Update articol:

TerraPower a lui Bill Gates va construi primul reactor nuclear avansat, într-un oraș carbonifer din Wyoming – investiţie de 4 miliarde de dolari

  • Kemmerer, Wyoming, un oraș carbonifer, este anunțat ca locație pentru prima centrală nucleară demonstrativă pentru compania lui Bill Gates, TerraPower.

  • Fabrica va costa aproximativ 4 miliarde de dolari, jumătate de la TerraPower și jumătate de la guvernul Statelor Unite.

  • Uzina va fi operată de Rocky Mountain Power, o divizie a PacifiCorp, care este deținută de Berkshire Hathaway Energy

 

TerraPower, un start-up co-fondat de Bill Gates pentru a revoluționa proiectarea reactoarelor nucleare, a ales Kemmerer, Wyoming, ca locație preferată pentru primul său reactor demonstrativ. Acesta își propune să construiască uzina în orașul cărbunelui până în 2028, potrivit CNBC.

Construirea uzinei va fi o bună ofertă pentru Kemmerer, 2.000 de oameni vor fi angajaţi, a declarat CEO-ul TerraPower, Chris Levesque.

„Tehnologia noastră inovatoare va contribui la asigurarea producției continue de electricitate fiabilă, în același timp, la tranziția sistemului nostru energetic și la crearea de noi locuri de muncă bine plătite în Wyoming.” – Chris Levesque

Astfel, iniţiativa va oferi noi locuri de muncă din energie curată unei regiuni dominată astăzi de industria cărbunelui și gazului. Astăzi, o centrală electrică locală, o mină de cărbune și o uzină de procesare a gazelor naturale, toate la un loc, oferă peste 400 de locuri de muncă — un număr considerabil pentru o regiune care are doar aproximativ 3.000 de oameni.

Amplasamentul preferat pentru proiectul demonstrativ al reactorului Natrium este supus finalizării acordurilor definitive și a permiselor, licenției și asistenței aplicabile. TerraPower anticipează să depună cererea de autorizație de construcție a uzinei demonstrative către NRC la jumătatea anului 2023. Se așteaptă ca uzina să fie operațională în următorii șapte ani, în conformitate cu programul ARDP mandatat de Congres.

Potrivit estimărilor proiectului, aproximativ 2.000 de muncitori vor fi necesari pentru construcție la vârful proiectului. Odată ce uzina va fi operațională, aproximativ 250 de oameni vor sprijini activitățile de zi cu zi, inclusiv securitatea uzinei.

„Orice nouă industrie care vine în comunitate este în general o veste bună”, a declarat primarul Kemmerer, William Thek, pentru CNBC. „Majoritatea orașelor din apropiere sunt la 50 de mile sau mai mult de Kemmerer. În ciuda acestui fapt, lucrătorii parcurg aceste distanțe în fiecare zi pentru a lucra în zonă.”

Pentru TerraPower, alegerea unei locații a fost o chestiune de factori geologici și tehnici, cum ar fi condițiile seismice și de sol și sprijinul comunității, a spus Levesque. Odată construită, centrala va furniza 345 de megawați, cu potențialul de a-și extinde capacitatea la 500 de megawați, ceea ce este echivalent cu energia necesară pentru alimentarea a aproximativ 400.000 de case.

Pentru referință, un gigawatt sau 1.000 de megawați de energie pot alimenta un oraș de dimensiuni medii, iar un oraș mic poate funcționa cu aproximativ un megawatt, conform unei reguli de bază a co-fondatorului Microsoft, Gates, furnizată în cartea sa recentă, „Cum să evitați un dezastru climatic”. Statele Unite folosesc 1.000 de gigawați, iar lumea are nevoie de 5.000 de gigawați, a scris el.

Construirea centralei va costa aproximativ 4 miliarde de dolari, jumătate din acești bani provenind de la TerraPower și cealaltă jumătate din Programul demonstrativ al reactoarelor lansat de Departamentul Energiei din SUA.

„Este o subvenție guvernamentală foarte serioasă. Acest lucru a fost necesar, ar trebui să menționez, pentru că, altfel, guvernul SUA și industria nucleară americană ar fi rămas în urmă”, a spus Levesque.

„China și Rusia continuă să construiască noi fabrici cu tehnologii avansate precum a noastră și încearcă să exporte aceste fabrici în multe alte țări din întreaga lume”, a spus Levesque. „Așadar, guvernul SUA a fost îngrijorat de faptul că SUA nu a avansat în acest fel.”

Odată construit, centrala ar trebui să furnizeze energie timp de 60 de ani, a spus Levesque.

Cum sunt diferite reactoarele TerraPower

Uzina Kemerrer va fi prima care va folosi un design nuclear avansat numit Natrium, dezvoltat de TerraPower cu GE-Hitachi.

Unizele de natriu folosesc sodiu lichid ca agent de răcire în loc de apă. Sodiul are un punct de fierbere mai mare și poate absorbi mai multă căldură decât apa, ceea ce înseamnă că nu se formează presiune înaltă în interiorul reactorului, reducând riscul unei explozii.

În schimb, centralele Natrium nu necesită o sursă de energie exterioară pentru a-și opera sistemele de răcire, ceea ce poate reprezenta o vulnerabilitate în cazul unei opriri de urgență. Acest lucru a contribuit la dezastrul din 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia, când un tsunami a oprit generatoarele diesel care rulau sistemul său de răcire de rezervă, contribuind la topirea și eliberarea de material radioactiv.

Instalațiile Natrium pot stoca, de asemenea, căldură în rezervoare de sare topită, conservând energia pentru o utilizare ulterioară ca o baterie și permițând centralei să-și crească capacitatea de la 345 la 500 de megawați timp de cinci ore.

Centralele sunt, de asemenea, mai mici decât centralele nucleare convenționale, ceea ce ar trebui să le facă mai rapide și mai ieftine de construit decât centralele convenționale. TerraPower își propune să-și aducă fabricile la un cost de 1 miliard de dolari, un sfert din bugetul primei din Kemmerer.

„Un lucru important de realizat este că prima fabrică costă întotdeauna mai mult”, a spus Levesque.

În final, centralele Natrium produc mai puține deșeuri, un produs secundar problematic și periculos al fisiunii nucleare.

‘Vremurile se schimba’

Uzina Kemmerer se confruntă în continuare cu câteva obstacole, inclusiv permisele federale. „Există un proces cuprinzător de licențiere, supravegheat de Comisia de Reglementare Nucleară, care, sincer, este costisitor. Acolo, există multe, multe recenzii”, a spus Levesque.

De asemenea, combustibilul pe care uzina Natrium îl folosește se numește HALEU, care nu este încă disponibil la scară comercială.

Flota nucleară existentă în Statele Unite folosește combustibil uraniu-235 care este îmbogățit cu până la 5%, spune Departamentul de Energie, în timp ce HALEU este îmbogățit între 5% și 20%.

„Din păcate, astăzi nu avem această capacitate de îmbogățire în SUA. Și aceasta este o zonă de mare îngrijorare a guvernului SUA, și în special a Departamentului de Energie”, a spus Levesque.

Dar urmează, a spus Levesque. „Sunt cu adevărat sigur că vom stabili această capacitate” într-un alt parteneriat public-privat.

Odată construită, uzina va fi predată către Rocky Mountain Power, o divizie a PacifiCorp de la Berkshire Hathaway Energy, pentru a funcționa. Acolo, va deveni parte a planului de decarbonizare al Rocky Mountain Power.

Centralele pe cărbune, cum ar fi instalația Naughton din Kemmerer, „au deservit clienții noștri de zeci de ani cu energie electrică la un cost foarte scăzut”, a declarat marți Gary Hoogeveen, președinte și CEO al Rocky Mountain Power. „Și apreciem asta. Dar vremurile se schimbă”, a spus Hoogeveen.

„Cerințele externe ale guvernului federal, ale guvernelor de stat, ale agențiilor de reglementare vor cere să ne schimbăm și va trebui să ne decarbonizăm și, pe măsură ce mergem pe această cale, vedem proiectul Natrium ca fiind incredibil de valoros pentru clienții noștri. ”

„Wyoming este un stat extraordinar de resurse eoliene”, a spus Hoogeveen. Și până acum, Rocky Mountain Power a construit o capacitate de energie eoliană de 2.000 de megawați în Wyoming și aceasta va crește. „Ne așteptăm să construim mai multe mii de megawați de capacitate eoliană în stat.”

Dar centrala nucleară din Kemmerer va fi o punte cheie pentru stat, a spus Hoogeveen. „Este un loc grozav pentru a absorbi intermitența resurselor regenerabile și pentru a folosi stocarea, care este atât de valoroasă pentru noi”, a spus el.

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING