Update articol:

Swiss Capital: Gigantul francez Total și Delek Group sunt interesați să cumpere întreaga participație de 50% a Exxon Mobil din proiectul Neptun Deep

  • Swiss: “Vedem proiectul de modificare a Legii offshore aprobat în 2021-2022, FID OMV Petrom în Neptun Deep luat până în 2022-2023 și exploatarea Neptun Deep începând cu 2026. Vedem proiectul BRUA Faza II finalizat cu o întârziere de un an, iar decizia finală de investiții Transgaz în faza II BRUA luată până în 2022-2023”

 

Gigantul francez Total și Delek Group sunt interesați să cumpere întreaga participație de 50% a Exxon Mobil din proiectul Neptun Deep, potrivit unui raport al Swiss Capital. Potrivit analiştilor din piaţa de gaze, compania Total se află printre giganţii mondiali, alături de Shell, Exxon, British Petroleum, care au capabilităţile şi tehnologia de a duce la capăt un asemenea proiect, în Marea Neagră.

Swiss Capital recomandă cumpărarea acțiunilor Transgaz, estimând un preț țintă de 362,3 lei pe acțiune

 

Potrivit analiştilor Swiss Capital, descoperiri semnificative au fost făcute publice în 2012 de OMV Petrom-ExxonMobil, cu 42-84 bcm de gaz natural estimat a fi disponibil în perimetrul Neptun Deep și în 2015 de Lukoil, PanAtlantic și Romgaz cu 30 bcm în perimetrul Trident.

La începutul anului 2019, Marea Neagră Petrol și Gaz a făcut anunțul unui FID în dezvoltarea descoperirilor sale de gaze în Marea Neagră.

În decembrie 2019, Exxon Mobile și-a anunțat decizia de a se retrage din operațiunile offshore românești, ceea ce pare să complice și mai mult, cel puțin pe termen scurt și mediu, exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Analiştii spun: “ExxonMobil este dificil de înlocuit, deoarece este cea mai experimentată organizație din lume în domeniul proiectelor de foraj în larg. După retragerea PGNiG din proiect, statul român a anunțat intențiile de a prelua, prin Romgaz, participația de 50% din zăcământul de gaz Neptun Deep. Având în vedere lipsa de expertiză a Romgaz în domeniul forajelor offshore adânci, nu o vedem cu o participație de 50% în proiect. Gigantul francez Total și Delek Group sunt, de asemenea, interesați să cumpere separat întreaga participație de 50% a Exxon Mobil, potrivit Swiss Capital. Legăturile dintre Exxon și aceste două companii sunt puternice. Total este compania care în 2008 a vândut paticipația sa de 50% din Neptun Deep către Exxon și care dorește să o cumpere înapoi acum. În ceea ce privește israelienii de la Delek Group, aceștia sunt principalii acționari ai gigantului proiect offshore Leviathan în care este implicată și Exxon”.

În 2019, Ministerul Energiei a publicat un proiect de modificare a Legii Offshore.

Partide politice parlamentare nu au ajuns la un consens. Cu toate acestea, conform declarațiilor publice recente, Legea se intenționează să fie modificată printr-un proces parlamentar care urmează să fie inițiat după alegerile parlamentare din decembrie 2020. Potrivit estimării secretarului de stat Dan Dragos Dragan, guvernul vrea ca forajul în Neptun Deep să înceapă până în 2025. În acest sens, Ministerul Economiei pregătește o propunere de modificare a Legii offshore.

„Dorința noastră este ca exploatarea Neptun Deep să înceapă până în 2025 și să aibă un impact pozitiv asupra pieței de gaze din România în următorii ani”, a declarat oficialul ministerial.

Raportul mai spune: “Vedem proiectul de modificare a Legii offshore aprobat în 2021-2022, FID OMV Petrom în Neptun Deep luat până în 2022-2023 și exploatarea Neptun Deep începând cu 2026. Vedem proiectul BRUA Faza II finalizat cu o întârziere de un an, iar decizia finală de investiții Transgaz în faza II BRUA luată până în 2022-2023.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022