Şerban Nicolae: “Poate că am greşit că am dat încredere actualului Consiliu de Administraţie al BNR”
Banca Naţională a România nu a răspuns invitaţiei Ministerului Finanţelor din această lună pentru a discuta, împreună cu Asociaţia Română a Băncilor, despre cum politica fiscală şi cea bugetară trebuie să producă efecte în economie, a declarat, astăzi, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, la Comisia Economică din Senat.
Acesta a spus: “Ministerul Finanţelor a avut o invitaţie transmisă guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor tocmai pentru a găsi un mod cât mai eficient de a discuta despre cum politica fiscală şi cea bugetară trebuie să producă efecte în economie pentru binele persoanelor fizice şi juridice. Acesta a fost scopul invitaţiei noastre, mai ales că România deţine pentru şase luni preşedinţia Consiului Uniunii Europene.
Din păcate invitaţia noastră nu s-a soldat cu un răspuns favorabil, cel puţin din partea BNR. Din partea ARB a fost un răspuns pozitiv, în sensul de a găsi de comun acord o dată convenabilă pentru cele trei părţi de a avea o astfel de discuţie.
În cadrul Consiliului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi o discuţie pe 4 februarie, există o solicitare din partea BNR. E adevărat că am fost surprins de largheţea perioadei până la care o astfel de discuţie să aibă loc. Având în vedere subiectul foarte important de discuţie, din partea noastră ar fi existat întreaga deschidere de a avea o discuţie cât mai repede.
BNR a propus ca subiect de discuţie pentru 4 februarie OUG 114/2018, din partea noastră, a Ministerului Finanţelor, pe lângă acest subiect mai sunt opt-nouă subiecte de importanţă foarte mare: de la modul în care BNR alături de celelalte bănci sunt implicate în acest fixing vizavi de Robor şi nu numai, modul în care s-a limitat creditarea faţă de populaţie, persoane fizice,- şi aici va trebui să dea un răspuns foarte clar la întrebarea de ce s-a limitat creditarea pentru creditele ipotecare, de exemplu, dacă Guvernul sprijină şi doreşte să sprijine foarte mult zona de construcţii”.
După afirmaţiile ministrului finanţelor, liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, i-a solicitat lui Eugen Teodorovici să găsească o soluţie legislativă prin care BNR şi alte instituţii din sistemul financiar-bancar să nu aibă doar “rol contemplativ”, “de agent constatator” pe teme economico-financiare:
“Indiferent cât de aprofundată ar fi analiza tuturor aspectelor legate de sistemul financiar-bancar, de aspectele legate de supraveghere macroprudenţială, în România, soluţiile la nivelul Parlamentului sunt cele legislative. (…) Eu aş vrea în cadrul analizei pe care o faceţi şi pentru viitorul dialog cu comisiile parlamentare să luaţi în calcul şi eventuale modificări legislative astfel încât să evităm ca BNR sau alte autorităţi cu atribuţii în aceste chestiuni să dea impresia unor autorităţi cu rol contemplativ, cu rol de agent constatator, cu rol de eseist pe teme economico-financiare. Poate noi am greşit, Parlamentul, (…) în ultimii 30 de ani la nivelul soluţiilor normative cu putere de lege, în sensul în care BNR şi alte autorităţi publice au căpătat doar rol de observaţie, de constatare, de contemplare şi de analiză de tip eseu a unor aspecte practice”.
El şi-a exprimat speranţa că “viitorul guvernator al BNR va avea mai clar în vedere” atribuţiile Băncii centrale: “Poate e nevoie de ceva mai mult. Poate că viitorul CA al BNR, viitorul guvernator al BNR va avea mai clar în vedere atribuţiile concrete pe care societatea le aşteaptă de la BNR. Poate că am greşit când am acordat încredere actualului CA al BNR sau am greşit în soluţiile legislative. Pentru o viitoare analiză, aş vrea să luaţi în calcul şi acest aspect. Aş vrea să evităm pentru viitor şi dialogul dintre comisiile Parlamentului şi diverşi consilieri ai guvernatorului Băncii Naţionale, purtători de cuvânt, părerişti şi alţi dătători cu presupusul, pentru că din punctul meu de vedere, autorităţile publice nu sunt cele reprezentate de purtătorii de cuvânt, de consilierii matusalemici sau de alte persoane cu rol de observatori avizaţi sau neavizaţi. Poate este eroarea la nivelul nostru, dar având în vedere că reprezentaţi Guvernul, care are atributul de iniţiator de proiecte legislative, să găsim soluţia la nivel normativ”.
La începutul lunii ianuarie, Eugen Teodorovici a anunţat că îi invită la Ministerul Finanţelor pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor pentru a evita situaţiile care se întâmplă acum în sistemul bancar. ”În premieră anunţ aici că am să fac o invitație domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanțe, că dânsul nu a mai fost de ani buni pe la Finanțe, împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor . Anul trecut am tot fost eu la BNR, fie la discuții bilaterale, fie la diverse întâlniri. Eu cred că este momentul să mai vină și domnul guvernator la Finanțe pentru a avea o discuție deschisă, să mai dea răspunsuri”, a explicat Teodorovici.
”BNR are o abordare foarte conservatoare. Nimeni nu spune că trebuie să riști, dar unele lucruri trebuiesc schimbate. Eu ca auditor sunt obligat de lege să iau în calcul toate scenariile. Au fost și vor fi în continuare presiuni legate de această ordonanță. Chiar o să vedeți, poate ar fi bine să prezentăm în mod public, felul în care ministerele au dat puncte de vedere pe această ordonanță. În aparatul de lucru al acestor ministere au rămas mulți care spun doar NU”, a mai spus ministrul de Finanțe la ”Subiectiv”.
Ministrul Finanțelor Publice a mai spus că a auzit că sunt presiuni agresive din partea BNR către bănci, pentru a se nu se scădea ROBOR-ul, cel în funcție de care este stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor. „Domnul Guvernator știe și ceilalți știu că simt anumite lucruri foarte bine și nu mă înșel”, a subliniat Teodorovici.