Update articol:
Teodorovici - "Declaraţia lui Cîţu privind măsluirea datelor execuţiei bugetare pe 2018 este o bazaconie totală"

Florin Cîțu îi răspunde lui Teodorovici: “Ieșire “de spital” a lui Teodorovici la adresa presei române!

Sursa: www.gov.ro

Surse politice susțin că, astăzi, premierul Viorica Dăncilă îl va demite pe șeful ANAF, Ionuț Mișa, la cererea lui  Eugen Teodorovici, fiind nemulţumit de activitatea acestuia.

 

ACTUALIZARE: Florin Cîțu îi răspunde lui Teodorovici

Senatorul liberal Florin Cîţu reacționează pe Facebook  la declarațiile ministrului Teodorovici printr-o postare intitulată: “Ieșire “de spital” a lui Teodorovici la adresa presei române!”

Acesta a scris: “Incredibilă de violentă reacția ministrului Teodorovici la întrebările presei.

După ce a vrut să limiteze dreptul la muncă acum vrea să pună botniță presei. – (“Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea această, inclusiv o amendă”.- Eugen Teodorovici)

Deși nu se grăbește cu bugetul pentru 2019, Eugen Teodorovici are o reacție deplasată legat de un subiect extrem de delicat. În loc să amenințe presa, Eugen Teodorovici ar trebui să facă două lucruri:

-să ne dea acces nouă, opoziției, să verificăm veridicitatea execuției bugetare pentru 2018.

-să nu mai dea ordonanțe, OUG 90/2017 și OUG 114/2018, prin care să se protejeze de abateri, nereguli și măsluiri ale datelor oficiale. Informațiile pe care le prezintă public să fie adevărate sub obligația răspunderii penale. Așa o să fie și el obligat să prezinte adevărul.

După această ieșire “de spital” a lui Eugen Teodorvici, și au mai fost și altele în acest an, rămâne o singură întrebare legitimă: de unde știa Darius Valcov cu o lună înainte de publicarea OFICIALĂ a execuției bugetare cifrele deficitului bugetar pentru 2018? Datele sunt secret de serviciu până la dată publicării lor. Alo, procuratura generală?!

P.S. Degeaba îl dai afară pe Mișa. Sunt prea mulți cei care știu adevărul”.

Surse politice susțin că, astăzi, premierul Viorica Dăncilă îl va demite pe șeful ANAF, Ionuț Mișa, la cererea lui  Eugen Teodorovici, fiind nemulţumit de activitatea acestuia.

…………….

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, afirmă că declaraţia senatorului liberal Florin Cîţu potrivit căreia angajaţilor din minister li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018 este “o bazaconie totală şi o imbecilitate”, adăugând că presa din România ar trebui să verifice astfel de informaţii înainte de a le publica.

“Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia. Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară. Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată. Când am spus ceva, aşa a fost. A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată că ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele. I-au spus lui oameni din finanţe… Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte” , a declarat, miercuri, pentru AGERPRES ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 

Darius Vâlcov susține că deficitul bugetar pe 2018 este de 2,92%, Florin Cîțu îl acuză că a prezentat cifre măsluite

Pe de altă parte, ministrul nu a dorit să comenteze informaţia apărută în spaţiul public conform căreia a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care cere înlocuirea lui Ionuţ Mişa de la conducerea ANAF.

Senatorul liberal Florin Cîţu a scris, marţi, pe pagina de Facebook că va informa Eurostat privind manipularea indicatorilor economici în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare şi cere ca experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

“Darius Vâlcov confirmă criza. Cifrele prezentate de Darius Vâlcov sunt măsluite. Datele oficiale despre execuţia bugetului în 2018 apar după 25 ianuarie 2019. Doar atunci Ministerul Finanţelor Publice are situaţia exactă şi finală a execuţiei bugetare. (…) Am fost sunat din MFP şi mi s-a spus că aceste cifre nu sunt reale. Mai mult, şi asta este foarte grav, Darius Vâlcov le cere angajaţilor de la finanţe să măsluiască datele în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el. Adică sub 3%”, a scris senatorul liberal.

Cîţu i-a cerut ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să permită unei echipe de experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

“Voi informa Eurostat de manipularea indicatorilor economici în România în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare. În cazul în care nu vom reuşi vom transmite colegilor domnului Teodorovici, la ECOFIN, ce se întâmplă în gradina celui care pentru şase luni de zile va prezida şedinţele ECOFIN”, a spus Cîţu.

Potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), deficitul bugetului general consolidat s-a majorat cu 5,1 miliarde de lei în noiembrie 2018, ajungând la 26 de miliarde de lei după primele 11 luni din acest an, respectiv 2,7% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă din 2017 creşterea deficitului a fost de peste 2,5 ori.

În primele 11 luni din 2017, bugetul general consolidat se încheia cu un deficit de 10,2 miliarde de lei (1,21% din PIB). În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2018 a fost consemnat un deficit bugetar de 20,9 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING