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, susţine firma de consultanţă cu sediul la Oslo.

Avansul regenerabilelor este în linie cu obiectivele stabilite de Guvernul de la Madrid, care vrea să crească ponderea energiei verzi în producţia de electricitate până la 74% în 2030, ceea ce va permit Spaniei să depăşească o medie de 50% încă din acest an, devansând Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie.

În acelaşi timp, Spania a reuşit să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili. Chiar dacă gazele naturale sunt principala sursă pentru producţia de electricitate, Spania “a făcut progrese remarcabile în eliminarea producţiei de electricitate pe bază de cărbune”, susţine analistul şef de la Rystad, Fabian Ronningen.

Cu toate acestea, producţia de electricitate pe bază de combustibili fosili a crescut în 2022, după decizia Guvernului de la Madrid de a introduce un plafon de preţ pentru gazele naturale folosite la producţia de electricitate. Asta a majorat diferenţialul de costuri cu Franţa, stimulând exporturile de electricitate ale Spaniei spre ţara vecină, care la rândul ei a fost afectată şi de scăderea producţiei de electricitate din surse regenerabile.

Continuarea exporturilor de electricitate spre Franţa “ar putea perturba creşterea” surselor regenerabile în acest an, susţine Fabian Ronningen. Cu toate acestea, tranziţia de la poziţia de importator net de energie la cea de exportator net înseamnă că Spania devine “un jucător cheie pe piaţa globală a energiei”, susţine analistul de la Rystad Energy.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (25/09/2023)

TTS a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.