Update articol:

Tanczos, despre ”Fit for 55”: Este esenţial ca obiectivul de 55% să se realizeze cu un impact asupra cetăţenilor cât mai redus

Barna Tanczos Tánczos Barna

Atingerea obiectivului de reducere a emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030 în România este esenţial să se realizeze cu un impact social direct asupra cetăţenilor cât mai redus, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la Luxemburg, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Barna Tanczos a participat miercuri la Consiliul de Mediu, care a avut loc la Luxemburg. Evenimentul a adus împreună miniştrii Mediului din Uniunea Europeană pentru prima lor reuniune din cadrul preşedinţiei slovene.

Pe agenda evenimentului s-au aflat subiecte precum: Pachetul “Fit for 55”, strategia UE în domeniul pădurilor pentru 2030, pregătirea pentru Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26). Un alt subiect discutat a fost creşterea preţurilor la energie electrică şi gaz.

În ceea ce priveşte pachetul “Fit for 55”, miniştrii au discutat despre măsurile care trebuie adoptate pentru îndeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor cu cel puţin 55% stabilit de UE pentru 2030. Acest pachet ambiţios vizează alinierea legislaţiei UE relevante la noul obiectiv UE pentru 2030.

În intervenţia sa pe tema “Fit for 55”, ministrul Barna Tanczos a punctat: “Pentru România este esenţial ca atingerea obiectivului de 55% să se realizeze cu un impact social direct asupra cetăţenilor cât mai redus. În acest sens, subliniem importanţa sprijinului cetăţenilor pentru implementarea acestor politici ambiţioase la nivel naţional. Impactul politicilor depinde de circumstanţele naţionale, structura economică, capacitatea financiară şi puterea de cumpărare”.

“Este importantă asigurarea coerenţei şi consecvenţei măsurilor agreate, inclusiv din perspectiva asigurării competitivităţii industriei, precum şi a unei tranziţii juste din punct de vedere social. Ocuparea forţei de muncă trebuie să fie un alt element care trebuie asigurat indiferent de abordarea agreată”, a adăugat demnitarul.

La 14 iulie 2021, Comisia Europeană a prezentat pachetul de propuneri legislative “Fit for 55”, care constă într-o serie de propuneri interconectate, atât de modificare a unor acte legislative existente, cât şi de lansare a unor noi iniţiative într-o serie de domenii de politică şi sectoare economice, inclusiv clima, energia, transporturile, construcţiile, exploatarea terenurilor şi silvicultura.

În opinia Comisiei, aceste propuneri urmăresc să permită UE să îşi atingă obiectivele într-un mod echitabil, eficient din punctul de vedere al costurilor şi competitiv şi să contribuie la o tranziţie verde şi justă a economiei UE, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.

Conform comunicatului, pe tema creşterii preţurilor la energie electrică şi gaz, România a subliniat: “Criza preţurilor energiei arată, de asemenea, că gazul natural şi energia nucleară reprezintă soluţii necesare, iar Comisia trebuie să faciliteze investiţiile în aceste două tehnologii. Comisia trebuie să realizeze o analiză amănunţită a situaţiei preţurilor la energie şi gaz, unde apreciem că există un risc de manipulare excesivă. Acelaşi risc există şi pentru preţul carbonului. Acesta ar trebui să fie mai predictibil şi trebuie să evităm volatilitatea excesivă”.

Totodată, miniştrii au aprobat concluziile privind pregătirile pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, în Regatul Unit, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021. Această reuniune este organizată sub egida Preşedinţiei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu sprijinul Secretariatului UNFCCC.

Reuniunea va continua cu intervenţiile miniştrilor mediului despre Strategia UE în domeniul pădurilor pentru 2030.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)