Update articol:

TeraPlast intră în indicele BET care ajunge la 17 companii, pentru prima dată în istorie

  • Adrian Tănase, CEO BVB: Includerea companiei Teraplast vine în sensul unei mai bune reprezentări a sectoarelor de pe Bursă în indicii BET și BET-TR. Din punct de vedere al investitorilor, instituționali sau de retail, diversificarea sectorială este un element esențial în strategia investițională.
  • Alexandru Stanean, Director General TeraPlast: Noi suntem determinați să servim în continuare interesele acționarilor noștri și ale potențialilor investitori, demonstrând că suntem o companie stabilă, atractivă, lichidă, în care pot avea încredere. Avem resursele necesare atingerii obiectivelor propuse pentru 2020, iar primele luni ale acestui an sunt în parametrii bugetati.
  • Radu Hanga, Președinte BVB: Avem nevoie de povești de succes, atât în România, cât mai ales pe bursă. Ne dorim să vedem cât mai mulți emitenți români listați la BVB că își asumă un rol de leadership în domeniile lor de activitate atât la nivel național, cât și regional.

 

Bursă de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a extins la 17 numărul de companii care fac parte din indicii BET și BET-Total Return (TR), după ce Comisia Indicilor a aprobat că TeraPlast (simbol de tranzacționare TRP), să facă parte din componenţa celor doi indici începând cu data de 23 martie. Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, este prezent pe bursă locală prin compania omonimă, care a fost listată la BVB în iulie 2008.

„Includerea companiei Teraplast vine în sensul unei mai bune reprezentări a sectoarelor de pe Bursă în indicii BET și BET-TR. Din punct de vedere al investitorilor, instituționali sau de retail, diversificarea sectorială este un element esențial în strategia investițională”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

BET este primul indice lansat de BVB și include cele mai tranzacționate companii listate pe bursă locală, cu excepția SIF-urilor, iar BET-TR reflectă și dividendele acordate de companiile din BET.

„Suntem într-un moment în care pe piața financiară se văd puține vești bune. Cu toate acestea, noi suntem determinați să servim în continuare interesele acționarilor noștri și ale potențialilor investitori, demonstrând că suntem o companie stabilă, atractivă, lichidă, în care pot avea încredere. Avem resursele necesare atingerii obiectivelor propuse pentru 2020, iar primele luni ale acestui an sunt în parametrii bugetati. Avem experiență să gestionăm situațiile de criză de genul celei pe care o traversăm în prezent pentru că am mai trecut acum 12 ani printr-o criză. Dacă nu se vor închide toate fabricile nealimentare, după modelul italian, suntem încrezători că vom ieși mai puternici,” a declarat Alexandru Stanean, Director General TeraPlast.

„Avem nevoie de povești de succes, atât în România, cât mai ales pe bursă. TeraPlast este compania care ne arată că se poate să reușești nu doar să fii în avangardă pieței locale, ci și să ajungi prin strategie și viziune să deții un puternic rol în regiune. Ne dorim să vedem cât mai mulți emitenți români listați la BVB că își asumă un rol de leadership în domeniile lor de activitate atât la nivel național, cât și regional,” a spus Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este, în prezent, cel mai mare producător român de materiale de construcții. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Din aprilie 2019, business-ul de reciclare al Grupului se desfășoară în compania independentă TeraPlast Recycling. Grupul TeraPlast a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 972,6 milioane de lei și o EBITDA de 91,2 milioane de lei, în timp ce valoarea investițiilor efectuate de Grup anul trecut a depășit 98 milioane de lei. Pentru anul 2020, Grupul TeraPlast țintește o cifra de afaceri de 1,25 miliarde lei, în creștere cu 29% față de 2019, și o EBITDA de peste 145 milioane de lei.

 

Indicele BET: 17 companii  

BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. Înființat pe 19 septembrie 1997, BET a avut în componentă să un număr maxim de 10 companii timp de aproape două decenii. În martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea Conpet (simbol bursier COTE) și MedLife (simbol bursier M). Conpet are că principala activitate transportul prin conducte și pe calea ferată a țițeiului intern și din import, gazolinei, condensatului și etanului lichid către rafinăriile din România, în timp ce MedLife este cel mai mare operator privat de servicii de sănătate din România. La jumătatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odată cu includerea DIGI Communications N.V. (simbol bursier DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicații din România și Ungaria. În septembrie 2018, alte două companii au fost incluse în BET și BET-TR. Este vorba de Sphera Franchise Group (SFG), unul dintre cei mai importanți operatori din domeniul foodservice din România, și Purcari Wineries (WINE), producător de vin de top din Europa Centrală și de Est. În martie 2019, componenta indicelui a fost extinsă la 16 companii, odată cu includerea ALRO (ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, în funcție de capacitatea de producție.

Începând cu 23 martie 2020, cele 17 companii care fac parte din indicii BET și BET-TR sunt: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursă de Valori București (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications N.V. (DIGI), Electrică (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL).

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)