Update articol:

Țările din estul UE strigă după ajutor pentru costurile sănătății refugiaților – Politico

sursa Facebook. Comisia Europeana CE
  • Țările din Europa Centrală și de Est doresc ca Comisia Europeană să creeze un fond care să ajute la consolidarea sistemelor de sănătate aflate sub presiunea afluxului de pacienți ucraineni.

 

Un grup de țări din Europa Centrală și de Est a cerut, marți, crearea unui nou fond al UE care să ajute la acoperirea costurilor de îngrijire a sănătății pentru refugiații ucraineni, scrie Politico.

Propunerea comună, susținută de 11 țări membre, solicită Comisiei să inițieze crearea unui fond dedicat la nivelul UE pentru a acoperi „efortul financiar uriaș” de a oferi asistență medicală ucrainenilor care au fugit de invazia rusă. Aceste fonduri ar fi folosite pentru a acoperi costurile asigurărilor de sănătate și alte cheltuieli.

Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat la o întâlnire a miniștrilor sănătății din UE la Bruxelles că amploarea și viteza fără precedent a sosirilor din Ucraina pun sistemele de sănătate sub o presiune tot mai mare, deoarece țările acoperă costurile tratării refugiaților prin propriile sisteme de sănătate.

„Estimăm că în Polonia, cheltuielile lunare pentru 1 milion de refugiați pot ajunge la aproape 50 de milioane de euro sau chiar 70 de milioane de euro”, a spus Niedzielski miniștrilor reuniți. „În acest moment avem peste 2 milioane de refugiați, așa că puteți calcula cu ușurință amploarea problemei.”

Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia – toate având produsul intern brut pe cap de locuitor sub media UE – au susținut propunerea.

„Faptul că sistemul nostru va fi copleșit – asta este clar pentru toată lumea. Ne așteptăm la unele probleme în secțiile de cancer, secțiile de urgență și secțiile de arsuri și traumatisme”, a declarat ministrul slovac al Sănătății, Vladimír Lengvarský.

Sprijin provizoriu

Ţările au susținut în mare măsură propunerea. Ministrul grec al Sănătății, Thanos Plevris, a declarat că Grecia are experiență în găzduirea refugiaților în ultimii 15 ani și că este în favoarea găsirii de noi mecanisme de finanțare pentru a sprijini țările aflate la marginea UE.

Unele țări au introdus totuși o notă de precauție. Aki Lindén, ministrul finlandez al afacerilor familiei și serviciilor sociale, a spus că compensația ar trebui să fie obținută din „fondurile și resursele existente ale UE”. Austria și Danemarca au făcut referire, de asemenea, la necesitatea de a utiliza bugetele existente.

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a spus că susține „spiritul și cuvântul” propunerii, dar că detaliile ar trebui analizate.

Un diplomat al UE a spus că banii ar putea fi extrași din programul de sănătate de 5,3 miliarde de euro al Comisiei pentru a ajuta la finanțarea vaccinărilor.

Ucraina suferă de rate ridicate de boli infecțioase precum HIV și tuberculoză. Experţii au avertizat că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa o creștere a HIV și tuberculoză și ar putea anula un deceniu de câștiguri în sănătatea publică.

Ucraina s-a luptat de mult cu rate ridicate ale ambelor boli. Reformele în domeniul sănătății publice conduse de guvern și grupuri ale societății civile au făcut progrese, dar războiul a întrerupt aprovizionarea cu medicamente antiretrovirale împotriva HIV și a medicamentelor pentru tuberculoză. Acest lucru, combinat cu condițiile precare pentru persoanele strămutate care fug din primele linii, a creat un mediu ideal pentru răspândirea bolii și a lăsat pacienții îngrijorați de un viitor foarte incert.

La începutul anului și înainte de invazia rusă, țara a văzut un focar de poliomielită legat de rate scăzute de vaccinare împotriva bolii. Ratele de vaccinare împotriva COVID-19 sunt, de asemenea, scăzute, doar aproximativ o treime din populație fiind complet vaccinată.

Agenția UE pentru controlul bolilor a făcut apel la țările care găzduiesc refugiați să contribuie la asigurarea faptului că lacunele în vaccinarea copiilor, inclusiv împotriva poliomielitei și rujeolei, sunt completate.

În cadrul reuniunii miniștrilor sănătății, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat că UE va distribui aproape 300.000 de vaccinuri împotriva difteriei și tetanosului.

Comisarul pentru sănătate a mai spus că este esențial să se asigure că sistemele naționale de sănătate au o capacitate suficientă pentru a absorbi afluxul de pacienți.

Se estimează că 3,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina către UE de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Săptămâna trecută, Comisia a anunțat că va elibera 3,4 miliarde EUR în fonduri de recuperare pentru a sprijini cheltuielile țărilor membre pentru locuințe, educație, sănătate și ocuparea forței de muncă,  îngrijirea copiilor pentru refugiați.

Ministrul Estoniei al Sănătății, Tanel Kiik, a spus că, deși a salutat demersul Comisiei de a elibera fondurile existente, acest lucru „pur și simplu nu este suficient”.

Refugiații reprezentau deja 2% din populația Estoniei și, dacă oamenii ar continua să sosească, costul estimat ar putea totaliza aproape 4% din PIB-ul țării, o sumă care „depășește resursele gratuite ale bugetului de stat”, a spus Kiik. „Avem nevoie de resurse suplimentare”, a adăugat el.

La începutul acestei luni, Comisia a declarat că va rezerva 10.000 de paturi în spitalele din întreg blocul special pentru pacienții ucraineni și va înființa „centre de triaj” pentru a verifica pacienții și a-i trimite la spitalele disponibile. Lauterbach a spus că centrele funcționează bine și ajută la mutarea persoanelor cu răni de război în spitale unde pot primi tratamentul potrivit.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022