Update articol:

Teofil Mureșan: “Nova Power&Gas, la fel ca și ceilalți furnizori rămași în piață, încearcă să-și reducă expunerea în PZU; din fericire, am contractat deja, pentru anul 2022, cantități importante din consumul nostru, iar din 15 iulie intră în funcțiune prima noastră centrală pe gaz”

Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare a ajuns la niveluri record, apropiindu-se vertiginos de 700 de lei pe MWh. Un motiv pentru această creştere, pe lângă reponirea economiei şi creşterea preţului certificatelor de CO2, este şi cuplarea recentă a pieţelor de energie cu statele vecine, re­giunea absorbind energie şi la preţuri foarte ridicate.

Teofil Mureșan, Președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas, ne-a declarat:  Preţul energiei rezultă, în principal, din oferta producătorilor, furnizorii oferind doar un serviciu într-o piață a furnizării foarte competitivă.

Tendința de creștere a prețului la petrol, energie și gaz a apărut încă de anul trecut, dar furnizorii au crezut că pot absorbi și aplatiza șocul.

Odată cu creșterea prețului la certificatele de CO2, unificarea prețului pe piața spot de electricitate regională și creșterea cererii, șocul este atât de mare încât puțini furnizori mai pot păstra un nivel jos al prețului, în speranța că vor recupera ulterior, prin creșterea cotei de piață si majorarea ulterioară a prețului.

Nova Power&Gas, la fel ca și ceilalți furnizori rămași în piață, încearcă să-și reducă expunerea în PZU și explică clienților noile condiții ale pieței.

Din fericire, am contractat deja, pentru anul 2022, cantități importante din consumul nostru, iar din 15 iulie intră în funcțiune prima noastră centrală pe gaz, la Câmpia-Turzii. Implicit, vom accelera toate proiectele de producție de energie pe care le avem. Oricum, a doua parte a anului 2021 este imprevizibilă, cu provocări, dar credem că perioda cea mai grea a fost depășită de Nova Power&Gas”.

Recent, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, ne-a declarat că ANRE a primit de la furnizorul de energie electrică Getica informare că a cerut intrarea în insolvență. 

Domnia sa ne-a spus: “Este posibil să fie și alți furnizori pentru că se pare că expunerea lor pe piețele spot, mai ales pe piața pentru ziua următoare, este destul de mare. Acest lucru înseamnă că un procent foarte mare din energia necesară pentru clienții lor nu este contractat pe baza contractelor pe termen lung, pe piețele forward.

Ei au achiziționat energie de pe piața pentru ziua următoare, strategie care anul trecut s-a dovedit una câștigătoare, când prețurile în piața pentru ziua următoare au scăzut. Anul acesta, trendul este tocmai invers și, dacă analizăm un pic și istoricul evoluției prețurilor pe mai mulți ani, am putea să spunem că, în afară de cotația certificatelor de CO2, există absolut toate condițiile să avem prețuri mici pe piața de energie electrică, pentru că am avut o iarnă relativ blândă, dar cu multe precipitaţii, la fel și primăvara. În continuare vara este foarte ploioasă și nu este foarte cald, ca să crească consumul de energie.

Din cauza acestor condiții rezultă, de obicei, în trimestrul doi al anului, un preț redus al energiei. Uite că anul acesta nu se întâmplă acest lucru. Aici nu se confirmă așteptările multor traderi sau furnizori de energie electrică. Prețurile din trimestrul doi sunt mult mai mari decât se aștepta toată piața.

Aspectul care perturbă poate un pic imaginea este cotația CO2 și vedem că peste tot în Europa, nu doar în România, prețurile la energie electrică sunt relativ ridicate”.

Lansarea Interim Coupling

Pe 17 iunie, OPCOM a anunţat Interim Coupling, respectiv cuplarea pieţelor: “Părțile proiectului Interim Coupling sunt încântate să anunțe lansarea cu succes a Interim Coupling. Pe 17 iunie 2021, pentru prima dată, capacitatea transfrontalieră pentru ziua următoare pe cele 6 noi frontiere (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT) a fost alocată implicit prin intermediul algoritmului Euphemia. Cuplarea prin preț implementată permite determinarea simultană a prețurilor energiei electrice și a fluxurilor transfrontaliere în întreaga regiune. Utilizarea eficientă a sistemului energetic și a infrastructurilor transfrontaliere, generate de o coordonare mai strânsă între părțile interesate din piața de energie, maximizează bunăstarea socială în beneficiul tuturor participanților la piață.

Interim Coupling a fost anunțat în decembrie 2018, ca urmare a solicitării autorităților naționale de reglementare implicate (ANR) de a dezvolta în continuare integrarea regională a piețelor de energie electrică pentru ziua următoare. Proiectul a avut ca obiectiv cuplarea granițelor 4M MC (cuplarea piețelor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România) cu cuplarea multiregională (MRC) prin introducerea alocării implicite a capacității nete de transport (NTC) pe cele șase frontiere menționate anterior.

Noua cuplare de succes este rezultatul cooperării strânse dintre OPEED-urile din Interim Coupling (EPEX SPOT, EXAA, HUPX, Nord Pool EMCO, OKTE, OPCOM, OTE, TGE) și OTS -uri (50Hertz, APG, ČEPS, MAVIR, PSE, SEPS, Tennet DE, Transelectrica), împreună cu ANR-urile respective (ANRE, BNetzA, E-Control, ERU, MEKH, URE, URSO).

Această cuplare a pieței bazată pe NTC este un pas important către realizarea SDAC. Următoarea etapă constă în introducerea metodei de calcul al capacității bazate pe fluxuri în cadrul proiectului Core FB MC, care este modelul țintă pentru cuplarea pieței pentru ziua următoare”.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii